FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tiffanys Mpactive Quiz
Quiz about Tiffanys Mpactive Quiz

Tiffany's 'M'-pactive Quiz


All the answers begin with the letter 'M'. Good luck and enjoy!

A multiple-choice quiz by tiffanyram. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Alphabetics
  8. »
  9. M

Author
tiffanyram
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
266,219
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3929
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 176 (8/10), Guest 169 (6/10), Guest 73 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. To the pre-Columbian natives of Mesoamerica, the cacao bean was quite valuable. We all know and love the chocolate that these beans provide, but what else did the natives use them for?

Answer: (One Word-Currency - remember, begins with "M")
Question 2 of 10
2. When dealing with law enforcement, you often hear the term "M.O." to refer to a criminal's pattern or style, but what does "M.O." stand for? Hint


Question 3 of 10
3. According to Aztec legend, what was the name of Huitzilopochtli's sorceress sister? Hint


Question 4 of 10
4. Which DreamWorks Animation film has animals named Alex, Marty, Gloria, and Melman who escape from the Central Park Zoo? Hint


Question 5 of 10
5. Which Spanish city was once the site of the palace built by Muhammad I, the Emir of Cordoba? Hint


Question 6 of 10
6. Which actress plays the role of Stands With a Fist in "Dances With Wolves"? Hint


Question 7 of 10
7. Which color did the chemist William Henry Perkin accidentally discover in 1856? Hint


Question 8 of 10
8. Which singer was born Martina Mariea Schiff? Hint


Question 9 of 10
9. Which rare disease is also known as spinocerebellar ataxia type 3? Hint


Question 10 of 10
10. The Jarabe Tapatio is a traditional Mexican dance. What is it more commonly known as? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 15 2024 : Guest 176: 8/10
Jul 14 2024 : Guest 169: 6/10
Jul 14 2024 : Guest 73: 5/10
Jun 28 2024 : Cinderella62: 4/10
Jun 19 2024 : Guest 77: 5/10
Jun 15 2024 : Guest 50: 6/10
Jun 14 2024 : Guest 110: 2/10
Jun 12 2024 : Guest 172: 5/10
May 25 2024 : Guest 170: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. To the pre-Columbian natives of Mesoamerica, the cacao bean was quite valuable. We all know and love the chocolate that these beans provide, but what else did the natives use them for?

Answer: money

The cacao bean was a staple food for the natives of Mesoamerica. They used it to make chocolate, in drink form, as well as to make mole, a chili and chocolate sauce served with meat. The bean was also used as money and the Aztecs would actually receive the cacao beans as tribute.
2. When dealing with law enforcement, you often hear the term "M.O." to refer to a criminal's pattern or style, but what does "M.O." stand for?

Answer: modus operandi

A criminal's 'modus operandi' is the method they use while committing crimes. Basically, in English, it means 'mode of operation'. While we mostly hear it used by law enforcement officials, it can be used in a non-criminal sense to describe a person's habits.
3. According to Aztec legend, what was the name of Huitzilopochtli's sorceress sister?

Answer: Malinalxochitl

Malinalxochitl means "wild grass flower". While the Aztecs were traveling from their legendary homeplace, Aztlan, she and her followers were abandoned by her brother Huitzilopochtli, the Aztec god of war. She was known to be a sorceress and was the goddess of sorcery, snakes, and insects.

She and her followers are said to have settled in Malinalco after being abandoned. Later, Copil, one of her descendants, fought against Huitzilopochtli.
4. Which DreamWorks Animation film has animals named Alex, Marty, Gloria, and Melman who escape from the Central Park Zoo?

Answer: Madagascar

In "Madagascar", the animals escape from the zoo and then are sent to Africa. They land on Madagascar and think that they have been transferred to a new zoo. They soon realize that they are actually in the wild, and they try to find a way back to the Central Park Zoo.
5. Which Spanish city was once the site of the palace built by Muhammad I, the Emir of Cordoba?

Answer: Madrid

Spain was under Muslim rule for about 700 years, and it was in the ninth century during the reign of Muhammad I that a palace was built where modern-day Madrid is located. Today, the Palacio Real of Spain sits on the site of the original palace that Muhammad had built.

Madrid is located in the center of the country on the Manzanares River. Madrid is home to the Spanish monarchy and the royal court was first moved to Madrid in 1561 under King Philip II. Some places to visit include: the Palacio Real, the Prado Museum, the Teatro Real, and the National Library.
6. Which actress plays the role of Stands With a Fist in "Dances With Wolves"?

Answer: Mary McDonnell

Mary McDonnell was born on April 28, 1952 in Wilkes-Barre, Pennsylvania. Before beginning her movie career, she appeared in several plays on Broadway, including "Execution of Justice", "The Heidi Chronicles", and "Summer and Smoke". Some of her notable film roles include "Dances With Wolves", "Independence Day", and "Passion Fish".

She has also appeared on several television shows as well as being a regular cast member of "Battlestar Galactica".
7. Which color did the chemist William Henry Perkin accidentally discover in 1856?

Answer: Mauve

The color mauve was named in 1856 by the chemist William Henry Perkin. Perkin was trying to create artificial quinine, a treatment for malaria. Mauve was an unexpected discovery for Perkin, who had created the first aniline dye, which is known as mauveine. Mauve soon became a big hit in 1862 after Queen Victoria appeared in a mauve silk gown.
8. Which singer was born Martina Mariea Schiff?

Answer: Martina McBride

Martina was born on July 29, 1966 in Sharon, Kansas. She married John McBride in 1988 and they moved to Nashville in 1990. They both began touring with Garth Brooks and Martina eventually got her own contract and began opening for Garth. Some of her albums include: "The Time Has Come", "Martina", "Timeless" and "Waking Up Laughing".
9. Which rare disease is also known as spinocerebellar ataxia type 3?

Answer: Machado-Joseph Disease

Machado-Joseph Disease (MJD) is a rare, progressive hereditary ataxia (a lack of muscle control). Symptoms can appear at any age, and early onset is usually associated with a more severe form of MJD. Some symptoms include weakness in arms and legs, some difficulty in swallowing or speaking, involuntary eye movements, frequent urination, and sometimes dystonia (a sustained contraction of the muscle resulting in rigidity, abnormal positions, or twisting of limbs).

The first families to show symptoms gave the disease its name in the 1970s. These families were of Portuguese/Azorean descent, and the disease is still the most prevalent among those of Portuguese/Azorean descent.
10. The Jarabe Tapatio is a traditional Mexican dance. What is it more commonly known as?

Answer: Mexican Hat Dance

The Mexican Hat Dance is a courtship dance and is considered a Mexican folk dance. The lady wears the 'china poblana' costume. One story about the 'china poblana' tells how a Chinese princess was sold into slavery and bought by a merchant in Puebla, Mexico.

She later fell in love and made her own wedding dress using local fashion, but also including many oriental patterns. While the 'china poblana' costume origin is debated, the Mexican Hat Dance first appeared in the 1700s. In the early twentieth century, Felipa Lopez choreographed it into the standardized form popular today.
Source: Author tiffanyram

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Tiffany's Alphabetics Quizzes:

A collection of my Alphabet themed quizzes.

  1. The C Team Average
  2. Tiffany's 'E'-centric Quiz Average
  3. Tiffany's 'L'-egant Quiz Average
  4. Tiffany's 'M'-pactive Quiz Average
  5. Tiffany's "N"-teresting Quiz Average
  6. Tiffany's 'O'-lio Quiz Average
  7. Answers, Ps! Average
  8. Tiffany's 'R'-adiant Quiz Average
  9. Tiffany's 'T'-rific Quiz Average

7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us