FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Whats Germany
Quiz about Whats Germany

What's Germany? Trivia Quiz


Here are some facts about my home country - but are they well-known to the quizzing community?

A multiple-choice quiz by Giina143. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Nations
  8. »
  9. Mixed Germany

Author
Giina143
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
334,001
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
614
- -
Question 1 of 10
1. The federal state of Bremen consists of the cities of Bremen and ___. Hint


Question 2 of 10
2. On which day do Germans celebrate German Unity Day? Hint


Question 3 of 10
3. What do Germans call their constitution? Hint


Question 4 of 10
4. In which city did Charlemagne reside? Hint


Question 5 of 10
5. Germany shares its largest lake with Switzerland and Austria. What's the name of this lake? Hint


Question 6 of 10
6. Which German won an Oscar in 1980 (for Best Director Foreign Language Film)? Hint


Question 7 of 10
7. The famous poet Johann Wolfgang von Goethe lived from ___. Hint


Question 8 of 10
8. In which German city will you find the famous Porta Nigra? Hint


Question 9 of 10
9. How old was Boris Becker when he won the title of the All England Tennis Championships in Wimbledon? Hint


Question 10 of 10
10. Today Germans tend to anglicise their language, and to call a joke a 'joke'. But what is the German word for 'joke'? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The federal state of Bremen consists of the cities of Bremen and ___.

Answer: Bremerhaven

Bremen alone is a free Hanseatic city (German: 'Freie Hansestadt'). Together, the cities of Bremen and Bremerhaven form the federal state of Bremen.
2. On which day do Germans celebrate German Unity Day?

Answer: 3rd October

On 3 October 1990, Germany was officially reunified by the signing of the so-called 'Einigungsvertrag' (Treaty of German Unification), so it was decided that henceforth 'German Unity Day' should be celebrated on this date. From 1954 to 1990, the Federal Republic of Germany's national holiday had been 17 June, commemorating an uprising of East German workers against the government in (East) Berlin in 1953. Before that, the FRG had 6 September as the national holiday, commemorating the date of the first assembly of the German Bundestag in 1949.

The German Democratic Republic had 7 October as the national holiday from 1950 to 1989, commemorating the founding day of the GDR in 1949.
3. What do Germans call their constitution?

Answer: Grundgesetz

The Grundgesetz, or Basic Law, was from the beginning devised to be the constitution of ALL Germans, West and East. The aim of German reunification was expressed in the preamble. Well, in the end, the fathers of the Grundgesetz proved quite right, it appears. In 1990, the text of the preamble was changed to express that the aim had been achieved.
4. In which city did Charlemagne reside?

Answer: Aachen

Charlemagne became Emperor of the Holy Roman Empire of the German Nation in 800 AD. In Aachen Cathedral you can see Charlemagne's shrine and bust, among other things. For the French, Aachen is 'Aix-la-Chapelle', while the Dutch spell it 'Aken'.
5. Germany shares its largest lake with Switzerland and Austria. What's the name of this lake?

Answer: Bodensee

The Bodensee covers an area of 536 kms² (207 square miles). It is one of the largest lakes in Europe.
6. Which German won an Oscar in 1980 (for Best Director Foreign Language Film)?

Answer: Volker Schlöndorff

The title of book (by Günter Grass) and film is 'The Tin Drum'. In German it is 'Die Blechtrommel'.
7. The famous poet Johann Wolfgang von Goethe lived from ___.

Answer: 1749 to 1832

Goethe was born in Frankfurt/Main, and died in Weimar. His most famous piece of work is, presumably, the drama 'Faust'.
8. In which German city will you find the famous Porta Nigra?

Answer: Trier

The Porta Nigra is Latin for 'black gate'. It was built by the Romans in the second century AD.
9. How old was Boris Becker when he won the title of the All England Tennis Championships in Wimbledon?

Answer: 17

Becker was born in November 1967. He won the title in the summer of 1985.
10. Today Germans tend to anglicise their language, and to call a joke a 'joke'. But what is the German word for 'joke'?

Answer: Witz

Obviously, 'witz' is related to the English word 'wit', and indeed has this meaning, too. The German language is related to English.
Source: Author Giina143

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us