FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Walking Tour of Paris
Quiz about A Walking Tour of Paris

A Walking Tour of Paris Trivia Quiz


Paris has always had an unequaled grandeur, and this jaunt through the city should be a pleasurable experience. If you have been before, see how much you remember. If you haven't, see if this wets your appetite.

A multiple-choice quiz by jstagamtome. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. France
  8. »
  9. Paris

Author
jstagamtome
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
176,440
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1884
- -
Question 1 of 10
1. The Parisii tribe settled Paris in the time before Christ and the city was captured by the Romans in 52 A.D. The site of the original settlement, from which all distances in France are still measured today, is where? Hint


Question 2 of 10
2. We walk behind the cathedral of Nôtre Dame and pass over a bridge to another island, pausing to watch unicycle riders, fire eaters, and jugglers along the way. The Île St. Louis is a fashionable spot for browsing for art among its many galleries and having a leisurely lunch. We see long lines in front of the Berthillon ice cream shop, a haunt for connoisseurs of this universal dessert. We cross the Pont Marie to reach one of the current most fashionable districts of Paris, which also contains the oldest square in the city. What is the name of this district? Hint


Question 3 of 10
3. From the Place des Vosges, we walk up the Rue Turenne, and dash into a side street which puts us in front of the museum of a famous artist. What is the namesake of this museum? Hint


Question 4 of 10
4. We head west to get to the famous Georges Pompidou center, known for its striking architectural statement and its collection of modern art, but just before reaching it, we find yet another museum. It is called the Musée de la Poupee. I suggest we move on, because if you stop at every museum you come to in Paris you would never leave. What would you see if you went into the Musée de la Poupee? Hint


Question 5 of 10
5. We finally get to the Pompidou center, and I admire the architecture and the whimsical fountains outside. Since I'm no fan of modern art, though, we pass this by as well, until we get to the Louvre. Which of the following works of art would we not find there? Hint


Question 6 of 10
6. We leave the Louvre and walk through the Tuileries gardens, we encounter a couple in hot pink miniskirts and knee length silver boots. One was a bald man in his seventies. Oh, well! It is Paris. As we reach the Place de la Concorde and its Egyptian obelisk, we reflect on the historical event which took place here. What was it? Hint


Question 7 of 10
7. We continue up the Champs Elysees, or "Elysian Fields" to the Arc de Triomphe, built to commemorate Napoleon's victory at the battle of Austerlitz in 1805. What is found at this site? Hint


Question 8 of 10
8. We climb to the top of the Arc de Triomphe and look northwest down the Avenue de la Grand Armee to a strange looking building in the shape of a square with a huge hole in the middle, making it look somewhat like a picture frame. This futuristic area of Paris was begun in 1958 and accommodates over 30,000 workers. What is it called? Hint


Question 9 of 10
9. From the Arc de Triomphe our wandering takes us south on the Avenue d'Iena to the Palais de Chaillot, and the Trocadero, a prime viewing spot for the Eiffel Tower. Which of the following is *not* found on the Eiffel Tower? Hint


Question 10 of 10
10. We really are hoofing it now as we near the end of the walk. We rush through the Hotel des Invalides, which houses Napoleon's tomb and his stuffed horse, through the left bank and the Boulevard St. Germain de Pres, and have an afternoon coffee in the world's first coffeehouse (so they claim) at La Precope. Which famous philosopher of the Enlightenment who drank 40 cups of coffee per day was a patron here?

Answer: (One Word; he wrote Candide and is buried in the Pantheon.)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Parisii tribe settled Paris in the time before Christ and the city was captured by the Romans in 52 A.D. The site of the original settlement, from which all distances in France are still measured today, is where?

Answer: Île de la Cité

Easily defended from other tribes and vikings, this island in the middle of the Seine is now the home of the cathedral of Notre Dame and Sainte Chapelle.
2. We walk behind the cathedral of Nôtre Dame and pass over a bridge to another island, pausing to watch unicycle riders, fire eaters, and jugglers along the way. The Île St. Louis is a fashionable spot for browsing for art among its many galleries and having a leisurely lunch. We see long lines in front of the Berthillon ice cream shop, a haunt for connoisseurs of this universal dessert. We cross the Pont Marie to reach one of the current most fashionable districts of Paris, which also contains the oldest square in the city. What is the name of this district?

Answer: Marais

This 400 year old square, named the Place des Vosges, former residence of Cardinal Richelieu and Victor Hugo, has perfect symmetry and is bordered by 36 houses, nine on each side.
3. From the Place des Vosges, we walk up the Rue Turenne, and dash into a side street which puts us in front of the museum of a famous artist. What is the namesake of this museum?

Answer: Picasso

This 17th Century mansion, opened as the Musée Picasso in 1986, got its start by bequeathing many of Picasso's works inherited by the French government in lieu of the "death tax".
4. We head west to get to the famous Georges Pompidou center, known for its striking architectural statement and its collection of modern art, but just before reaching it, we find yet another museum. It is called the Musée de la Poupee. I suggest we move on, because if you stop at every museum you come to in Paris you would never leave. What would you see if you went into the Musée de la Poupee?

Answer: Dolls

The museum contains at least sixty window displays, and also serves as a "doll hospital" in case you brought a damaged doll with you.
5. We finally get to the Pompidou center, and I admire the architecture and the whimsical fountains outside. Since I'm no fan of modern art, though, we pass this by as well, until we get to the Louvre. Which of the following works of art would we not find there?

Answer: Van Gogh's "Starry Night"

Thee Impressionist works are found in the Musée D'Orsay, formerly a train station. Prior to the relocation of the Impressionist art in the Orsay, they were in the old royal tennis courts, the "Jeu de Paume", near but not in the Louvre.
6. We leave the Louvre and walk through the Tuileries gardens, we encounter a couple in hot pink miniskirts and knee length silver boots. One was a bald man in his seventies. Oh, well! It is Paris. As we reach the Place de la Concorde and its Egyptian obelisk, we reflect on the historical event which took place here. What was it?

Answer: The guillotine during the French Revolution

Originally known as Place Louis XV, it was renamed Place de la Revolution, where 1119 persons were executed by the guillotine. The 3200 year old Luxor obelisk was added in the 19th century.
7. We continue up the Champs Elysees, or "Elysian Fields" to the Arc de Triomphe, built to commemorate Napoleon's victory at the battle of Austerlitz in 1805. What is found at this site?

Answer: The tomb of the unknown soldier

There is no model, de Gaulle is buried in his hometown, and there is no Roman temple.
8. We climb to the top of the Arc de Triomphe and look northwest down the Avenue de la Grand Armee to a strange looking building in the shape of a square with a huge hole in the middle, making it look somewhat like a picture frame. This futuristic area of Paris was begun in 1958 and accommodates over 30,000 workers. What is it called?

Answer: La Defense

This development includes the "Grand Arche". the building mentioned above, which is taller and wider than the cathedral of Notre Dame.
9. From the Arc de Triomphe our wandering takes us south on the Avenue d'Iena to the Palais de Chaillot, and the Trocadero, a prime viewing spot for the Eiffel Tower. Which of the following is *not* found on the Eiffel Tower?

Answer: Medical clinic

When you get to the top, the maximum sway is 4 inches, and there is a plumb line where you can see the movement of the tower.
10. We really are hoofing it now as we near the end of the walk. We rush through the Hotel des Invalides, which houses Napoleon's tomb and his stuffed horse, through the left bank and the Boulevard St. Germain de Pres, and have an afternoon coffee in the world's first coffeehouse (so they claim) at La Precope. Which famous philosopher of the Enlightenment who drank 40 cups of coffee per day was a patron here?

Answer: Voltaire

Thanks for accompanying me on this quick tour of Paris. Before going shopping to stuff our luggage with cheeses and wines we can't get at home, we write our last postcards and watch the sun set over the Seine.
Source: Author jstagamtome

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. It's All in Paris Average
2. Enjoy Your Trip to Paris Average
3. Paris Landmarks Average
4. All About Paris Difficult
5. The Tourist's Paris Average
6. The Sewers of Paris Average
7. Paris - From Top to Bottom Average
8. France Average
9. Cities of France Average
10. A Grand Tour of France I Average
11. What the French...Toast! Average
12. Vive la France! Average

7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us