FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All About Paris
Quiz about All About Paris

All About Paris Trivia Quiz


Paris is one of the most fascinating cities in the world. However, this quiz is not about the city itself, but about its occurence in film, literature, music etc.

A multiple-choice quiz by Beatka. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. France
  8. »
  9. Paris

Author
Beatka
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,371
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1639
- -
Question 1 of 10
1. Who was the director of the famous musical "An American in Paris"? Hint


Question 2 of 10
2. The Paris Treaty was a treaty establishing one of the European Communities. Which one? Hint


Question 3 of 10
3. The ancient name of Paris - Lutetia Parisiorum - takes after a tribe called Parisii, who settled there. This tribe was of ____ origin. Hint


Question 4 of 10
4. Which flower is called the "Paris daisy"?

Answer: (one word, starts with 'M')
Question 5 of 10
5. The famous French actress Catherine Deneuve recorded a song called "Paris, Paris" together with whom? Hint


Question 6 of 10
6. Who starred as Jeanne in the notorious movie "Last Tango in Paris"? Hint


Question 7 of 10
7. Paris is the seat of an important international organisation - which one? Hint


Question 8 of 10
8. A distinguished Polish film director, who won "Palme d'Or" at the Cannes International Film Festival this year (2002), was born in Paris. Do you know who I am talking about? Hint


Question 9 of 10
9. What is "Paris green"? Hint


Question 10 of 10
10. Name the ugly, humpbacked protagonist of a famous novel "Notre Dame de Paris", by Victor Hugo.

Answer: (one word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 30 2024 : Guest 31: 0/10
May 13 2024 : Guest 69: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the director of the famous musical "An American in Paris"?

Answer: Vincente Minnelli

Vincente Minelli, who married the actress Judy Garland, is the father of Liza Minelli.
2. The Paris Treaty was a treaty establishing one of the European Communities. Which one?

Answer: European Coal and Steel Community

The Paris Treaty entered into force in 1952. The ECSC was the first of the three European Communities. The European Defence Community was never realised.
3. The ancient name of Paris - Lutetia Parisiorum - takes after a tribe called Parisii, who settled there. This tribe was of ____ origin.

Answer: Celtic

The modern Paris was the capital of the Parisii, a Celtic tribe during the time of the Roman Empire.
4. Which flower is called the "Paris daisy"?

Answer: marguerite

The word "marguerite" is of French origin. Marguerite is also a female name, French form of Margaret.
5. The famous French actress Catherine Deneuve recorded a song called "Paris, Paris" together with whom?

Answer: Malcolm McLaren

The song was recorded in 1994. Malcolm McLaren was the one time manager of the famous punk group "Sex Pistols".
6. Who starred as Jeanne in the notorious movie "Last Tango in Paris"?

Answer: Maria Schneider

The movie was directed by Bernardo Bertolucci. The part of Paul was played by Marlon Brando.
7. Paris is the seat of an important international organisation - which one?

Answer: OECD

OECD is an acronym for Organization for Economic Cooperation and Development. It was founded in 1961 and succeeded the Organization for European Economic Cooperation (OEEC), which had been set up in 1948 to coordinate the Marshall Plan for European economic recovery after World War II.
8. A distinguished Polish film director, who won "Palme d'Or" at the Cannes International Film Festival this year (2002), was born in Paris. Do you know who I am talking about?

Answer: Roman Polanski

Roman Polanski won the Critics Prize at the Venice Film Festival to begin with. His "Knife in the Water" was nominated for an Academy Award as Best Foreign Language Film. He made his English-language debut with "Repulsion" (1964), starring Catherine Deneuve, and then made "Cul-de-Sac" (1965), which won the Best Picture prize at the Berlin Film Festival.

His "Chinatown" won an Oscar for Best Original Screenplay, and was nominated for eleven Academy Awards including Best Picture and Best Director. His latest film, "Pianist", won "Palme d´Or" at the Cannes International Film Festival in 2002.
9. What is "Paris green"?

Answer: poisonous powder

Paris green is a very poisonous, bright green powder that was formerly used as a pigment (e.g. in wallpaper); it is sometimes used as an insecticide or to kill plant fungi.
10. Name the ugly, humpbacked protagonist of a famous novel "Notre Dame de Paris", by Victor Hugo.

Answer: Quasimodo

"Notre Dame de Paris" is one of the two most famous epic novels by Victor Hugo. The other one is "Les Misérables".
Source: Author Beatka

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us