FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Its All in Paris
Quiz about Its All in Paris

It's All in Paris Trivia Quiz


Ten questions on this city's sights and places. Because the landmarks in Paris are so well known, this quiz shouldn't be too hard.

A multiple-choice quiz by PJDQ. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. France
  8. »
  9. Paris

Author
PJDQ
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
24,771
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4351
Last 3 plays: Guest 109 (8/10), Malenenielsen (7/10), Guest 50 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Eiffel Tower is probably one of the most famous landmarks in the world. Do you know how high it is? Hint


Question 2 of 10
2. The best known cemetery in Paris is called Pere Lachaise. A rather famous singer is buried here. His name is _____ ? Hint


Question 3 of 10
3. The large obelisk on the Place de la Concorde originally comes from the Alps.


Question 4 of 10
4. Why was the bridge 'Pont Neuf' so popular when it was inaugurated in 1604? Hint


Question 5 of 10
5. What is the name of the famous cathedral in Paris, on the Île de la Cité?

Answer: (Two Words)
Question 6 of 10
6. In front of the Louvre museum, a rather contemporary construction can be seen. What is it exactly? Hint


Question 7 of 10
7. Close to the Hotel de Ville in the Beaubourg-quarter, an art center was constructed in the 1970s. Its name is _________ ? Hint


Question 8 of 10
8. Every Paris street address has its equivalent address underground in the Paris sewers.


Question 9 of 10
9. In France, the two last numbers on the car's license plates indicated the region where the car has been registered. What was the number for Paris? Hint


Question 10 of 10
10. If you want to go shopping in Paris and you don't want to spend your whole fortune, you should know this: what does 'soldes' mean? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 109: 8/10
Today : Malenenielsen: 7/10
Jul 14 2024 : Guest 50: 8/10
Jul 07 2024 : Guest 1: 9/10
Jul 02 2024 : Guest 122: 8/10
May 30 2024 : RLJSJK: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Eiffel Tower is probably one of the most famous landmarks in the world. Do you know how high it is?

Answer: between 300 and 350m

The official height of the Eiffel Tower is debatable. Figures range between 312 and 330m. The Eiffel Tower was constructed in 1889 for the World Expo. It has three levels with shops and a restaurant, not to mention the beautiful view over Paris.
2. The best known cemetery in Paris is called Pere Lachaise. A rather famous singer is buried here. His name is _____ ?

Answer: Jim Morrison

Pere Lachaise already existed in 1804. Many famous people chose to be buried here (the composer Chopin or the great writer Oscar Wilde for example), but the most popular grave is still the resting place of the Doors' lead singer.
3. The large obelisk on the Place de la Concorde originally comes from the Alps.

Answer: False

It's not true. The obelisk was a gift from Egypt to Charles X. The Place de la Concorde was constructed between 1755 and 1775 and was also the square where king Louis XVI was decapitated by the guillotine.
4. Why was the bridge 'Pont Neuf' so popular when it was inaugurated in 1604?

Answer: People could see the Seine flowing underneath

The Pont Neuf was the first modern bridge in Paris. Not only was its design and size very different from the previous bridges in Paris, but it was also the first bridge without shops and markets. Before the Pont Neuf, people in Paris were never able to really see the Seine flowing underneath a bridge because of the various sheds and shops on the bridges. That's why the inhabitants of Paris liked to come to the Pont Neuf: to watch their beloved Seine.

The Pont Neuf still remains one of Paris' most famous bridges.

The artist Christo for example, completely wrapped it in 1985.
5. What is the name of the famous cathedral in Paris, on the Île de la Cité?

Answer: Notre Dame

Initiated by Bishop Maurice de Sully in 1160, it was not completed until the fourteenth century. It was constructed on the site of a basilica dating from the fourth century, which was itself built on the site of a Roman temple dedicated to Jupiter. Its gothic gargoyles, facade, and carved portals make it one of the best examples of the metamorphosis from Roman to gothic style in European architectural history as the original plans for Notre-Dame followed the location's proceeding edifices. Before the renovation in the nineteenth century, Notre-Dame had become so dilapidated that animals were sheltered there by nearby inhabitants, something hard to imagine today. You must climb 386 steps to reach the top of the tower of Notre-Dame but the view is worth it.

The last stairs are wooden, and they take you to the massive bronze bell in the tower.
6. In front of the Louvre museum, a rather contemporary construction can be seen. What is it exactly?

Answer: A pyramid

Since the late 18th century, when the Louvre was first opened to the public, this world-famous museum has ranked high on most visitors' lists of 'things to see in Paris.' Recent renovations, coupled with I. M. Pei's impressive glass pyramid have given the Louvre a more contemporary look. Parisians and visitors from around the world flocked in record numbers to the grand inauguration ceremonies in December 1993 of the 'New Louvre'.
7. Close to the Hotel de Ville in the Beaubourg-quarter, an art center was constructed in the 1970s. Its name is _________ ?

Answer: Centre Pompidou

After five years of construction, the Centre national d'art et de culture Georges Pompidou was inaugurated by the French president, Valery Giscard d'Estaing, on January 31, 1977. Renzo Piano, Richard Rogers and Gianfranco Franchini, the architects of the Centre Georges Pompidou, designed this building to be an 'expandable spatial diagram'.

The building is very colorful because of the utility shafts that are attached to the outside of the building, which are painted in four colors (blue: air {conditioning;} green: water {circuits;} yellow: electrical {conduits;} red: circulation and security)
8. Every Paris street address has its equivalent address underground in the Paris sewers.

Answer: True

The Paris sewers have a celebrated history. Initially part of Napoleon III's engineering project for the capital, the sewer system today includes over 1,300 miles of tunnels and underground waterways that can be visited with guides by descending a stairway at the foot of Pont d'Alma on the Left Bank. An unusual but very interesting and uniquely Parisian attraction.
9. In France, the two last numbers on the car's license plates indicated the region where the car has been registered. What was the number for Paris?

Answer: 75

The whole of France was subdivided in regions. Every region had its number, and in Paris, it was 75.
10. If you want to go shopping in Paris and you don't want to spend your whole fortune, you should know this: what does 'soldes' mean?

Answer: Sales

Indeed, soldes are sales. Watch for these soldes as they can save you a lot of money. Even Hermes and Lancome and a few other of the most exclusive couturiers open their doors each spring for a few hours for bargain basement sales.
Source: Author PJDQ

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us