FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Brooklyn Neighborhoods
Quiz about Brooklyn Neighborhoods

Brooklyn Neighborhoods Trivia Quiz


This quiz is devoted to the many wonderful and diverse neighborhoods of the great borough of Brooklyn.

A multiple-choice quiz by rosieg823. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. New York
  8. »
  9. New York City

Author
rosieg823
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
214,737
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
854
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 71 (10/10), Guest 24 (8/10), Guest 68 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Located on a bluff overlooking Lower Manhattan, this is the original Brooklyn neighborhood and is known for its quiet tree-lined streets and beautiful 19th Century architecture. Hint


Question 2 of 10
2. Longtime home to Hasidic Jews and Puerto Ricans, this neighborhood is now the trend-setter for the city and home to many Manhattan "hipsters" and skyrocketing rents. Hint


Question 3 of 10
3. Before there was Six Flags Great Adventure or Jones Beach, New Yorkers of all shapes and sizes went to this famous resort area for amusement, the beach, and hot dogs. Hint


Question 4 of 10
4. This area in the shadow of the Brooklyn and Manhattan Bridges was once a dark industrial area until artists made its warehouse buildings popular. It is now home to pricey loft & luxury apartments and a sparkling new riverfront park. Hint


Question 5 of 10
5. This overwhelmingly Polish neighborhood is the northernmost Brooklyn neighborhood and was the site of the construction and launch of the ironclad USS Monitor. Hint


Question 6 of 10
6. This neighborhood gets its name from the downward slope away from Prospect Park on which it sits. It is well known for bars, restaurants, retail, and "an Upper West Side look with a Brooklyn feel". Hint


Question 7 of 10
7. Before it was absorbed by Crown Heights, this "animal" neighborhood was home to Ebbets Fields and the worst subway disaster in New York's history. Hint


Question 8 of 10
8. This neigborhood is the Lower Manhattan of Brooklyn with its numerous colleges, skyscrapers, pedestrian malls, and excellent transit service. Hint


Question 9 of 10
9. This section of Brooklyn does not contain any residential buildings, but is big enough and important enough to be called a neigborhood. Created in 1801 by the federal government, it employed over 6000 at its height during the Civil War. Hint


Question 10 of 10
10. This neighborhood was one of the original five Dutch towns settled on Long Island. It was originally a farming community and is home to many historical structures, including a farmhouse which is the oldest building still standing in New York. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 13 2024 : Guest 71: 10/10
Apr 06 2024 : Guest 24: 8/10
Mar 31 2024 : Guest 68: 8/10
Mar 30 2024 : Guest 67: 7/10
Mar 27 2024 : Guest 100: 4/10
Mar 27 2024 : Grivera0819: 7/10
Mar 26 2024 : Guest 89: 7/10
Mar 17 2024 : Guest 50: 7/10
Mar 14 2024 : Guest 172: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Located on a bluff overlooking Lower Manhattan, this is the original Brooklyn neighborhood and is known for its quiet tree-lined streets and beautiful 19th Century architecture.

Answer: Brooklyn Heights

Check out the Promenade, a bench-lined walk situated over the Brooklyn-Queens Expressway, for amazing views of Lower Manhattan, New York Harbor, the Statue of Liberty, and the East River Bridges.
2. Longtime home to Hasidic Jews and Puerto Ricans, this neighborhood is now the trend-setter for the city and home to many Manhattan "hipsters" and skyrocketing rents.

Answer: Williamsburg

When the Williamsburg Bridge opened in 1903, immigrants literally poured across the bridge from the Lower East Side to settle here. Check out Peter Luger on the Southside for one of the best steaks in the country.
3. Before there was Six Flags Great Adventure or Jones Beach, New Yorkers of all shapes and sizes went to this famous resort area for amusement, the beach, and hot dogs.

Answer: Coney Island

Nothing says New York better than Coney Island. Ride the Cyclone, eat at Nathan's Famous, or just walk the boardwalk. And baseball is finally back in its birthplace with the Mets Single-A team, the Brooklyn Cyclones.
4. This area in the shadow of the Brooklyn and Manhattan Bridges was once a dark industrial area until artists made its warehouse buildings popular. It is now home to pricey loft & luxury apartments and a sparkling new riverfront park.

Answer: DUMBO

DUMBO is a Manhattan-style acronym (like SOHO, TRIBECA, and NOLITA) that stands for Down Under the Manhattan Bridge Overpass.
5. This overwhelmingly Polish neighborhood is the northernmost Brooklyn neighborhood and was the site of the construction and launch of the ironclad USS Monitor.

Answer: Greenpoint

Greenpoint is finally getting the love that it deserves with a planned waterfront greenway and hopefully a cleaned-up Newtown Creek.
6. This neighborhood gets its name from the downward slope away from Prospect Park on which it sits. It is well known for bars, restaurants, retail, and "an Upper West Side look with a Brooklyn feel".

Answer: Park Slope

Thanks to Park Slope's close proximity to Propect Park and its extremely dog-friendly leash laws, this is a dog owner's dream neighborhood. Also, check out "The Gold Coast," a row of fantastic Victorian mansions on Prospect Park West.
7. Before it was absorbed by Crown Heights, this "animal" neighborhood was home to Ebbets Fields and the worst subway disaster in New York's history.

Answer: Pigtown

Before the area boomed, it was home to mostly pig farms, hence the name that stuck with it. The grand rotunda into Ebbets Field was located at the corner of McKeever Place and Sullivan Place. The Malbone Street Wreck killed 93 people in 1918. Today it is part of the Franklin Ave Shuttle, and Malbone St has been changed to Empire Blvd.
8. This neigborhood is the Lower Manhattan of Brooklyn with its numerous colleges, skyscrapers, pedestrian malls, and excellent transit service.

Answer: Downtown Brooklyn

With 11 million sq ft of office space employing 70000 workers, 7 colleges/universities serving 32000 students, and Fulton Mall serving numerous shoppers, this is Brooklyn's only true "downtown."
9. This section of Brooklyn does not contain any residential buildings, but is big enough and important enough to be called a neigborhood. Created in 1801 by the federal government, it employed over 6000 at its height during the Civil War.

Answer: Brooklyn Navy Yard

After building ships for the Navy for 150+ years, the Yard was decommissioned in 1966 and become the largest industrial complex in the city, employing 3500 people in over 200 different companies.
10. This neighborhood was one of the original five Dutch towns settled on Long Island. It was originally a farming community and is home to many historical structures, including a farmhouse which is the oldest building still standing in New York.

Answer: Flatlands

The Wyckoff House was built by Dutch immigrant Pieter Claesen in 1652 and still stands as a museum at 5816 Clarendon Road. Also of interest are the Flatlands Dutch Reformed Church, built in 1654, and the Hendricks Lott House (a stop on the Underground Railroad), built in 1720.
Source: Author rosieg823

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LilahDeDah before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us