FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Canadian
Quiz about Canadian

Canadian Trivia Quiz


So you think Canada is a dull, boring wasteland? Well, in my opinion, for the most part it is. Here, though, are a few silly, and hopefully interesting, facts about this country.

A multiple-choice quiz by rolanzo. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada

Author
rolanzo
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
136,347
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
3062
Last 3 plays: Guest 189 (5/10), Lindaellen (7/10), Guest 142 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. This Canadian city can boast of having the world's highest per capita consumption of Slurpees. Hint


Question 2 of 10
2. The provincial capital of Saskatchewan is Regina. However, it wasn't always called that. What was its original name? Hint


Question 3 of 10
3. In 1998 the massive (and insanely cold) Northwest Territories were split into two autonomous portions. The western section retained the name Northwest Territories, while the eastern part held a vote to rename it. The winning name was Nunavut. What name came third in the balloting? Hint


Question 4 of 10
4. Ralph Klein, the Premier of Alberta, added to his notoriety in late 2001 when he did which of the following? Hint


Question 5 of 10
5. Like American states, the Canadian provinces have a bunch of official symbols. You know, official birds, trees, that kind of stuff. Some of the provincial symbols get pretty silly however. Which of the following is an official symbol of Prince Edward Island? Hint


Question 6 of 10
6. Many of you know that Canada has a coin for both 1 and 2 dollar denominations. The $1 coin is commonly referred to a "loonie," due to the picture of a common loon (the bird, I don't wanna know what you were thinking!) on the tails side. So what is the $2 coin commonly called? Hint


Question 7 of 10
7. Many of you are aware that in 1995 the province of Quebec had a referendum to separate from the rest of Canada. Thankfully, the referendum didn't pass, and Quebec remains a part of Canada. Following the vote, what or who was blamed for the failure of the referendum by then separatist leader Jacques Parizeau? Hint


Question 8 of 10
8. More Canadian place names. Only one of the following places is not a real town somewhere in Canada. Which one? Hint


Question 9 of 10
9. In 2000, the city of Flin Flon (yes, that's the real name) Manitoba became Canada's official what? Hint


Question 10 of 10
10. What is a toque? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 11 2024 : Guest 189: 5/10
May 26 2024 : Lindaellen: 7/10
May 23 2024 : Guest 142: 7/10
May 13 2024 : Guest 104: 2/10
May 03 2024 : Guest 69: 3/10
Apr 23 2024 : Guest 172: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This Canadian city can boast of having the world's highest per capita consumption of Slurpees.

Answer: Winnipeg

If you've ever been to Winnipeg in the winter, this becomes a real head-scratcher. From December to February, the average daytime HIGH temperature is about -10 degrees Celsius (figure out Farenheit for yourself). That's without the windchill. Nothing like a refreshing frozen beverage in the middle of a bitterly cold winter.
2. The provincial capital of Saskatchewan is Regina. However, it wasn't always called that. What was its original name?

Answer: Pile o' Bones

Good ole' Pile o' Bones was renamed Regina in 1882 to honour Queen Victoria. Slightly more pleasant name. Moose Jaw is another city in Saskatchewan; Head-Smashed-In is a provincial park in Alberta. I just made up Stuffed Goat, but I think it would make a great name for a city.
3. In 1998 the massive (and insanely cold) Northwest Territories were split into two autonomous portions. The western section retained the name Northwest Territories, while the eastern part held a vote to rename it. The winning name was Nunavut. What name came third in the balloting?

Answer: Bob

And who says Canadians don't have a sense of humour? Well, at least the people of Nunavut (translation from Inuktitut: "Our Land") do.
4. Ralph Klein, the Premier of Alberta, added to his notoriety in late 2001 when he did which of the following?

Answer: Drunkenly threw money on the floor of a homeless shelter, telling the residents to get a job.

You want to know what's really amazing about this incident? His popularity went up afterwards! Alberta, what a delightful province.
"King Ralph" had long been known as a heavy drinker, but he vowed to clean up his act after this incident. The Premier of British Columbia, Gordon Campbell was arrested in Hawaii on a DUI.
5. Like American states, the Canadian provinces have a bunch of official symbols. You know, official birds, trees, that kind of stuff. Some of the provincial symbols get pretty silly however. Which of the following is an official symbol of Prince Edward Island?

Answer: Provincial soil

Ok, so maybe this isn't so silly. After all, PEI is known for its red sand. Except, as far as I can tell, that it isn't a provincial soil. No, instead it's "a fine sandy loam texture, is mainly well drained and is highly suitable for the production of a wide range of crops, including potatoes." (source:http://www.gov.pe.ca/infopei/onelisting.php3?number=12320)
So, does Idaho have a state soil?
6. Many of you know that Canada has a coin for both 1 and 2 dollar denominations. The $1 coin is commonly referred to a "loonie," due to the picture of a common loon (the bird, I don't wanna know what you were thinking!) on the tails side. So what is the $2 coin commonly called?

Answer: Toonie

The tails side of the $2 coin features a polar bear. Polar bears aren't nearly as funny as loons. There's a caribou pictured on the tails side of the Canadian quarter, but, sadly, we don't refer to it as a cariboonie. That'd be great.
7. Many of you are aware that in 1995 the province of Quebec had a referendum to separate from the rest of Canada. Thankfully, the referendum didn't pass, and Quebec remains a part of Canada. Following the vote, what or who was blamed for the failure of the referendum by then separatist leader Jacques Parizeau?

Answer: "Money and the ethnic vote"

Not surprisingly, Parizeau didn't last long as leader after this. The separatist movement has died down in Quebec since the referendum, however the issue still seems to crop up every few years. Somewhere down the road, there'll be another vote.
8. More Canadian place names. Only one of the following places is not a real town somewhere in Canada. Which one?

Answer: Butt, Newfoundland

There is no Butt, Newfoundland. Unfortunately. The other three are real, though. Beautiful Climax, Saskatchewan is just a short hop across the Montana border, for the next time you Montanans really want to see someone in the middle of a climax. Dildo is on Trinity Bay, a little ways north of the Newfoundland capital of St. John's. And next time you're visiting Moose Jaw, Saskatchewan, it's just a short trip northwest to see lovely Eyebrow.
9. In 2000, the city of Flin Flon (yes, that's the real name) Manitoba became Canada's official what?

Answer: Marijuana growing capital

Medicinal marijuana, in certain, specific circumstances, is legal in Canada. So, naturally, the government needed somwhere to grow their stash. The choice was obvious: an abandoned mineshaft in Flin Flon. I mean, where else would the government grow pot? There is really good trout fishing there, and the people do drink a lot of beer, but I have no idea if there are any nudists there.
10. What is a toque?

Answer: A wool hat worn in winter

To Canadians, this is a perfectly normal term (pronounced TOOK). It's just one of those normal knit woolen hats one wears in winter (which in in some parts of Canada means about six months of the year). It is a French word, apparently originally specifically a woman's hat. I think all countries should adopt their own terms for these hats. If your particular country needs a name for it, I suggest "poogstrap". Just make sure you give me credit.
Source: Author rolanzo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us