FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Countries with Multiple Capital Cities
Quiz about Countries with Multiple Capital Cities

Countries with Multiple Capital Cities Quiz


Some countries have multiple capital cities due to how these countries operate. The seat of some parts of government may be used as judicial, legislative, or executive functions that require an additional capital city.

A multiple-choice quiz by SLAPSHOT4. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Capitals

Author
SLAPSHOT4
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
371,461
Updated
Feb 24 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
581
- -
Question 1 of 10
1. Porto-Novo is the official capital of Benin. What is the largest city and economic center, known as the de facto seat of the Benin government? Hint


Question 2 of 10
2. Bolivia's official capital is Sucre. A different city, however, holds the seats of national executive, legislative, and electoral bodies of the Bolivian government. It is located on the western side of Bolivia at an elevation of approximately 12,000 feet. What city is this? Hint


Question 3 of 10
3. The capital of Honduras is Tegucigalpa, but it has a twin sister city that shares its constitutional capital responsibility. The Choluteca River splits these two cities. What is the name of this sister city? Hint


Question 4 of 10
4. This city is in the sovereign state of Taiwan, the Republic of China. It is located on the Tamsui River. It holds the de facto seat of government. What city is this? Hint


Question 5 of 10
5. This is one of the most populated West African French-speaking cities. It is home to an important seaport. What is the name of the economic capital of Cote d'Ivoire? Hint


Question 6 of 10
6. Jayawardenepura Kotta is the official capital city of Sri Lanka. However, it is a suburb of this city which is the commercial capital of the country. What is the name of this harbor city? Hint


Question 7 of 10
7. The administrative and executive capital of South Africa is the city of Pretoria. However, which city was first developed by the Dutch East India Company as a supply station for Dutch ships sailing to the Far East? It is the legislative capital of South Africa. Hint


Question 8 of 10
8. Kuala Lumpur is the official and royal capital of Malaysia. Another city took over the administrative seat in 1999 due to the overcrowding and congestion in the Kuala Lumpur area. In addition, it is the seat of the national judiciary of Malaysia. What is the name of this city? Hint


Question 9 of 10
9. The administrative capital of eSwatini (Swaziland) is Mbabane. Queen Mother Ntombi, however, began her reign in April 1986 in this city. What is the name of this legislative and royal capital? Hint


Question 10 of 10
10. Netherlands holds its official and royal capital in the city of Amsterdam. The administrative center, national legislature and judiciary seats, however, are held in what location? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Porto-Novo is the official capital of Benin. What is the largest city and economic center, known as the de facto seat of the Benin government?

Answer: Cotonou

Cotonou is a major port for the country. In addition, it is the home for the National University of Benin. The city of Kandi is primarily a farming town in Benin. Parakou is a market town with major industries in cotton, textiles, and peanut oil manufacturing. Ndali holds the seat of the Roman Catholic Diocese.
2. Bolivia's official capital is Sucre. A different city, however, holds the seats of national executive, legislative, and electoral bodies of the Bolivian government. It is located on the western side of Bolivia at an elevation of approximately 12,000 feet. What city is this?

Answer: La Paz

La Paz is short for Nuestra Senora de La Paz, which means Our Lady of Peace. Tarija is renowned for the Paleontology Museum. Vinto is known for providing low-cost, quality health care. Sacaba was the site of anti-coca eradication riots in 2002.
3. The capital of Honduras is Tegucigalpa, but it has a twin sister city that shares its constitutional capital responsibility. The Choluteca River splits these two cities. What is the name of this sister city?

Answer: Comayaguela

Comayaguela served as the official capital of Honduras from 1824-1880. San Pedro Sula was founded in 1536 and is the home of the first private university in Honduras. Puerto Cortes was initially named Puerto Caballos, but was later renamed after Hernan Cortes, the Spanish Conquistador who led the expedition to bring down the Aztec Empire. Lempira is named after the Lenca group that settled there.
4. This city is in the sovereign state of Taiwan, the Republic of China. It is located on the Tamsui River. It holds the de facto seat of government. What city is this?

Answer: Taipei

Taiwan is officially known as the Republic of China. The city of Taipei is situated at the northern tip of Taiwan. Nanjing means southern capital and is located in the lower Yangtze River delta economic zone. It has been the capital for six different dynasties. Hsinchu is nicknamed The Windy City of the country. Pingtung is a provincial city of Taiwan located in the southernmost county.
5. This is one of the most populated West African French-speaking cities. It is home to an important seaport. What is the name of the economic capital of Cote d'Ivoire?

Answer: Abidjan

Abidjan was founded in 1903 and became a capital in 1934. Kong has maintained a seventeenth century landmark mosque by rebuilding it in a traditional Sahelian architecture style. Yamoussoukro became the official capital in 1983. Touba is a market town known for its stilt dancing.
6. Jayawardenepura Kotta is the official capital city of Sri Lanka. However, it is a suburb of this city which is the commercial capital of the country. What is the name of this harbor city?

Answer: Colombo

Colombo is the main seaport of the Indian Ocean that enabled traders to establish strategic routes by utilizing this vital harbor. Negombo is known for its fishing industry and fish markets. Kalmunai is located in the eastern province. Jaffna is located in the northern province.
7. The administrative and executive capital of South Africa is the city of Pretoria. However, which city was first developed by the Dutch East India Company as a supply station for Dutch ships sailing to the Far East? It is the legislative capital of South Africa.

Answer: Cape Town

Cape Town is famous for its harbor and landmarks, such as Table Mountain and Cape Point. Bloemfontein is the judicial capital of South Africa, while Johannesburg is the Constitutional Court of South Africa. Port Elizabeth is a bay side metropolis that is known for its hospitality and beautiful beaches.
8. Kuala Lumpur is the official and royal capital of Malaysia. Another city took over the administrative seat in 1999 due to the overcrowding and congestion in the Kuala Lumpur area. In addition, it is the seat of the national judiciary of Malaysia. What is the name of this city?

Answer: Putrajaya

Putrajaya became Malaysia's third Federal Territory in 2001. Penang is located on the northwest coast of Peninsular Malaysia by the Strait of Malacca. It is the second smallest Malaysian state in area. Kuching is situated on the Sarawak River at the southwestern tip of the state of Sarawak on the island of Borneo. Miri's major industries include processed timber and oil palm production.
9. The administrative capital of eSwatini (Swaziland) is Mbabane. Queen Mother Ntombi, however, began her reign in April 1986 in this city. What is the name of this legislative and royal capital?

Answer: Lobamba

Lobamba is home to the Parliament and National Museum of eSwatini. The city of Nhlangano was given the name meaning "the meeting place", as dignitaries would often gather in this city for conferences. Bulembu is known for its chrysotile mine in which it accounts for the production of asbestos minerals. Piggs Peak was founded in 1884 for its availability in gold prospecting; it would eventually turn into a forestry management and plantation industry.
10. Netherlands holds its official and royal capital in the city of Amsterdam. The administrative center, national legislature and judiciary seats, however, are held in what location?

Answer: The Hague

The Hague is located in the suburbs of Haaglanden. Rotterdam is one of the largest ports in the world. It is a major international commercial center. Utrecht is located in the eastern corner of the suburb of Randstad. Maastricht is a municipality in southeast Netherlands.
Source: Author SLAPSHOT4

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us