FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about G European Places
Quiz about G European Places

"G" European Places Trivia Quiz


I want you to select the right European city.

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe - Cities
  8. »
  9. Alphabetical European Cities

Author
author
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
114,763
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
2478
Last 3 plays: wellenbrecher (14/15), DeepHistory (13/15), Guest 94 (8/15).
- -
Question 1 of 15
1. What is Britain´s only remaining crown colony in Europe?

Answer: (One Word)
Question 2 of 15
2. This Swiss city was the intellectual center of Protestant Europe in the 16th century. (English spelling).

Answer: (One Word)
Question 3 of 15
3. This Belgian city is the capital of the East Flanders province. It is a center of flower-seed and bulb market. Hint


Question 4 of 15
4. This is Scotland´s largest city.

Answer: (One Word)
Question 5 of 15
5. This Spanish city was taken from the Moors in the early 8th century and was made the capital of kingdom of Asturias. Hint


Question 6 of 15
6. The German Socialist Labor Party was formed on a Congress in this city in 1875. It was the capital of a duchy from 1640 to 1918. Hint


Question 7 of 15
7. This city is the capital of Styria and the second largest of Austria.

Answer: (One Word)
Question 8 of 15
8. This Hungarian city was called Raab in German. Hint


Question 9 of 15
9. This city is the capital of Chechnya, Russian Federation. Hint


Question 10 of 15
10. This city in Poland was the capital of the dukes of Pomerania in the 13th century. Hint


Question 11 of 15
11. This city is the capital of Liguria, Italy. It was an early banking center in the 13th and 14th centuries. (English or Italian spelling).

Answer: (One Word)
Question 12 of 15
12. This city, now in Belarus, was the capital of Lithuania in the 14th century. Hint


Question 13 of 15
13. This English city was founded by Roman Emperor Nerva in 96-98 AD. It was the scene of the first Sunday school, founded by Robert Raikes in 1780. Hint


Question 14 of 15
14. Along with Edam this Dutch city has the most famous cheese in Holland. Hint


Question 15 of 15
15. This Turkish seaport is now called Gelibolu. It is more famous by another name. It was scene of the first European conquest of the Turks in 1354. It was also scene of famous battles 1915-16 in the Allied campaign in WWI. (English spelling)

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 01 2024 : wellenbrecher: 14/15
Mar 25 2024 : DeepHistory: 13/15
Mar 17 2024 : Guest 94: 8/15
Mar 03 2024 : Guest 38: 8/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is Britain´s only remaining crown colony in Europe?

Answer: Gibraltar

Gibraltar was captured by the British in 1704 during the War of Spanish Succession and was retained by treaty in 1713.
2. This Swiss city was the intellectual center of Protestant Europe in the 16th century. (English spelling).

Answer: Geneva

The French theologian John Calvin established a theocratic state here in 1541.
3. This Belgian city is the capital of the East Flanders province. It is a center of flower-seed and bulb market.

Answer: Ghent (Gent)

Ghent or Gent was the scene of the signing of a treaty in 1576 which united the provinces of the Low Countries against Spain.
4. This is Scotland´s largest city.

Answer: Glasgow

Glasgow is situated on both banks of the Clyde and has important docks, shipbuilding and iron industries.
5. This Spanish city was taken from the Moors in the early 8th century and was made the capital of kingdom of Asturias.

Answer: Gijón

Gijón was a port of refuge of the Spanish Armada after its defeat by British in 1588.
6. The German Socialist Labor Party was formed on a Congress in this city in 1875. It was the capital of a duchy from 1640 to 1918.

Answer: Gotha

Gotha was residence of the dukes of Saxe-Gotha from 1640 to 1825 and of the dukes of Saxe-Coburg-Gotha from 1826 to 1918.
7. This city is the capital of Styria and the second largest of Austria.

Answer: Graz

The astronomer Johannes Kepler taught here from 1594 to1600.
8. This Hungarian city was called Raab in German.

Answer: Györ

Györ became a free royal town in 1743.
9. This city is the capital of Chechnya, Russian Federation.

Answer: Grozny

Grozny was founded as a fortress in 1818, oil was discovered in 1823. Under Soviet rule it was capital of Checheno-Ingush A.S.S.R.
10. This city in Poland was the capital of the dukes of Pomerania in the 13th century.

Answer: Gdánsk

The city was called Danzig in German and was an important member of the Hanseatic League. With surrounding areas it was a free state between WWI and WWII.
11. This city is the capital of Liguria, Italy. It was an early banking center in the 13th and 14th centuries. (English or Italian spelling).

Answer: Genoa

Genoa established commercial colonies at Chios, Lesbos, Samos, Kaffa (Feodosiya) and Azov in the 13th and 14th centuries. It lost a century-long struggle with Venice for control of the Levant and declined commercially in the 14th and 15th centuries.
12. This city, now in Belarus, was the capital of Lithuania in the 14th century.

Answer: Grodno

Grodno (now officially called Hrodna or Hrodno) was the site of a Congress in 1793 which decided the Second Partition of Poland. It was passed to Russia in 1795.
13. This English city was founded by Roman Emperor Nerva in 96-98 AD. It was the scene of the first Sunday school, founded by Robert Raikes in 1780.

Answer: Gloucester

The Romans called it Glevum. It is the capital of Gloucestershire.
14. Along with Edam this Dutch city has the most famous cheese in Holland.

Answer: Gouda

Gouda is situated in the South Holland province.
15. This Turkish seaport is now called Gelibolu. It is more famous by another name. It was scene of the first European conquest of the Turks in 1354. It was also scene of famous battles 1915-16 in the Allied campaign in WWI. (English spelling)

Answer: Gallipoli

Gallipoli is situated on the Dardanelles. The Allied had to withdraw from the area in January 1916 and suffered heavy losses.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. "L" European Cities Tough
2. "I" European Cities Tough
3. "F" European Cities Tough
4. "J" European Cities Difficult
5. "B" European Cities Difficult
6. "D" European Cities Tough
7. "R" European Cities Tough
8. "A" European Cities Difficult
9. Not So 'E'asy Places In Europe Average
10. "C" European Cities Tough
11. "W" European Cities Difficult
12. "Y" European Cities Difficult

4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us