FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about W European Cities
Quiz about W European Cities

"W" European Cities Trivia Quiz


I want you to select the right European city starting with a "W".

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe - Cities
  8. »
  9. Alphabetical European Cities

Author
author
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
122,887
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
1240
- -
Question 1 of 15
1. This town in the Bas-Rhin dept., France was the place where the German monk Otfrid completed his Old High German poetical version of the Gospels in the 9th century. Hint


Question 2 of 15
2. The German poet Goethe worked as a lawyer in this city in Hesse, Germany. Hint


Question 3 of 15
3. This town in Belgium is the site of a battle in 1815 (a phase of the battle of Waterloo) in which French General Grouchy drove back part of Prussian Field Marshal von Blücher´s force, but failed to aid French Emperor Napoleon. Hint


Question 4 of 15
4. This town in Upper Austria province, Austria was known to the Romans as Ovilava. It has a medieval imperial palace. Hint


Question 5 of 15
5. This Polish city was known to the Germans as Breslau. It became the capital of Silesia in the 12th century. Hint


Question 6 of 15
6. This seaport city in the Munster province, Ireland, is the capital of an county with the same name as the town. It is known for its crystal.

Answer: (One Word)
Question 7 of 15
7. This city in Hampshire, England was known as Venta Belgarum by the Romans. It was a center for trade and cloth maing in Saxon times, and the capital of Wessex under Alfred the Great. It remained important under the Norman kings until the emergence of London as the sole capital of England in the late 12th century. Hint


Question 8 of 15
8. This German city was the site of the starting point of the Reformation (1517). Hint


Question 9 of 15
9. This city in Rhineland-Palatinate. Germany was known as Augusta Vangionum by the Romans. Its destruction by the Huns in 436 provided the source of the later German epic poem "Nibelungenlied". The Concordat of _____ ended the investiture controversy between the Pope and the Holy Roman Emperor here in 1122. Hint


Question 10 of 15
10. This German city was the capital of a Duchy from 1547 to 1918. Johann Sebastian Bach was the court musician here in the 18th century, it was also the residence of poets Johann Wolfgang von Goethe, Johann Herder and Friedrich von Schiller. Hint


Question 11 of 15
11. This city in Zürich canton, Switzerland was passed to the Habsburg family in 1264. It was made an imperial city in 1415, and came to Zürich in 1467. Hint


Question 12 of 15
12. What English city is this? It has a 12th century cathedral. The River Severn runs through it, and the decisive battle of the English Civil War in occurred here in 1651. Hint


Question 13 of 15
13. This Belgian town is the site of the Flanders Field Cementery, the only U.S. military cemetery in Belgium for soldiers of WWI. Hint


Question 14 of 15
14. This port in North Yorkshire, England was the meeting place of the Synod of ______ ca.663 at which the English church allied itself to Rome in preference to Ireland. Hint


Question 15 of 15
15. The garrison in this Irish town was massacred by Oliver Cromwell, who at that time (1649) was English commander in chief and lord lieutenant of Ireland. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This town in the Bas-Rhin dept., France was the place where the German monk Otfrid completed his Old High German poetical version of the Gospels in the 9th century.

Answer: Wissembourg

Wissembourg (Weissenburg in German) is situated in Alsace, north east of Strasbourg. It is the site of a Benedictine abbey founded in the 7th century.
2. The German poet Goethe worked as a lawyer in this city in Hesse, Germany.

Answer: Wetzlar

Wetzlar is situated on the Lahn River, north of Frankfurt am Main. It has an old Romanesque cathedral. It became a free city in the 12th century.
3. This town in Belgium is the site of a battle in 1815 (a phase of the battle of Waterloo) in which French General Grouchy drove back part of Prussian Field Marshal von Blücher´s force, but failed to aid French Emperor Napoleon.

Answer: Wavre

Wavre is situated in Brabant province, Belgium.
4. This town in Upper Austria province, Austria was known to the Romans as Ovilava. It has a medieval imperial palace.

Answer: Wels

Wels is situated on the Traun River, south west of Linz.
5. This Polish city was known to the Germans as Breslau. It became the capital of Silesia in the 12th century.

Answer: Wroclaw

Breslau was the largest of the former German cities which was assigned from Germany to Poland after WWII.
6. This seaport city in the Munster province, Ireland, is the capital of an county with the same name as the town. It is known for its crystal.

Answer: Waterford

Waterford is one of the principal ports of southern Ireland, on the Suir River. It successfully resisted the siege by Parlamentarian commander Oliver Cromwell in 1649, but fell to his second in command Henry Ireton in 1650.
7. This city in Hampshire, England was known as Venta Belgarum by the Romans. It was a center for trade and cloth maing in Saxon times, and the capital of Wessex under Alfred the Great. It remained important under the Norman kings until the emergence of London as the sole capital of England in the late 12th century.

Answer: Winchester

Winchester´s cathedral (11th to 14th centuries) is the longest in Britain. Winchester College was founded in 1382.
8. This German city was the site of the starting point of the Reformation (1517).

Answer: Wittenberg

Wittenberg was the residence of religious reformers Martin Luther and Philipp Melanchton. Luther nailed his 95 theses to the doors of the Schlosskirche (Palace Church). He usually preached in the Stadtkirche. (City Church).
9. This city in Rhineland-Palatinate. Germany was known as Augusta Vangionum by the Romans. Its destruction by the Huns in 436 provided the source of the later German epic poem "Nibelungenlied". The Concordat of _____ ended the investiture controversy between the Pope and the Holy Roman Emperor here in 1122.

Answer: Worms

Worms is situated on the Rhine, north of Mannheim. It was a free imperial city from the 12th century.
10. This German city was the capital of a Duchy from 1547 to 1918. Johann Sebastian Bach was the court musician here in the 18th century, it was also the residence of poets Johann Wolfgang von Goethe, Johann Herder and Friedrich von Schiller.

Answer: Weimar

Weimar was the capital of the duchy of Saxe-Weimar 1547-1918. Walter Gropius founded the Bauhaus school here in 1919 (it later moved to Dessau). In 1919 the German National Assembly met here and ratified the Treaty of Versailles and established a republican regime often referred to as the "Weimar Republic".
11. This city in Zürich canton, Switzerland was passed to the Habsburg family in 1264. It was made an imperial city in 1415, and came to Zürich in 1467.

Answer: Winterthur

Winterthur is an important railway junction north of the city of Zürich.
12. What English city is this? It has a 12th century cathedral. The River Severn runs through it, and the decisive battle of the English Civil War in occurred here in 1651.

Answer: Worcester

In this battle (1651) Charles II and his Scottish army were routed by Oliver Cromwell and his Parliamentarian army. Worcester is also noted for its Worcestershire Sauce, and it was the home of Royal Worcester porcelain.
13. This Belgian town is the site of the Flanders Field Cementery, the only U.S. military cemetery in Belgium for soldiers of WWI.

Answer: Waregem

Waregem (or Waereghem) is situated in the West Flanders province, Belgium.
14. This port in North Yorkshire, England was the meeting place of the Synod of ______ ca.663 at which the English church allied itself to Rome in preference to Ireland.

Answer: Whitby

The Anglo-Saxon poet Caedmon was a monk at Whitby monastery.
15. The garrison in this Irish town was massacred by Oliver Cromwell, who at that time (1649) was English commander in chief and lord lieutenant of Ireland.

Answer: Wexford

Wexford was also the scene of a massive major uprising in 1798 against the British.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. "L" European Cities Tough
2. "I" European Cities Tough
3. "F" European Cities Tough
4. "J" European Cities Difficult
5. "B" European Cities Difficult
6. "D" European Cities Tough
7. "R" European Cities Tough
8. "A" European Cities Difficult
9. Not So 'E'asy Places In Europe Average
10. "C" European Cities Tough
11. "Y" European Cities Difficult
12. "U" European Cities Difficult

3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us