FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about U European Cities
Quiz about U European Cities

"U" European Cities Trivia Quiz


I want you to select the right European city starting with a "U".

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe - Cities
  8. »
  9. Alphabetical European Cities

Author
author
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
121,776
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
961
- -
Question 1 of 15
1. This city is located near a small village which was the original capital of the ancient pre-Christian kingdom of Svea (Sweden). Hint


Question 2 of 15
2. This city is the capital of a Dutch province with the same name. (The smallest province of the Netherlands).

Answer: (One Word)
Question 3 of 15
3. This Finnish city is called Nystad in Swedish. Hint


Question 4 of 15
4. This Czech city was called Aussig in German. Hint


Question 5 of 15
5. This town in Umbria, Italy was a major political and cultural center in the 15th century. It was the birthplace of painter Rafael (1483). Hint


Question 6 of 15
6. This city in Carpatho-Ukraine was formerly a Hungarian city named Ungvar. From 1919 to 1938 it was the chief town of Carpathian Ruthenia in Czechoslovakia. Hint


Question 7 of 15
7. This Turkish city was formerly called Scutari or Chrysopolis. It was the base of the British Army in the Crimean War (1853-56) and the site of a hospital under charge of the English nurse Florence Nightingale. Hint


Question 8 of 15
8. This city in Baden-Württemberg, Germany is situated on the Danube River. It has a notable 14th century cathedral with a 161 meter tower. Hint


Question 9 of 15
9. This city is the capital of Bashkortostan, a republic within the Russian federation. Hint


Question 10 of 15
10. This town is a seaport in Montenegro, just north of the Albanian border. It is one of the oldest towns on the Adriatic coast. The Greeks called it Colchinum, the Romans called Olcinium. The Venetians (who ruled it from 1405 to 1571) called it Ulquin.

Answer: (One Word)
Question 11 of 15
11. This town in Estonia is the site of the airport which serves Estonia´s second largest city. Hint


Question 12 of 15
12. This city is situated in the Gard dept., France, north of Nimes (Provence). After the execution of the Duke of Montmorency in 1632 for rebellion, the Duke of _____ inherited the title and the prerogatives of the First Duke and Peer of France.

Answer: (One Word)
Question 13 of 15
13. This city in Poland is noted for its tractor factory.
Hint


Question 14 of 15
14. This ancient Roman town was situated on the site which is now the small village of Wroxeter in Shropshire, England. Hint


Question 15 of 15
15. This city in Serbia was called Titovo ______ from 1947 to 1992. It was the HQ of the Partisan Army in 1941. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This city is located near a small village which was the original capital of the ancient pre-Christian kingdom of Svea (Sweden).

Answer: Uppsala

Uppsala is the capital of Uppsala province. It has Sweden´s oldest university (1477).
2. This city is the capital of a Dutch province with the same name. (The smallest province of the Netherlands).

Answer: Utrecht

Utrecht was an important center of commerce and weaving industry in the Middle Ages. It was ruled by Spain until the 1570s, when it became a center of Protestant resistance to Spanish rule. The Treaty of Utrecht which ended the War of the Spanish Succession was signed here in 1713.
3. This Finnish city is called Nystad in Swedish.

Answer: Uusikaupunki

Uusikaupinki (Nystad) is situated on the Baltic Sea, south west Finland. According to the Treaty of Nystad in 1721 (after the Second Northern War) the eastern part of Finland (Karelia) was ceded from Sweden to Russia.
4. This Czech city was called Aussig in German.

Answer: Usti

Usti (Usti nad Labem) is situated on the Elbe River.
5. This town in Umbria, Italy was a major political and cultural center in the 15th century. It was the birthplace of painter Rafael (1483).

Answer: Urbino

Urbino came under the Papacy in 1626 and to the kingdom of Italy in 1860.
6. This city in Carpatho-Ukraine was formerly a Hungarian city named Ungvar. From 1919 to 1938 it was the chief town of Carpathian Ruthenia in Czechoslovakia.

Answer: Uzhgorod

Uzhgorod is situated on a headstream of the Tisza River. It is the capital of Zakarpatska subdivision, Ukraine.
7. This Turkish city was formerly called Scutari or Chrysopolis. It was the base of the British Army in the Crimean War (1853-56) and the site of a hospital under charge of the English nurse Florence Nightingale.

Answer: Üsküdar

Üsküdar is situated across the Bosporus from the city of Istanbul.
8. This city in Baden-Württemberg, Germany is situated on the Danube River. It has a notable 14th century cathedral with a 161 meter tower.

Answer: Ulm

Ulm was an imperial city from the 14th century. It accepted the Reformation in 1530. It was the scene of a battle in 1805 in which Napoleon defeated the Austrians.
9. This city is the capital of Bashkortostan, a republic within the Russian federation.

Answer: Ufa

Ufa is situated at the junction of the Belaya and the Ufa Rivers. It is a center of oil refining. It developed as an industrial center from the late 19th and especially the 20th century. Bashkortostan declared independence from Russia in 1991, but this was rejected by the Russians. Subsequently the republic became member of the Russian Federation.
10. This town is a seaport in Montenegro, just north of the Albanian border. It is one of the oldest towns on the Adriatic coast. The Greeks called it Colchinum, the Romans called Olcinium. The Venetians (who ruled it from 1405 to 1571) called it Ulquin.

Answer: Ulcinj

Ulcinj has many beautiful palaces, churches and squares from the Venetian period.
11. This town in Estonia is the site of the airport which serves Estonia´s second largest city.

Answer: Ülenurme

Ülenurme is a town just south of Tartu, Estonia. Ülemiste is the name of the airport serving the capital, Tallinn.
12. This city is situated in the Gard dept., France, north of Nimes (Provence). After the execution of the Duke of Montmorency in 1632 for rebellion, the Duke of _____ inherited the title and the prerogatives of the First Duke and Peer of France.

Answer: Uzès

One of the sights of the town is the Fenestrelle Tower, the only remains of the former Romanesque Cathedral Saint-Theodorit, destroyed in 1563 by the Protestants.
13. This city in Poland is noted for its tractor factory.

Answer: Ursus

Ursus is a Warsaw suburb. The name means "bear" in Latin.
14. This ancient Roman town was situated on the site which is now the small village of Wroxeter in Shropshire, England.

Answer: Uriconium

Parts of Uriconium (Viroconium) has been excavated. The site is near Shrewsbury, on the Severn River.
15. This city in Serbia was called Titovo ______ from 1947 to 1992. It was the HQ of the Partisan Army in 1941.

Answer: Uzice

Uzice was renamed in honor of Josip Broz Tito in 1947,
but regained its old name in 1992. It is situated on the Djetinja River, on the railway between Belgrade and Sarajevo.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Not So 'E'asy Places In Europe Average
2. "P" European Cities Tough
3. "C" European Cities Tough
4. "T" European Cities Difficult
5. "R" European Cities Tough
6. "G" European Places Average
7. "A" European Cities Difficult
8. "V" European Cities Difficult
9. "S" European Cities Difficult
10. "L" European Cities Tough
11. "K" European Cities Difficult
12. "B" European Cities Difficult

3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us