FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about P European Cities
Quiz about P European Cities

"P" European Cities Trivia Quiz


I want you to select the right European city starting with a "P".

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe - Cities
  8. »
  9. Alphabetical European Cities

Author
author
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
119,826
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
4588
- -
Question 1 of 15
1. This city is the capital of an administrative subdivision in Ukraine with the same name. It was scene of a decisive battle in 1709 in which Czar Peter the Great defeated the Swedes under Charles XII. Hint


Question 2 of 15
2. This city in Bavaria, Germany is situated at the confluence of the Danube, the Inn and the Ilz Rivers. Hint


Question 3 of 15
3. This city is called Philippopolis in Greek.It was made capital of Thrace in Roman times under the name Trimontium. It is the second largest city of Bulgaria. Hint


Question 4 of 15
4. This city was made a royal burgh in 1210 and was the capital of Scotland until 1437 when James I of Scotland was murdered here.

Answer: (One Word)
Question 5 of 15
5. The university of this city is the second oldest of Italy (1222). Astronomer Galileo, anatomist Fallopio and poets Dante, Petrarch and Tasso were among the students. Hint


Question 6 of 15
6. This city in England (in Devon) includes the Devonport naval dockyard, a major facility of the British Navy. It was the last port touched by "Mayflower" before the voyage to America in 1620. Hint


Question 7 of 15
7. This city is the capital of Montenegro. Hint


Question 8 of 15
8. This city is the capital of Kosovo. Hint


Question 9 of 15
9. This city is the second largest of Portugal. It´s a seaport city on the Douro River.

Answer: (One Word)
Question 10 of 15
10. This city is the fifth largest of Poland. It is situated on the Warta River. It is one of the oldest cities of Poland. It prospered as a trading center from the 15th to the 17th centuries, but declined due to the Great Nordic War (1700-21). Hint


Question 11 of 15
11. This Czech city west south west of Prague is known for its breweries. (Czech or German spelling, no circumflexes).

Answer: (One Word)
Question 12 of 15
12. This city is the fifth largest of Hungary. It was called Fünfkirchen in German. It is the center of a coal-mining region. Hint


Question 13 of 15
13. This city is the capital of Dordogne dept., France. It was called Vesuna by the Romans. Hint


Question 14 of 15
14. This city in Romania is the center of important oil fields, oil refineries and petrochemical plants. In August 1943 it was bombed by Allied aircraft. It was occupied by the USSR August 31, 1944. Hint


Question 15 of 15
15. This city is the capital of Navarra autonomous community and province, Spain.

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 22 2024 : NETTLES1960: 9/15
Jan 31 2024 : Guest 104: 9/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This city is the capital of an administrative subdivision in Ukraine with the same name. It was scene of a decisive battle in 1709 in which Czar Peter the Great defeated the Swedes under Charles XII.

Answer: Poltava

The victory in this battle paved the way for Russia as a major European power.
2. This city in Bavaria, Germany is situated at the confluence of the Danube, the Inn and the Ilz Rivers.

Answer: Passau

Passau´s 17th century cathedral has one of the world´s largest pipe organs.
3. This city is called Philippopolis in Greek.It was made capital of Thrace in Roman times under the name Trimontium. It is the second largest city of Bulgaria.

Answer: Plovdiv

Plovdiv was taken by the Turks in 1364 and came to Bulgaria in 1885.
4. This city was made a royal burgh in 1210 and was the capital of Scotland until 1437 when James I of Scotland was murdered here.

Answer: Perth

Perth was also capital of the former county Perthshire. Religious refonermer John Know preached here (in St.John´s church) his denunciation of idolatry in 1559. This resulted in a plundering of the town´s monasteries and altars.
5. The university of this city is the second oldest of Italy (1222). Astronomer Galileo, anatomist Fallopio and poets Dante, Petrarch and Tasso were among the students.

Answer: Padova (Padua)

Padova (Padua in English) has renaissance buildings with frescos by Giotto, Mantegna and Titian. It was under the Carrara family from 1318-1405. It came to Venice in 1405.
6. This city in England (in Devon) includes the Devonport naval dockyard, a major facility of the British Navy. It was the last port touched by "Mayflower" before the voyage to America in 1620.

Answer: Plymouth

Plymouth was also the port from which the Engish fleet sailed against the Spanish Armada in 1588.
7. This city is the capital of Montenegro.

Answer: Podgorica

Podgorica was called Titograd 1946-92.
8. This city is the capital of Kosovo.

Answer: Pristina

In medieval times Pristina was for a period capital of a Serbian empire.
9. This city is the second largest of Portugal. It´s a seaport city on the Douro River.

Answer: Porto

Porto is known for its port wine. It is the birth place of Henry the Navigator (1394).
10. This city is the fifth largest of Poland. It is situated on the Warta River. It is one of the oldest cities of Poland. It prospered as a trading center from the 15th to the 17th centuries, but declined due to the Great Nordic War (1700-21).

Answer: Poznan

Poznan was called Posen by the Germans. It came to Prussia in 1793 and again in 1815 (after being part of Napoleon´s Duchy of Warsaw 1807-1815). It came to Poland in 1918.
11. This Czech city west south west of Prague is known for its breweries. (Czech or German spelling, no circumflexes).

Answer: Plzen

The Pilsener beer is named after this city.
12. This city is the fifth largest of Hungary. It was called Fünfkirchen in German. It is the center of a coal-mining region.

Answer: Pécs

Pécs was occupied by the Turks 1543-1686.
13. This city is the capital of Dordogne dept., France. It was called Vesuna by the Romans.

Answer: Périgueux

Périgueux has some Roman remains (amphitheater, baths and a temple tower).
14. This city in Romania is the center of important oil fields, oil refineries and petrochemical plants. In August 1943 it was bombed by Allied aircraft. It was occupied by the USSR August 31, 1944.

Answer: Ploiesti

Ploiesti was heavily bombed by Allied forces during WWII.
15. This city is the capital of Navarra autonomous community and province, Spain.

Answer: Pamplona

Pamplona is the site of the San Fermin festival each July when bulls run through the city streets. The city is described by Ernest Hemingway in his novel "The Sun Also Rises".
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. "A" Cities of Europe Tough
2. Not So 'E'asy Places In Europe Average
3. "C" European Cities Tough
4. "G" European Places Average
5. "T" European Cities Difficult
6. "R" European Cities Tough
7. "N" European Cities Tough
8. "D" European Cities Tough
9. "O" European Cities Tough
10. "S" European Cities Difficult
11. "V" European Cities Difficult
12. "A" European Cities Difficult

3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us