FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about O European Cities
Quiz about O European Cities

"O" European Cities Trivia Quiz


I want you to select the right European city starting with an "O".

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe - Cities
  8. »
  9. Alphabetical European Cities

Author
author
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
118,692
Updated
Jan 31 24
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1614
- -
Question 1 of 15
1. This seaport in Ukraine was founded around a Tatar fortress in the 14th century. It was passed to Turkey in 1764 and to Russia in 1791. It was made a naval base and port in 1794. It was given its present name in 1795. Hint


Question 2 of 15
2. This Spanish city was formerly known as Asturias. It was the former capital of the Asturias kingdom in the ninth century. It is the present capital of Asturias autonomous community and province.

Answer: (One Word)
Question 3 of 15
3. This Norwegian city was formerly known as Christiania or Kristiania.

Answer: (One Word)
Question 4 of 15
4. This Romanian city near the Hungarian border was known as Nagyvárad in Hungarian and Grosswardein in German. Hint


Question 5 of 15
5. This Belgian city is a seaport and a seaside resort. During WWI it was used as a German submarine base. Hint


Question 6 of 15
6. This city in central Sweden is the capital of a province with the same name. Hint


Question 7 of 15
7. This Italian city town called Hydruntum in Roman times.It was an important port both in Roman and Byzantine times. It was destroyed by the Turks in 1480. Hint


Question 8 of 15
8. This English city has been the site of a university since the 12th century.

Answer: (One Word)
Question 9 of 15
9. This city is the fourth largest of Croatia. It is situated on the Drava River. Hint


Question 10 of 15
10. This city on Fyn Island is Denmark´s third largest. It is the birthplace of the author Hans Christian Andersen (1805).

Answer: (One Word)
Question 11 of 15
11. This city in Finland is called Uleĺborg in Swedish. It is situated on the Gulf of Bothnia. Hint


Question 12 of 15
12. This French city a commune of Vaucluse dept. It was known as Arausio under Roman times. It was the capital of a former principality. It became a possession of the house of Nassau in the 16th century. Hint


Question 13 of 15
13. This Russian city was the capital of Kirghiz Autonomous Republic (now Kyrgyzstan) from 1920-24. The name was changed to Chkalov in 1938 in honor of Russian aviator V.P.Chkalov, but it was again renamed its present name in 1957. Hint


Question 14 of 15
14. This Czech city was the capital of Moravia until 1640. Hint


Question 15 of 15
15. This city was the capital of a former German state, since 1946 part of Lower Saxony. It became a grand duchy in the early 19th century. The last grand duke abdicated in 1918.

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This seaport in Ukraine was founded around a Tatar fortress in the 14th century. It was passed to Turkey in 1764 and to Russia in 1791. It was made a naval base and port in 1794. It was given its present name in 1795.

Answer: Odessa

Odessa is a major seaport and industrial center. It was the center of revolutionary activities in 1905, including the mutiny aboard the battleship Potemkin.
2. This Spanish city was formerly known as Asturias. It was the former capital of the Asturias kingdom in the ninth century. It is the present capital of Asturias autonomous community and province.

Answer: Oviedo

Oviedo is the center of a mining region.
3. This Norwegian city was formerly known as Christiania or Kristiania.

Answer: Oslo

Oslo was founded by King Harald III (Hardraade) in 1050. It was destroyed by a fire in 1624 and rebuilt as Christiania on the present site. It was renamed Oslo (its original name) in 1925.
4. This Romanian city near the Hungarian border was known as Nagyvárad in Hungarian and Grosswardein in German.

Answer: Oradea

Oradea (or Oradea Mare) is a very old town. A bishopric was founded here in 1080. After WWI it was ceded by Hungary to Romania.
5. This Belgian city is a seaport and a seaside resort. During WWI it was used as a German submarine base.

Answer: Oostende

Oostende (French: Ostende, English: Ostend) is the leading fishing port of Belgium. It is also one of the busiest passenger ports in Europe.
6. This city in central Sweden is the capital of a province with the same name.

Answer: Örebro

Örebro is the site of many important diets or assemblies in Sweden, including the National Diet of 1810 which elected French Marshal Jean-Baptiste-Jules Bernadotte (later Charles XIV John) crown prince of Sweden.
7. This Italian city town called Hydruntum in Roman times.It was an important port both in Roman and Byzantine times. It was destroyed by the Turks in 1480.

Answer: Otranto

Otranto was an important supply base during WWII.
8. This English city has been the site of a university since the 12th century.

Answer: Oxford

Oxford university is the oldest in England.
9. This city is the fourth largest of Croatia. It is situated on the Drava River.

Answer: Osijek

Osijek was under the Turks from 1526 to 1687.
10. This city on Fyn Island is Denmark´s third largest. It is the birthplace of the author Hans Christian Andersen (1805).

Answer: Odense

Odense is the capital of Fyn county.
11. This city in Finland is called Uleĺborg in Swedish. It is situated on the Gulf of Bothnia.

Answer: Oulu

Oulu has pulp and flour mills. A castle was built in 1590. The city was destroyed by fire in 1822.
12. This French city a commune of Vaucluse dept. It was known as Arausio under Roman times. It was the capital of a former principality. It became a possession of the house of Nassau in the 16th century.

Answer: Orange

The princes were styled princes of Orange-Nassau. One of these was William, afterward William III of England.
13. This Russian city was the capital of Kirghiz Autonomous Republic (now Kyrgyzstan) from 1920-24. The name was changed to Chkalov in 1938 in honor of Russian aviator V.P.Chkalov, but it was again renamed its present name in 1957.

Answer: Orenburg

Orenburg is situated on the Ural River, just north of the border to Kazakhstan.
14. This Czech city was the capital of Moravia until 1640.

Answer: Olomouc

Olomouc was called Olmütz in German. It was destroyed by the Swedes in 1642. It was an Austrian stronghold in the 18th century, unsuccessfully besieged by the Prussians in 1758.
15. This city was the capital of a former German state, since 1946 part of Lower Saxony. It became a grand duchy in the early 19th century. The last grand duke abdicated in 1918.

Answer: Oldenburg

Count Christian of Oldenburg was made king of Denmark in 1448. It was held by his brother and descendants until the extinction of the line in 1667. Oldenburg was then passed to Denmark. It came to the bishop of Lübeck in the late 18th century.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Not So 'E'asy Places In Europe Average
2. "P" European Cities Tough
3. "C" European Cities Tough
4. "T" European Cities Difficult
5. "R" European Cities Tough
6. "G" European Places Average
7. "A" European Cities Difficult
8. "V" European Cities Difficult
9. "S" European Cities Difficult
10. "L" European Cities Tough
11. "K" European Cities Difficult
12. "B" European Cities Difficult

3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us