FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about B European Cities
Quiz about B European Cities

"B" European Cities Trivia Quiz


Just give me the name of 15 European cities starting with a "B".

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe - Cities
  8. »
  9. Alphabetical European Cities

Author
author
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
113,173
Updated
Jan 09 24
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
1744
- -
Question 1 of 15
1. This English town is one of the oldest centers of the woollen trade. It's the place where Richard Arkwright invented the spinning frame (1769) and Samuel Crompton the mule-jenny (1779). Hint


Question 2 of 15
2. This city is capital of Gironde dept., France. Under Roman rule it was capital of Aquitania-Secunda. The French government temporarily moved here at beginning of both World Wars. Hint


Question 3 of 15
3. This Italian city was made capital of the so called Cispadane Republic after Napoleon´s occupation in 1796. Hint


Question 4 of 15
4. The Germans called this city Pressburg. Under the name Poszony it was capital of Hungary 1541-1784. Hint


Question 5 of 15
5. This city is Norway´s second largest. It used to be both capital and largest city. It was the northernmost outpost for the Hanseatic trade.

Answer: (One Word)
Question 6 of 15
6. This city in Extremadura province, Spain was called Pax Augusta by the Romans. It was center of an 11th century Moorish kingdom, but was captured in 1227 by the Spanish. It was besieged by the Portuguese in 1660. Hint


Question 7 of 15
7. This city is the second largest of Bosnia-Herzegovina. In 1992 it became capital of the Serbian part of the country, called Republika Srpska.

Answer: (Two Words)
Question 8 of 15
8. This German city was capital of a former duchy (with the same name as the city), but is now part of Lower Saxony. It was a significant member of the Hansa League in the 13th century.
Hint


Question 9 of 15
9. This city is the second largest of the Czech Republic. Before WWI it was capital of Austrian crown land of Moravia. Hint


Question 10 of 15
10. This city is capital of Vorarlberg province, Austria. Hint


Question 11 of 15
11. This city is one of Bulgaria´s major ports and its country´s fourth largest city. Hint


Question 12 of 15
12. This city in Belgium developed into a chief Hanseatic city in the 13th century. It drove out the French rulers in 1302 and became a center for the English wool trade and the Flemish cloth industry. Hint


Question 13 of 15
13. This Romanian city was called Kronstadt by the Germans. Hint


Question 14 of 15
14. This Portuguese city is the former capital of old province of Trás-os-Montes. It is site of the Royal palace of the kings (of a house with the same name as the city) who for a long time ruled Portugal and Brazil. Hint


Question 15 of 15
15. This city is an important railway junction in Belarus. It was handed from Poland to Russia in 1795. It was scene of signing of a treaty between Germany and Russia in 1918 in which Russia withdrew from WWII. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This English town is one of the oldest centers of the woollen trade. It's the place where Richard Arkwright invented the spinning frame (1769) and Samuel Crompton the mule-jenny (1779).

Answer: Bolton

Bolton is situated in the Greater Manchester area.
2. This city is capital of Gironde dept., France. Under Roman rule it was capital of Aquitania-Secunda. The French government temporarily moved here at beginning of both World Wars.

Answer: Bordeaux

The Romans called the city Burdigala. It suffered during the Revolution as a Girondist center. It´s famous for its red and white wines.
3. This Italian city was made capital of the so called Cispadane Republic after Napoleon´s occupation in 1796.

Answer: Bologna

Bologna was called Felsina by the Etruscans. The Romans called it Bononia. Nowadays it´s capital of Emilia-Romagna.
4. The Germans called this city Pressburg. Under the name Poszony it was capital of Hungary 1541-1784.

Answer: Bratislava

Today Bratislava is capital of Slovakia.
5. This city is Norway´s second largest. It used to be both capital and largest city. It was the northernmost outpost for the Hanseatic trade.

Answer: Bergen

Bergen was founded in 1070 and is situated in western Norway.
6. This city in Extremadura province, Spain was called Pax Augusta by the Romans. It was center of an 11th century Moorish kingdom, but was captured in 1227 by the Spanish. It was besieged by the Portuguese in 1660.

Answer: Badajoz

Badajoz is situated near the Portuguese border in south western Spain.
7. This city is the second largest of Bosnia-Herzegovina. In 1992 it became capital of the Serbian part of the country, called Republika Srpska.

Answer: Banja Luka

The city was important as a battlefield between Austrians and Turks between 16th and 18th centuries.
8. This German city was capital of a former duchy (with the same name as the city), but is now part of Lower Saxony. It was a significant member of the Hansa League in the 13th century.

Answer: Brunswick (Braunschweig)

The last ruler of the duchy, Ernest Augustus, abdicated in 1918.
9. This city is the second largest of the Czech Republic. Before WWI it was capital of Austrian crown land of Moravia.

Answer: Brno

Brno became imperial free city under Bohemian King Wenceslas I in 1243.
10. This city is capital of Vorarlberg province, Austria.

Answer: Bregenz

Bregenz is situated at Lake Constance. The Romans called it Brigantium.
11. This city is one of Bulgaria´s major ports and its country´s fourth largest city.

Answer: Burgas

Burgas is situated on the Black Sea.
12. This city in Belgium developed into a chief Hanseatic city in the 13th century. It drove out the French rulers in 1302 and became a center for the English wool trade and the Flemish cloth industry.

Answer: Brugge (Bruges)

The city declined from the late 15th century for several reasons. The cloth industry was falling off, there was civil strife, Antwerp became a rival and the small stream connecting Brugge to the sea was sanded.
13. This Romanian city was called Kronstadt by the Germans.

Answer: Brasov

The city's name was Brasso during the time it was part of Hungary.
14. This Portuguese city is the former capital of old province of Trás-os-Montes. It is site of the Royal palace of the kings (of a house with the same name as the city) who for a long time ruled Portugal and Brazil.

Answer: Braganza

Braganza is situated near the Spanish border in north east Portugal.
15. This city is an important railway junction in Belarus. It was handed from Poland to Russia in 1795. It was scene of signing of a treaty between Germany and Russia in 1918 in which Russia withdrew from WWII.

Answer: Brest

At the time the treaty was signed in 1918 the city was called Brest-Litovsk.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us