FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Z European Cities
Quiz about Z European Cities

"Z" European Cities Trivia Quiz


I want you to select the right European city starting with a "Z".

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe - Cities
  8. »
  9. Alphabetical European Cities

Author
author
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
123,364
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
1458
- -
Question 1 of 15
1. This Croatian port on the Adriatic was long disputed between Hungary and Venice. It was passed to Austria in 1797 and was the capital of the Austrian crown land Dalmatia from 1815 to 1918. It was passed to Italy in 1920, and to Yugoslavia in 1947. Hint


Question 2 of 15
2. This city is the center of finance and manufacturing in Switzerland. It is also the country´s largest.

Answer: (One Word)
Question 3 of 15
3. This town in Nowy Sacs province, Poland is a summer resort and a winter-sports center. Hint


Question 4 of 15
4. This city in Saxony, Germany was the birthplace of composer Robert Schumann (1810). It was a free imperial city 1290-1323.It was a prominent city in the rise of the Anabaptists in the 16th century. Hint


Question 5 of 15
5. This city is the capital of Overijssel province, Netherlands. Ecclesian and writer Thomas ŕ Kempis lived for most of his life in a monastery 5 km from the city. Hint


Question 6 of 15
6. This city is located on the Bosna River. For decades it has been identified with its huge steel factory. Hint


Question 7 of 15
7. The Russian city Sergiyev Posad was called _______ from 1930 to 1991. Before 1930 it was called Sergievski or Sergiyev. It is the site of the 14th century Troitsko-Sergevskaya monastery which is architecturally significant and important as a place of pilgrimage. Hint


Question 8 of 15
8. This city in Ukraine was formerly called Aleksandrovsk. It is a center for the metallurgic industry. In the 16th century and later
the surrounding country was the home of the _______ Cossacks.
Hint


Question 9 of 15
9. This Czech city was called Gottwaldow 1948-91. It is an industrial and cultural center of the East Moravia region. Historically it was a center for shoemaking and leather industry. Hint


Question 10 of 15
10. This Belgian port was occupied by the Germans in WWI and used as a submarine base. The port was blocked by the British in 1918 by sinking vessels at its mouth. The port was also blocked during WWII. Hint


Question 11 of 15
11. This Spanish city was called Caesaraugusta by the Romans. It is the capital of Aragon autonomous community and of _______ province. (Spanish spelling). Hint


Question 12 of 15
12. This Greek town is the capital of an Ionian island and province with the same name. It belonged to Venice from 1485 to 1797.
Along with the other Ionian islands, ________ was part of a British protectorate from 1815-1864. In 1864 the Ionian Islands were passed to Greece.
Hint


Question 13 of 15
13. This Slovak city is situated on the Váh River, north east of Bratislava. It is an industrial city. It is noted for its thermal springs. Hint


Question 14 of 15
14. This Hungarian city is situated west of the Lake Balaton. Soccer fans may remember that a team from this city beat Manchester United 1-0 on home ground in the Champion League Qualification in 2002. Hint


Question 15 of 15
15. This city in Vojvodina, Serbia was formerly called Petrovgrad or Veliki Beckerek. (Hungarian: Nagybecskerek, German: Grossbetscherek). Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This Croatian port on the Adriatic was long disputed between Hungary and Venice. It was passed to Austria in 1797 and was the capital of the Austrian crown land Dalmatia from 1815 to 1918. It was passed to Italy in 1920, and to Yugoslavia in 1947.

Answer: Zadar

Zadar is a seaside resort, known for its maraschino liqueur.
2. This city is the center of finance and manufacturing in Switzerland. It is also the country´s largest.

Answer: Zürich

Zürich became the center of the Swiss reformation under the leadership of Huldrych Zwingli in the 16th century.
3. This town in Nowy Sacs province, Poland is a summer resort and a winter-sports center.

Answer: Zakopane

Zakopane is situated in the Tatra Mountains.
4. This city in Saxony, Germany was the birthplace of composer Robert Schumann (1810). It was a free imperial city 1290-1323.It was a prominent city in the rise of the Anabaptists in the 16th century.

Answer: Zwickau

Zwickau is situated on the Mulde River.
5. This city is the capital of Overijssel province, Netherlands. Ecclesian and writer Thomas ŕ Kempis lived for most of his life in a monastery 5 km from the city.

Answer: Zwolle

Zwolle is situated on the IJssel River.
6. This city is located on the Bosna River. For decades it has been identified with its huge steel factory.

Answer: Zenica

Most of the industry in Bosnia-Herzegovina declined after the war in the 1990s. The Zenica Steel Factory, though, had a 90 million dollar investment from Kuwait, which is the largest foreign investment in this country.
7. The Russian city Sergiyev Posad was called _______ from 1930 to 1991. Before 1930 it was called Sergievski or Sergiyev. It is the site of the 14th century Troitsko-Sergevskaya monastery which is architecturally significant and important as a place of pilgrimage.

Answer: Zagorsk

Sergiyev Posad/Zagorsk is situated 72 km north east of Moscow.
8. This city in Ukraine was formerly called Aleksandrovsk. It is a center for the metallurgic industry. In the 16th century and later the surrounding country was the home of the _______ Cossacks.

Answer: Zaporozhye (Zaporizhzhya)

Zaporozhye (renamed Zaporizhzhya in the 1990s) is situated on the Dnieper River.
9. This Czech city was called Gottwaldow 1948-91. It is an industrial and cultural center of the East Moravia region. Historically it was a center for shoemaking and leather industry.

Answer: Zlin

The city was named after the Czechoslovak Communist president Klement Gottwald from 1948 to1991.
10. This Belgian port was occupied by the Germans in WWI and used as a submarine base. The port was blocked by the British in 1918 by sinking vessels at its mouth. The port was also blocked during WWII.

Answer: Zeebrugge

Zeebrugge is the port of the city of Brugge (Bruges).
11. This Spanish city was called Caesaraugusta by the Romans. It is the capital of Aragon autonomous community and of _______ province. (Spanish spelling).

Answer: Zaragoza

Zaragoza (called Saragossa in English) was taken by the Moors in 714 and retaken by Alfonso I of Aragon in 1118. It was the capital of the kingdom of Aragon until the 15th century. It is situated on the Ebro River.
12. This Greek town is the capital of an Ionian island and province with the same name. It belonged to Venice from 1485 to 1797. Along with the other Ionian islands, ________ was part of a British protectorate from 1815-1864. In 1864 the Ionian Islands were passed to Greece.

Answer: Zakinthos

The island of Zakinthos according to tradition belonged to Odysseus, the king of Ithaca. Historically, in the classical period, it belonged to various states - Athens, Macedon, Rome. In the 11th century it was held by the Norman kings of Sicily.
13. This Slovak city is situated on the Váh River, north east of Bratislava. It is an industrial city. It is noted for its thermal springs.

Answer: Zilina

Zilina is also the base for tourists who want to visit the nearby Malá Fatra National Park.
14. This Hungarian city is situated west of the Lake Balaton. Soccer fans may remember that a team from this city beat Manchester United 1-0 on home ground in the Champion League Qualification in 2002.

Answer: Zalaegerszeg

Zalaegerszeg F.C. must have enjoyed this result, although they were beaten on aggregate. They actually won their first national title in 2001/2002.
15. This city in Vojvodina, Serbia was formerly called Petrovgrad or Veliki Beckerek. (Hungarian: Nagybecskerek, German: Grossbetscherek).

Answer: Zrenjanin

Zrenjanin is situated close to the Romanian border. It was under Otoman rule 1551-1776. It was part of the Governorate of Temesch (Hapsburg Empire) 1718-78). It reunited with Hungary in 1778, and came to Yugoslavia in 1920 according to the Treaty of Trianon.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Not So 'E'asy Places In Europe Average
2. "P" European Cities Tough
3. "C" European Cities Tough
4. "T" European Cities Difficult
5. "R" European Cities Tough
6. "G" European Places Average
7. "A" European Cities Difficult
8. "V" European Cities Difficult
9. "S" European Cities Difficult
10. "L" European Cities Tough
11. "K" European Cities Difficult
12. "B" European Cities Difficult

3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us