FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about V European Cities
Quiz about V European Cities

"V" European Cities Trivia Quiz


I want you to select the right European city starting with a "V".

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe - Cities
  8. »
  9. Alphabetical European Cities

Author
author
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
121,945
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
2302
- -
Question 1 of 15
1. This Albanian port was called Valona in Italian. The independence of Albania was proclaimed here in 1912. Hint


Question 2 of 15
2. This Latvian port was called Windau in German. It was an important Russian port before WWI. Hint


Question 3 of 15
3. This city was the capital of Bulgaria 1186-1877. The independent kingdom of Bulgaria was proclaimed here in 1908. Hint


Question 4 of 15
4. This city is the capital of Lithuania.

Answer: (One Word)
Question 5 of 15
5. This town in Carinthia, Austria is called Beljak in Slovenian. Hint


Question 6 of 15
6. This Russian city was the capital of a former principality. Later it became a joint principality with Suzdal and Rostov. Hint


Question 7 of 15
7. This city in Belarus came under Lithuania in 1320 and under Poland in the 16th century. It came under Russia after the first partition of Poland. It is the capital of an administrative subdivision with the same name. The region is situated in the basin of the Western Dvina with extensive forests and swamps. Hint


Question 8 of 15
8. This city is the capital of the Basque County autonomous community. Hint


Question 9 of 15
9. This city is the capital of Malta.

Answer: (One Word)
Question 10 of 15
10. This city was made the capital of unoccupied France in WWII and was the seat of the French collaborationist government led by Marshal Pétain. Hint


Question 11 of 15
11. This city is the capital of a county in central Jutland, Denmark, with the same name. It was important in the early history of Denmark. The kings of Denmark were crowned here from the 11th century. Hint


Question 12 of 15
12. This city is the capital of Liechtenstein.

Answer: (One Word)
Question 13 of 15
13. This was an important city of the Lombard duchy in the early Middle Ages. It gained independence in 1164 and joined the Lombard League. It was destroyed by Emperor Frederick II in 1236 and ruled by the della Scala family from 1311. Hint


Question 14 of 15
14. This city is the capital of Gotland province, Sweden. Hint


Question 15 of 15
15. This Finnish city was formerly called Nikolainkaupunki. It is the capital of a province with the same name. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This Albanian port was called Valona in Italian. The independence of Albania was proclaimed here in 1912.

Answer: Vlorë

In ancient times Vlorë was a Greek, then a Roman colony. It was important during the wars between the Normans and the Byzantines in the 11th and 12th centuries. It was under Turkish rule 1464-1912.
2. This Latvian port was called Windau in German. It was an important Russian port before WWI.

Answer: Ventspils

Ventspils was founded in the 14th century and has a castle dating from the 13th century. It is situated on the mouth of the Venta River.
3. This city was the capital of Bulgaria 1186-1877. The independent kingdom of Bulgaria was proclaimed here in 1908.

Answer: Veliko Turnovo

Veliko Turnovo was the capital of the second Bulgarian Empire (1186-1393) and under Turkish rule (1394-1877).
4. This city is the capital of Lithuania.

Answer: Vilnius

Vilnius was made the capital of independent Lithuania in 1918. It was occupied by Poland (who called it Wilno) 1920-39. It was restored to Lithuania in 1939, and again made the capital of independent Lithiania in 1991.
5. This town in Carinthia, Austria is called Beljak in Slovenian.

Answer: Villach

Villach is a tourist resort situated on the Drava River.
6. This Russian city was the capital of a former principality. Later it became a joint principality with Suzdal and Rostov.

Answer: Vladimir

Vladimir was founded in 991. It was the capital of Vladimir principality from 1157. Later it became a joint principality called Vladimir-Suzdal. It became the seat of the orthodox metropolitan in 1300. The court was transferred to Moscow in 1330.
7. This city in Belarus came under Lithuania in 1320 and under Poland in the 16th century. It came under Russia after the first partition of Poland. It is the capital of an administrative subdivision with the same name. The region is situated in the basin of the Western Dvina with extensive forests and swamps.

Answer: Vitebsk

Vitebsk (renamed Vitsyebsk in the 1990s) is the fourth largest city of Belarus. It was founded in 1021 and was a trade center and chief town of an independent principality for 200 years.
8. This city is the capital of the Basque County autonomous community.

Answer: Vitoria

Vitoria (in Basque: Gasteiz) was the scene of a famous battle in 1813 in which Sir Arthur Wellesley (later the duke of Wellington) defeated the French, driving them from from Spain, leading to the end of the Peninsular War.
9. This city is the capital of Malta.

Answer: Valletta

Valletta was made the capital of Malta in 1570. It was named for Jean Parisot de La Valette, grand master of the Knights of Malta.
10. This city was made the capital of unoccupied France in WWII and was the seat of the French collaborationist government led by Marshal Pétain.

Answer: Vichy

Vichy has a noted spa. Vichy water is exported.
11. This city is the capital of a county in central Jutland, Denmark, with the same name. It was important in the early history of Denmark. The kings of Denmark were crowned here from the 11th century.

Answer: Viborg

Viborg has a cathedral from ca.1130.
12. This city is the capital of Liechtenstein.

Answer: Vaduz

Vaduz was greatly damaged in 1499 in a war between the Swiss and the Holy Roman Emperor Maximilian I. It came into the possession of the Liechtenstein family in the early 18th century.
13. This was an important city of the Lombard duchy in the early Middle Ages. It gained independence in 1164 and joined the Lombard League. It was destroyed by Emperor Frederick II in 1236 and ruled by the della Scala family from 1311.

Answer: Vicenza

Vicenza was ruled by the della Scala family of Verona from 1311, by the Visconti of Milan from 1384 and by the Venetian Republic from 1402. It came to Austria in 1797, and became part of the Kingdom of Italy in 1866.
14. This city is the capital of Gotland province, Sweden.

Answer: Visby

Visby (German: Wisby) was a major commercial center of Europe from the 10th to the 14th century. It was the most important Swedish member of the Hanseatic League.
15. This Finnish city was formerly called Nikolainkaupunki. It is the capital of a province with the same name.

Answer: Vaasa

Vaasa (Swedish: Vasa) is situated on the Gulf of Bothnia.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us