FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about F European Cities
Quiz about F European Cities

"F" European Cities Trivia Quiz


I want you to select the right European city..

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe - Cities
  8. »
  9. Alphabetical European Cities

Author
author
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
114,236
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1365
- -
Question 1 of 15
1. The first railway line in Germany was opened in 1835 between Nuremberg (Nürnberg) and this city. Hint


Question 2 of 15
2. This city was ruled by the Medici family from 1434 to 1492. It was the capital of Italy from 1865 to 1871. Hint


Question 3 of 15
3. This city (now in Crimea, Ukraine) was called Kaffa in Italian, Kefe in Tatar. It was a flourishing Genoese trading colony in the 13th century.
Hint


Question 4 of 15
4. This French city in Var dept. was called Forum Julii by the Romans. It was founded in the first century BC by Julius Caesar. Hint


Question 5 of 15
5. This port in Cornwall, England was taken from the Royalists in 1646 by Baron Thomas Fairfax, following five-month siege in the English Civil War. Hint


Question 6 of 15
6. This city in Cyprus was important during the Crusades. It came to the Turkish Republic of Northern Cyprus after the Turkish invasion in 1974.

Answer: (One Word)
Question 7 of 15
7. This city in Switzerland is the capital of a Canton with the same name. Hint


Question 8 of 15
8. This Austrian city near the Liechtenstein border was called Clunia in Roman times. Hint


Question 9 of 15
9. This Portuguese seaport in Algarve province trades in fish, wine, cork, figs and other dried and fresh fruits. Hint


Question 10 of 15
10. This Swedish city in Kopparberg county is known for its iron mines and was formerly a copper-mining center. Hint


Question 11 of 15
11. This city in Østfold county, Norway is a shipping point for wood products. Hint


Question 12 of 15
12. This city in North Jutland, Denmark is an important seaport on the Kattegat. Hint


Question 13 of 15
13. This Scottish city was a scene of two battles between Scotland and England, in 1298 and 1746. Hint


Question 14 of 15
14. This seaport in Wales is called Abergwaun in Welsh. Hint


Question 15 of 15
15. This city in Spain was occupied repeatedly by France in the late 18th and early 19th centuries. It was the the home of Surrealist painter Salvador Dali. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first railway line in Germany was opened in 1835 between Nuremberg (Nürnberg) and this city.

Answer: Fürth

Fürth is situated in Bavaria at the confluence of the Regnitz and the Pegnitz Rivers.
2. This city was ruled by the Medici family from 1434 to 1492. It was the capital of Italy from 1865 to 1871.

Answer: Florence (Firenze)

Florence was a flourishing trade and industrial center from the 12th century, governed chiefly by members of wealthy guilds.
3. This city (now in Crimea, Ukraine) was called Kaffa in Italian, Kefe in Tatar. It was a flourishing Genoese trading colony in the 13th century.

Answer: Feodosiya

Feodosiya (ancient: Theodosia) was captured by Turkey in 1475, and by Russia in 1783.
4. This French city in Var dept. was called Forum Julii by the Romans. It was founded in the first century BC by Julius Caesar.

Answer: Fréjus

The Roman ruins include an amphitheatre and an aqueduct.
5. This port in Cornwall, England was taken from the Royalists in 1646 by Baron Thomas Fairfax, following five-month siege in the English Civil War.

Answer: Falmouth

Falmouth is a fishing center and a seaside resort.
6. This city in Cyprus was important during the Crusades. It came to the Turkish Republic of Northern Cyprus after the Turkish invasion in 1974.

Answer: Famagusta

Famagusta is situated near the ruins of Salamis, which was chief city of Cyprus in ancent times.
7. This city in Switzerland is the capital of a Canton with the same name.

Answer: Fribourg

Fribourg (German: Freiburg) remained Catholic during the Reformation. It joined the Sonderbund in 1845. The Sonderbund was a league of seven Catholic Cantons which was fighting war with the Protestants.
8. This Austrian city near the Liechtenstein border was called Clunia in Roman times.

Answer: Feldkirch

Feldkirch is a railway junction on the route over the Arlberg Pass.
9. This Portuguese seaport in Algarve province trades in fish, wine, cork, figs and other dried and fresh fruits.

Answer: Faro

Faro was taken from the Moors in 1249.
10. This Swedish city in Kopparberg county is known for its iron mines and was formerly a copper-mining center.

Answer: Falun

Falun is also a winter sports centre.
11. This city in Østfold county, Norway is a shipping point for wood products.

Answer: Fredrikstad

Fredrikstad was founded as a fortress by Frederick II in 1567.
12. This city in North Jutland, Denmark is an important seaport on the Kattegat.

Answer: Frederikshavn

Frederikshavn is situated north east of Ålborg.
13. This Scottish city was a scene of two battles between Scotland and England, in 1298 and 1746.

Answer: Falkirk

In 1298 Edward I of England defeated the Scots under Sir William Wallace. In 1746 Prince Charles Edward Stuart and his Highlander Jacobites defeated the English.
14. This seaport in Wales is called Abergwaun in Welsh.

Answer: Fishguard

An attempted French invasion was defeated here by local militia in 1797.
15. This city in Spain was occupied repeatedly by France in the late 18th and early 19th centuries. It was the the home of Surrealist painter Salvador Dali.

Answer: Figueres

Figueres is situated in the Pyrenees Mountains near the French border.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Not So 'E'asy Places In Europe Average
2. "P" European Cities Tough
3. "C" European Cities Tough
4. "T" European Cities Difficult
5. "R" European Cities Tough
6. "G" European Places Average
7. "A" European Cities Difficult
8. "V" European Cities Difficult
9. "S" European Cities Difficult
10. "L" European Cities Tough
11. "K" European Cities Difficult
12. "B" European Cities Difficult

3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us