FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about K European Cities
Quiz about K European Cities

"K" European Cities Trivia Quiz


I want you to select the right European city starting with a "K".

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe - Cities
  8. »
  9. Alphabetical European Cities

Author
author
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
115,850
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
1796
- -
Question 1 of 15
1. This city was established as the capital of Poland under Boleslaw III
(1102-38). It was made the capital again by Wladyslaw I Lokietek in 1320.
Hint


Question 2 of 15
2. This is the second largest city of Slovakia. Hint


Question 3 of 15
3. This city, called Karlsbad in German, is an important health resort. Hint


Question 4 of 15
4. This German city was the capital of former state of Baden. Hint


Question 5 of 15
5. This city is the capital of Tatarstan, one of the republics in the Russian Federation. It was the capital of an independent khanate in the 15th century. Hint


Question 6 of 15
6. This city is the capital of Blekinge province, Sweden. Hint


Question 7 of 15
7. This city in Crimea, Ukraine was the site of an ancient Greek colony called Panticapaeum. It was a trading port held by the Genoese from the 14th to the 15th century. Hint


Question 8 of 15
8. This city in Norfolk, on the Ouse River, used to be one of the chief ports in England.

Answer: (Two Words (remember the apostophe))
Question 9 of 15
9. This city was the capital of Lithuania 1920-40. Hint


Question 10 of 15
10. This town is the capital of the Orkney Islands, Scotland. Hint


Question 11 of 15
11. This city is the capital of Vest-Agder county, Norway. Hint


Question 12 of 15
12. This town in Croatia was called Veglia in Italian. It is the chief city of an island with the same name. It has been ruled by Rome, Croatia, Venice, Austria (1797-1809), France (1809-13), Austria again (1813-1918) and Yugoslavia (1920-91).

Answer: (One Word)
Question 13 of 15
13. This city was the capital of Serbia 1818-39. Hint


Question 14 of 15
14. This city is the capital of Carinthia, Austria.

Answer: (One Word)
Question 15 of 15
15. This Irish city was the site of many parliament meetings during the 14th and the 15th centuries. It is known for its College (St.John) and for its breweries. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This city was established as the capital of Poland under Boleslaw III (1102-38). It was made the capital again by Wladyslaw I Lokietek in 1320.

Answer: Krakow

Krakow remained the capital until a fire in 1595 which caused the transfer of the court to Warsaw.
2. This is the second largest city of Slovakia.

Answer: Kosice

Kosice (called Kaschau in German and Kassa in Hungarian) was part of Hungary 1938-45.
3. This city, called Karlsbad in German, is an important health resort.

Answer: Karlovy Vary

Karlovy Vary is known for its sulfur springs.
4. This German city was the capital of former state of Baden.

Answer: Karlsruhe

Karlsruhe was founded in 1715 by Margrave Karl Wilhelm von Banden-Durlach.
5. This city is the capital of Tatarstan, one of the republics in the Russian Federation. It was the capital of an independent khanate in the 15th century.

Answer: Kazan

The original Kazan, not far from the present city, was an important city under the so called Black Bulgarian regime. It was conquered by the Mongols of the Golden Horde in the 13th century. It was captured by Czar Ivan the Terrible in 1552.
6. This city is the capital of Blekinge province, Sweden.

Answer: Karlskrona

Karlskrona in a principal Swedish naval base, founded 1679.
7. This city in Crimea, Ukraine was the site of an ancient Greek colony called Panticapaeum. It was a trading port held by the Genoese from the 14th to the 15th century.

Answer: Kerch

Kerch was captured by the Turks in the 15th century, then conquered by the Russians in 1774. It was damaged in the Crimean War.
8. This city in Norfolk, on the Ouse River, used to be one of the chief ports in England.

Answer: King´s Lynn

King´s Lynn is also called Lynn Regis.
9. This city was the capital of Lithuania 1920-40.

Answer: Kaunas

Kaunas came to Russia after the Third Partition of Poland in 1795. It was made the capital of Lithuania after Poland´s second seizure of Vilnius in 1920.
10. This town is the capital of the Orkney Islands, Scotland.

Answer: Kirkwall

Kirkwall is situated on Pomona Island, also called Orkney Mainland. The Orkney Islands were a Norse dependency from the 9th century until annexed by Scotland in 1472.
11. This city is the capital of Vest-Agder county, Norway.

Answer: Kristiansand

Kristiansand has a large ice free port. It was founded by Christian IV in 1641.
12. This town in Croatia was called Veglia in Italian. It is the chief city of an island with the same name. It has been ruled by Rome, Croatia, Venice, Austria (1797-1809), France (1809-13), Austria again (1813-1918) and Yugoslavia (1920-91).

Answer: Krk

Krk is the site of the world´s longest concrete-arch bridge, completed in 1980.
13. This city was the capital of Serbia 1818-39.

Answer: Kragujevac

Kragujevac was captured by Bulgarians and Germans in 1915 in WWI. It is the site of an automobile factory.
14. This city is the capital of Carinthia, Austria.

Answer: Klagenfurt

Klagenfurt was occupied by Yugoslav troops in 1919. It was center of a plebiscite area which in 1920 voted to join Austria.
15. This Irish city was the site of many parliament meetings during the 14th and the 15th centuries. It is known for its College (St.John) and for its breweries.

Answer: Kilkenny

Among the students of St.John's College were notable writers such as Jonathan Swift.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us