FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about T European Cities
Quiz about T European Cities

"T" European Cities Trivia Quiz


I want you to select the right European city starting with a "T".

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe - Cities
  8. »
  9. Alphabetical European Cities

Author
author
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
121,410
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
3275
- -
Question 1 of 15
1. This Romanian city was the capital of Wallachia from the 14th to the 17th centuries. Hint


Question 2 of 15
2. This city is the capital of Albania.

Answer: (One Word)
Question 3 of 15
3. This city is the capital of the Indre-et-Loire dept., France. It was the seat of the French government under the siege of Paris in the Franco-Prussian war (1870) and briefly in WWII (1940)
Hint


Question 4 of 15
4. This city is the second largest of Greece. It was made the Roman capital of Macedonia in 146 BC. Hint


Question 5 of 15
5. This city was conquered by the Moors in 712. It was reconquered from the Moors by King Alfonso IV of Leˇn and Castile in 1085 and made the capital of New Castile and of the united kingdoms of Leˇn and Castile (1230). Hint


Question 6 of 15
6. This city in Baden-WŘrttemberg, Germany has one of the most noted German universities, established in 1477. The name of the religious reformer Philip Melanchton is associated to it. Hint


Question 7 of 15
7. This city is capital of Piedmont, Italy. It was made the capital of the kingdom of Sardinia in 1720. It was the first capital of united Italy (until 1865).

Answer: (One Word)
Question 8 of 15
8. This city in Estonia was known as Dorpat to the Germans. It was a member of the Hanseatic League. A university was founded here in 1632 by Gustavius II Adolph of Sweden. It was ruled alternately by Poland and Sweden from the 16th to the 18th centuries, then annexed to Russia in 1704 by Czar Peter the Great. Hint


Question 9 of 15
9. This city is traditionally thought to be the oldest city of Norway. Hint


Question 10 of 15
10. This city is the second largest of Moldova. It was the capital of the Moldavian ASSR until 1940. Hint


Question 11 of 15
11. This city in Belgium became the Merovingian capital of the Salian Franks in the 5th century. It came under French rule in 1188. Hint


Question 12 of 15
12. This Finnish city is called ┼bo in Swedish. It was the capital of Finland until 1812. It is one of Finland┤s oldest cities. The Treaty of ┼bo (which granted Russia a southern portion of Finland) was signed here in 1743. Hint


Question 13 of 15
13. This Russian city was called Kalinin from 1932 to 1990. Hint


Question 14 of 15
14. This Ukrainian city was founded by the Polish in the 16th century. It was passed to Austria in 1772 and returned to Poland in 1920. The USSR annexed it in 1939. Hint


Question 15 of 15
15. This Polish city was known as Thorn by the Germans. It was founded by the Teutonic Knights in 1231. It became a member of the Hanseatic League in the 14th century. It came under the protection of Poland in 1454. It came to Prussia in 1793 after the Second Partition of Poland. It was again made a part of Poland in 1919. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This Romanian city was the capital of Wallachia from the 14th to the 17th centuries.

Answer: Tirgoviste

Wallachia was a former principality in Romania, between the Danube River and the Transylvanian Alps. It was inhabited by the Vlach, who possibly are partially descended from Roman colonists of Dacia. Among its rulers were Vlad Dracul (1436-47) and Vlad Tepes (1456-62 and 1476-77) who are often sited as the historical basis of the vampire tales of Dracula.
2. This city is the capital of Albania.

Answer: Tirana

Tirana was made the capital of Albania in 1920.
3. This city is the capital of the Indre-et-Loire dept., France. It was the seat of the French government under the siege of Paris in the Franco-Prussian war (1870) and briefly in WWII (1940)

Answer: Tours

Tours was known as Caesarodunum under Roman rule. It developed a prosperous silk industry in the 15th century.
4. This city is the second largest of Greece. It was made the Roman capital of Macedonia in 146 BC.

Answer: Thessaloniki

Thessaloniki was under the Ottoman Empire 1430-1912. It became the headquarter of the Young Turks in 1908. It was formally returned to Greece in 1913. It was an important base for Allied operations in WWI.
5. This city was conquered by the Moors in 712. It was reconquered from the Moors by King Alfonso IV of Leˇn and Castile in 1085 and made the capital of New Castile and of the united kingdoms of Leˇn and Castile (1230).

Answer: Toledo

Toledo was noted for its policy of religious tolerance towards Jews and Arabs in the 11th-15th centuries.
6. This city in Baden-WŘrttemberg, Germany has one of the most noted German universities, established in 1477. The name of the religious reformer Philip Melanchton is associated to it.

Answer: TŘbingen

TŘbingen is situated on the Neckar River.
7. This city is capital of Piedmont, Italy. It was made the capital of the kingdom of Sardinia in 1720. It was the first capital of united Italy (until 1865).

Answer: Turin

Turin (Torino) was the seat of the Italian Risorgimento (unification) movement in the 19th century. It is the center of the automobile industry in Italy.
8. This city in Estonia was known as Dorpat to the Germans. It was a member of the Hanseatic League. A university was founded here in 1632 by Gustavius II Adolph of Sweden. It was ruled alternately by Poland and Sweden from the 16th to the 18th centuries, then annexed to Russia in 1704 by Czar Peter the Great.

Answer: Tartu

Tartu is situated on the Ema river west of Lake Peipus.
9. This city is traditionally thought to be the oldest city of Norway.

Answer: T°nsberg

T°nsberg is the capital of Vestfold county. It was formerly home port for the Norwegian whaling fleet.
10. This city is the second largest of Moldova. It was the capital of the Moldavian ASSR until 1940.

Answer: Tiraspol

Tiraspol is situated on the Dniestr River. It has been the scene of some ethnic clashes in the 1990s. The area has a large Russian speaking population.
11. This city in Belgium became the Merovingian capital of the Salian Franks in the 5th century. It came under French rule in 1188.

Answer: Tournai

Tournai was held by the Spanish Hapsburgs in the 16th century. It changed hands several times between France and the Austrian Hapsburgs during the 18th century. It was incorporated into independent Belgium in 1831. It is called Doornik in Flemish.
12. This Finnish city is called ┼bo in Swedish. It was the capital of Finland until 1812. It is one of Finland┤s oldest cities. The Treaty of ┼bo (which granted Russia a southern portion of Finland) was signed here in 1743.

Answer: Turku

Turku is the capital of Turku and Pori province.
13. This Russian city was called Kalinin from 1932 to 1990.

Answer: Tver

Tver became part of the Vladimir-Suzdal principality in the early 13th century. It was the capital of Tver principality from the mid-13th century until it was captured by Moscow in 1485.
14. This Ukrainian city was founded by the Polish in the 16th century. It was passed to Austria in 1772 and returned to Poland in 1920. The USSR annexed it in 1939.

Answer: Ternopol

Ternopol has recently been renamed Ternopil. It is situated in the former Austrian province of Galicia, east of Lviv (Lvov), which was the capital of Galicia. Galicia came to Austria after the First Partition of Poland (1772).
15. This Polish city was known as Thorn by the Germans. It was founded by the Teutonic Knights in 1231. It became a member of the Hanseatic League in the 14th century. It came under the protection of Poland in 1454. It came to Prussia in 1793 after the Second Partition of Poland. It was again made a part of Poland in 1919.

Answer: Torun

Torun is situated on the Vistula River.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us