FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A European Cities
Quiz about A European Cities

"A" European Cities Trivia Quiz


Just name 15 European cities starting with an "A".

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe - Cities
  8. »
  9. Alphabetical European Cities

Author
author
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
112,918
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
2323
- -
Question 1 of 15
1. This city gradually superseded Bruges (Brugge) as a center for cloth trade with England in 15th Century. Hint


Question 2 of 15
2. This city is the capital of Vaucluse dept., France. It was seat of Papacy 1309-77 and of Avignonese popes during Western Schism 1378-1417. Hint


Question 3 of 15
3. This Swiss city became the capital of Napoleon´s Helvetic Republic in 1798. Hint


Question 4 of 15
4. This city in Romania used to be known in Roman times as Apulum. The Germans called it Karlsburg. While under Austria it was residence of the princes of Transylvania. Hint


Question 5 of 15
5. This city in Spain was one of the chief Roman harbors under the name Unci or Portus Magnus. Hint


Question 6 of 15
6. This Italian city was ruled by Florence from 16th century. It was the birth place of poet Petrarch (1304). Hint


Question 7 of 15
7. This city in North Holland is noted for its cheese market, It was the first Dutch city to successfully resist the Spanish in 1573. Hint


Question 8 of 15
8. This city is Denmark´s second largest. Hint


Question 9 of 15
9. This city is the capital of Grampian region, Scotland. Hint


Question 10 of 15
10. This city is the capital of Cephalonia Island, Greece. Hint


Question 11 of 15
11. This Portuguese city was known to the Romans as Talabriga and is well known through Joao Afonso´s exploitation of Newfoundland dried codfish trade in the 16th century. It is the capital of a province with the same name. Hint


Question 12 of 15
12. This German city was known as Augusta Vindelicorum under the Romans. It became center for trade between North and South Europe in 15th and 16th centuries.

Answer: (One Word)
Question 13 of 15
13. This English city is historically noted for its lace industry. Hint


Question 14 of 15
14. This Welsh city is site of the Welsh National Library. Hint


Question 15 of 15
15. This city in Northern Ireland is a seat of Roman Catholic and Protestant archbishops. It was the seat of a famous medieval school of theology, a metropolis of Ireland and a leading intellectual center of the Western world from 5th to 9th centuries. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 30 2024 : MargW: 6/15
Jan 06 2024 : DeepHistory: 14/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This city gradually superseded Bruges (Brugge) as a center for cloth trade with England in 15th Century.

Answer: Antwerp

As a distribution center for Spanish and Portuguese colonial trade, Antwerp became commercial and financial capital of Europe in the 16th century.
2. This city is the capital of Vaucluse dept., France. It was seat of Papacy 1309-77 and of Avignonese popes during Western Schism 1378-1417.

Answer: Avignon

Avignon was sold by Joanna I of Naples to Pope Clement VI in 1348.
3. This Swiss city became the capital of Napoleon´s Helvetic Republic in 1798.

Answer: Aarau

Aarau became the capital of Aargau canton in 1803.
4. This city in Romania used to be known in Roman times as Apulum. The Germans called it Karlsburg. While under Austria it was residence of the princes of Transylvania.

Answer: Alba Iulia

Alba Iulia was scene of proclamation of union of Transylvania with Romania in 1918.
5. This city in Spain was one of the chief Roman harbors under the name Unci or Portus Magnus.

Answer: Almeria

Almeria was also a leading seaport under the Moors, who used it as a base for piracy.
6. This Italian city was ruled by Florence from 16th century. It was the birth place of poet Petrarch (1304).

Answer: Arezzo

Arezzo was known as Arretium under the Romans.
7. This city in North Holland is noted for its cheese market, It was the first Dutch city to successfully resist the Spanish in 1573.

Answer: Alkmaar

The Duke of York was forced to capitulate to the French here in 1799, under the Napoleonic War. He was allowed to evacuate his Russian-English forces.
8. This city is Denmark´s second largest.

Answer: Arhus/Aarhus

Arhus is situated in Jutland. It is one of the oldest cities in Denmark, first mentioned in 948.
9. This city is the capital of Grampian region, Scotland.

Answer: Aberdeen

Aberdeen was a Scottish royal residence from 12th to 14th century.
10. This city is the capital of Cephalonia Island, Greece.

Answer: Argostolion

Cephalonia is one of the Ionian Islands.
11. This Portuguese city was known to the Romans as Talabriga and is well known through Joao Afonso´s exploitation of Newfoundland dried codfish trade in the 16th century. It is the capital of a province with the same name.

Answer: Aveiro

Aveiro is a seaport connected by canal to the Atlantic Ocean.
12. This German city was known as Augusta Vindelicorum under the Romans. It became center for trade between North and South Europe in 15th and 16th centuries.

Answer: Augsburg

Augsburg was scene of diet to which German religious reformer Philipp Melanchton presented Confession of Augsburg in 1530, and of drafting of Religious Peace of Augsburg in 1555.
13. This English city is historically noted for its lace industry.

Answer: Aylesbury

Aylesbury is situated in Buckinghamshire, in the Thames Valley. In the 17th and 18th centuries it was noted for its lace making.
14. This Welsh city is site of the Welsh National Library.

Answer: Aberystwyth

Aberystwyth is situated in the Cardigan Bay. It is site of University College of Wales (1872).
15. This city in Northern Ireland is a seat of Roman Catholic and Protestant archbishops. It was the seat of a famous medieval school of theology, a metropolis of Ireland and a leading intellectual center of the Western world from 5th to 9th centuries.

Answer: Armagh

According to tradition, Armagh was founded by St.Patrick.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us