FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about J European Cities
Quiz about J European Cities

"J" European Cities Trivia Quiz


I want you to select the right European city starting with a "J".

A multiple-choice quiz by author. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe - Cities
  8. »
  9. Alphabetical European Cities

Author
author
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
115,691
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
987
- -
Question 1 of 15
1. This city in Andalusia, Spain, is known for its sherry wine.

Answer: (One Word)
Question 2 of 15
2. This city in Latvia was called Mitau in German. It became the capital of duchy of Courland in 1561. Hint


Question 3 of 15
3. This city in Czech Republic was called Iglau in German. Hint


Question 4 of 15
4. This city in Thuringia, Germany was formerly a world center for lens making.

Answer: (One Word)
Question 5 of 15
5. This city is the capital of the Keski-Suomi province, Finland. Hint


Question 6 of 15
6. This Polish city was called Hirschberg in German. Hint


Question 7 of 15
7. This town in Bosnia and Herzegovina was held by the Hungarians against the Turks from 1463 to 1526. It was surrendered to the Turks and held by them until 1908, when Bosnia and Herzegovina was annexed by Austria-Hungary. Hint


Question 8 of 15
8. This town was the site of the largest concentration camp complex in Croatia during WWII. Hint


Question 9 of 15
9. This town in Yonne dept., France was the birthplace of the French religious Saint Madeleine-Sophie Barat, founder of Society of the Sacred Heart. Hint


Question 10 of 15
10. This Swedish city is the capital of a county with the same name. It was destroyed by its citizens to deter encroaching Danes in 1612. Hint


Question 11 of 15
11. This Scottish town is the origin of the so called ______ justice, which means punishing first and trying afterwards. Hint


Question 12 of 15
12. This was one of the few Slovak towns to come under Ottoman rule after a battle was lost near Mohac in 1526. It came to Czechoslovakia in 1918, but was occupied by Hungary 1938-45. Hint


Question 13 of 15
13. This Russian city was founded in 1010. It was the capital of an independent principality before passing to Moscow´s control in the 15th century. Hint


Question 14 of 15
14. This Danish town was residence for two Danish kings in the Viking ages: Gorm the Old (died 958) and his son Harold Bluetooth.

Answer: (One Word)
Question 15 of 15
15. This English town is the site of ruins of a seventh century monastery where Anglo-Saxon scholar and theologian the Venerable Bede spent most of his life. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This city in Andalusia, Spain, is known for its sherry wine.

Answer: Jerez

Its full name is Jerez de la Frontera. Jerez is believed to be scene of a famous battle of Moors under Tariq ibn Ziyad and the Visigoths under King Roderick in 711. The city was finally taken by the Spanish from the Moors by King Alfonso X in 1264.
2. This city in Latvia was called Mitau in German. It became the capital of duchy of Courland in 1561.

Answer: Jelgava

Jelgava was founded in 1266 by the Teutonic Knights.
3. This city in Czech Republic was called Iglau in German.

Answer: Jihlava

Jihlava is historically known for its silver mines.
4. This city in Thuringia, Germany was formerly a world center for lens making.

Answer: Jena

Jena was scene of a famous victory of French Emperor Napoleon over Prussian and Saxon armies in 1806.
5. This city is the capital of the Keski-Suomi province, Finland.

Answer: Jyväskylä

Jyväskylä is situated on Lake Päijänne.
6. This Polish city was called Hirschberg in German.

Answer: Jelenia Góra

The city was called Hirschberg in Schlesien by the Germans.
It came to Poland by the Potsdam Conference in 1945.
7. This town in Bosnia and Herzegovina was held by the Hungarians against the Turks from 1463 to 1526. It was surrendered to the Turks and held by them until 1908, when Bosnia and Herzegovina was annexed by Austria-Hungary.

Answer: Jajce

Jajce is situated on the Vrbas River.
8. This town was the site of the largest concentration camp complex in Croatia during WWII.

Answer: Jasenovac

The camp was controlled by Ustasha, the Croatian allies of Nazi Germany.
9. This town in Yonne dept., France was the birthplace of the French religious Saint Madeleine-Sophie Barat, founder of Society of the Sacred Heart.

Answer: Joigny

Joigny is situated on the Yonne River. The Romans called it Joviniacum.
10. This Swedish city is the capital of a county with the same name. It was destroyed by its citizens to deter encroaching Danes in 1612.

Answer: Jonkoping

Jönköping is situated at Lake Vättern.
11. This Scottish town is the origin of the so called ______ justice, which means punishing first and trying afterwards.

Answer: Jedburgh

Jedburgh was the site of an early 17th century summary execution of malefactors, hence the expression "Jedburgh justice".
12. This was one of the few Slovak towns to come under Ottoman rule after a battle was lost near Mohac in 1526. It came to Czechoslovakia in 1918, but was occupied by Hungary 1938-45.

Answer: Jelsava

Jelsava is historically known as a town for mining and craftmanship.
13. This Russian city was founded in 1010. It was the capital of an independent principality before passing to Moscow´s control in the 15th century.

Answer: Jaroslavl

Jaroslavl (or Yaroslavl) is situated on the Volga River. It was founded by Yaroslav the Wise. Historically it is an important textile manufacturing center.
14. This Danish town was residence for two Danish kings in the Viking ages: Gorm the Old (died 958) and his son Harold Bluetooth.

Answer: Jelling

The so called "Jelling stone" is a famous tourist attraction.
15. This English town is the site of ruins of a seventh century monastery where Anglo-Saxon scholar and theologian the Venerable Bede spent most of his life.

Answer: Jarrow

Jarrow is situated in Tyne and Wear county east of Newcastle.
Source: Author author

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. "L" European Cities Tough
2. "I" European Cities Tough
3. "F" European Cities Tough
4. "B" European Cities Difficult
5. "D" European Cities Tough
6. "R" European Cities Tough
7. "A" European Cities Difficult
8. Not So 'E'asy Places In Europe Average
9. "C" European Cities Tough
10. "W" European Cities Difficult
11. "Y" European Cities Difficult
12. "U" European Cities Difficult

3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us