FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Indonesia Fun Facts
Quiz about Indonesia Fun Facts

Indonesia Fun Facts Trivia Quiz


Hello there. These are some general questions about Indonesia. Hope you can answer them correctly. Have fun!

A multiple-choice quiz by kontol_panjang. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia
  8. »
  9. Indonesia

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
175,489
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
1832
Last 3 plays: piet (15/15), Guest 139 (11/15), Guest 103 (12/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which one is Indonesian airline? Hint

Silkair
MAS
TAROM
Garuda

2. Which one of these is NOT Indonesian Airline? Hint

Lion Air
Star Air
Adam Air
Dragon Air

3. What's the name of orange coloured Indian three-wheeler car, which is a very noisy car and only seen in Jakarta? Hint

Metro Mini
Bemo
Bajaj
Becak

4. What is time difference between GMT and Denpasar, Bali? Hint

12 hours
6 hours
8 hours
7 hours

5. Which island district in Indonesia does not have a land border with another country? Hint

Papua
Sulawesi
Kalimantan
Timor

6. Now about language. How do you say "Be Careful" in Bahasa?

Answer: (Two Words, repetitive..)
7. "Siapa itu?" means : Hint

Who are you?
Who said that?
Who is s/he?
Who is that?

8. What is the name of Solo (Surakarta) Airport? Hint

Talang Betutu
Halim Perdana Kusuma
Adi Soemarmo
Adi Soetjipto

9. What is the name of the city, nicknamed "Equatorial City (Kota Kathulistiwa)"

Answer: (Capital of West Borneo)
10. What is the name of Indonesian Railroad Service? Hint

PERURI
PERUMKA
ANGKASAPURA
TELKOM

11. Who was the first president of Indonesia?

Answer: (Jakarta Int'l Airport)
12. Which one is not originally from Indonesia? Hint

Komodo Dragon
Balinese Cat
Maleo Bird
Orang Utan

13. What is Yogyakarta's most popular food? Hint

Gudeg
Pempek
Soto Betawi
Rawon

14. People originally from North Celebes are called : Hint

Batak
Minahasa
Javanese
Minang

15. How do you say 'goodbye' in Bahasa? Hint

Selamat Siang
Selamat Datang
Selamat Tinggal
Selamat Natal


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which one is Indonesian airline?

Answer: Garuda

Silkair is from Singapore, TAROM from Romania, MAS mean Malaysian Air Service, Garuda is International and Domestical Indonesia Airline, founded since 1949. Garuda itself mean Giant Eagle.
2. Which one of these is NOT Indonesian Airline?

Answer: Dragon Air

Dragon Air is a Hongkong aircarrier. The other three are only domestic Indonesian airlines.
3. What's the name of orange coloured Indian three-wheeler car, which is a very noisy car and only seen in Jakarta?

Answer: Bajaj

Bajaj (pronounced "baa- jay") is made in India, a very noisy form of transportation (some expats would say, "a lawnmower on three wheels" because of the sound), that is very similar to Tuk Tuk in Thailand. Becak is threecycle bike human powered (it was banned since 1991 in Jakarta, due to bad habits of the drivers), Bemo is Daihatsu's (Japan) three cylinder passenger motorcar. Metro Mini is also orange coloured, but they are kinds of local commuter bus.
4. What is time difference between GMT and Denpasar, Bali?

Answer: 8 hours

Jakarta is 7 hours ahead and Denpasar is 8 hours ahead.
5. Which island district in Indonesia does not have a land border with another country?

Answer: Sulawesi

Papua borders Papua New Guinea, Kalimantan (Borneo) borders Malaysia and Timor borders Timor Leste. Sulawesi is also called Celebes.
6. Now about language. How do you say "Be Careful" in Bahasa?

Answer: hati hati

'hati hati' mean be careful. Interesting Facts : There are many (but not ALL) of Indonesian single meaning, made up from two words repetition. But if you speak only single word, it could be different meaning. "Hati hati" for example. Single "hati" word mean "liver", and if you said it twice, it mean "Be careful". So do "beri beri" (single "beri" mean "give it", two "beri"s mean deficiency of vitamin B), "jala jala" ("jala" is a fishing net, "jala jala" is an electrical AC power supply outlet), "kacang kacang" ("kacang" is peanut, meanwhile "kacang kacang" is a kind of long snout sea fish aka Hemiramphus brasiliensis!), "agar agar" ("agar" means "in order to", "agar agar" is gelatine made of Euchema seaweed (jelly)).
7. "Siapa itu?" means :

Answer: Who is that?

Who are you? is "Siapa anda?",
Who is s/he? is "Siapa dia?",
Who said that? is "Siapa bilang?"
8. What is the name of Solo (Surakarta) Airport?

Answer: Adi Soemarmo

Halim PK is a military airport in Jakarta, Adi Soetjipto is in Yogyakarta, and Talang Betutu was previously name of Sultan Mahmud Badarudin, Palembang (South Sumatra). Adi Soemarmo and Adi Soetjipto (they were brotherhood)were national heroes from Central Java, they died after their plane crashes with a Dutch bomber in a Civil War.
9. What is the name of the city, nicknamed "Equatorial City (Kota Kathulistiwa)"

Answer: Pontianak

This city lies on the equator. Its coordinates are 00′N 10920′E.
10. What is the name of Indonesian Railroad Service?

Answer: PERUMKA

PERURI (Perusahaan Uang Republik Indonesia) is a Mint, owned by government. ANGKASAPURA is Administration of Indonesian Air Service & carrier. TELKOM is telecommunication services, owned by goverment also. PERUMKA shorten from "Perusahaan Umum Kereta Api". "Kereta Api" in English mean 'train'
11. Who was the first president of Indonesia?

Answer: Soekarno

Jakarta International Airport is Soekarno - Hatta. Soekarno (1901 - 1970) as the first President, and Mr Mohammad Hatta (1910 - 1981) as Soekarno's Vice President.
12. Which one is not originally from Indonesia?

Answer: Balinese Cat

The Balinese cat actually is not from Indonesia. It is more likely a Siamese Cat (from Siam or Thailand), and called Balinese, because the cat moves very gently like an Exotic Bali Dancer, when they are wanna sit.
Komodo Dragon (Varanus Komodoensis) is a kind of giant lizard (almost 7 feet in long) found only in Komodo Island, Nusa Tenggara Barat province, Maleo Bird (Macrocephalon Maleo) is from Celebes & Amboina (sometimes called "Ambon Island"). Orang utan ( Pongo pygmaeus) is only from Borneo and a little group from Sumatra. Their status were endangered animals now.
13. What is Yogyakarta's most popular food?

Answer: Gudeg

Gudeg is young jackfruit and chicken, cooked in a gravy coconut milk with some palm sugar. Soto betawi is mutton soup from Jakarta, Pempek is fish cake with vinegar sauce from South Sumatra and Rawon is beef soup in black broth (normal broth plus some black spicy ingredient named 'kluwak' or black candlenuts come from the kepayang plant (pangium edule) ).

A very popular soup from Surabaya, East Java. . They are very delicious.. mm yummy...
14. People originally from North Celebes are called :

Answer: Minahasa

Batak is from North Sumatra. Javanese, you guessed it correctly, is from Central and East Java (West Java people called Sunda or Sundanese). Minang are people from West Sumatra.
15. How do you say 'goodbye' in Bahasa?

Answer: Selamat Tinggal

Selamat Datang means 'Welcome', Selamat Natal means 'Merry Christmas', Selamat Siang means 'Good afternoon'. I hope you enjoyed my quiz. Sampai berjumpa kembali.
Source: Author kontol_panjang

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
May 25 2023 : piet: 15/15
May 24 2023 : Guest 139: 11/15
May 01 2023 : Guest 103: 12/15
Apr 27 2023 : Guest 36: 11/15
Apr 24 2023 : Guest 106: 4/15
Apr 12 2023 : Guest 180: 9/15
Apr 10 2023 : Guest 112: 5/15

Score Distribution

quiz
6/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us