FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Indonesia  Sleeping Giant of South East Asia
Quiz about Indonesia  Sleeping Giant of South East Asia

Indonesia - Sleeping Giant of South East Asia Quiz


The sleeping giant of South East Asia is rich in oil and gas resources, with more than 17,000 islands spanning three time zones.

A multiple-choice quiz by sw11. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia
  8. »
  9. Indonesia

Author
sw11
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
394,601
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
182
Last 3 plays: Guest 119 (9/10), Guest 208 (9/10), Guest 109 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. The eruption of Mount Tambora in 1815 caused the following year to be "A Year Without Summer". Where is Mount Tambora located? Hint


Question 2 of 10
2. Which is the largest city located in Sumatra? Hint


Question 3 of 10
3. Lake Toba is the largest lake in Indonesia and also the largest volcanic lake in the world. In which island is it located? Hint


Question 4 of 10
4. What is the island located closest to the south of Singapore? Hint


Question 5 of 10
5. What second largest city located in Java used to be an important trading center in the 18th and 19th century? Hint


Question 6 of 10
6. In which region in Java is Borobudur, the largest Buddhist temple in the world, located? Hint


Question 7 of 10
7. If you flying into Indonesia with your air ticket showing CGK, where exactly are you going to? Hint


Question 8 of 10
8. What least polluted city was given a regional award in 2017 for the cleanest air among all the major cities in South East Asia? Hint


Question 9 of 10
9. Balikpapan and Bontang are two important cities for oil and gas industries located in which region in Indonesia? Hint


Question 10 of 10
10. Manado is a major city and a popular tourist site for water sports in what island? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 05 2024 : Guest 119: 9/10
May 27 2024 : Guest 208: 9/10
Apr 24 2024 : Guest 109: 3/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The eruption of Mount Tambora in 1815 caused the following year to be "A Year Without Summer". Where is Mount Tambora located?

Answer: Sumbawa

Sumbawa is one of the islands located in the middle of the Lesser Sunda archipelago. Mount Tambora is 2850 meters (9405 ft) in height. Indonesian volcanoes are located in the Pacific Ring of Fire. There are about 150 volcanoes listed in Indonesia.
2. Which is the largest city located in Sumatra?

Answer: Medan

Medan, located in north-eastern Sumatra, is the fourth largest city in Indonesia. It is close to the border of the Strait of Malacca and is an important trading center. Sumatra, with an area size more than 473000 sq. km (185000 sq. mi), is the largest island in Indonesia and ranked at sixth largest in the world.
3. Lake Toba is the largest lake in Indonesia and also the largest volcanic lake in the world. In which island is it located?

Answer: Sumatra

Lake Toba was a super volcano which had erupted and developed into a big lake about 69000 to 76000 years ago. The lake is about 100 km (62.5 mi) long, 30 km (18.75 mi) wide, 505 meters (1650 ft) deep and elevated at 900 meters (2970 ft). It is located in the north central region of Sumatra. An island named Pulao Samosir can be found in the lake.
4. What is the island located closest to the south of Singapore?

Answer: Batam Island

All the four islands are part of the Indonesian Riau Islands. Batam is the closest to Singapore at only 20 km (12.5 mi) away from the south of Singapore, easily accessible by ferry. Since 2006, Batam is part of the Special Economic Zone with Singapore. It is the third busiest port in Indonesia after Jakarta and Bali.
5. What second largest city located in Java used to be an important trading center in the 18th and 19th century?

Answer: Surabaya

Surabaya is the capital of East Java, with an estimated population of six million (as of 2016) in the metropolitan area. During the 18th and 19th century, it was a very important trading port for Dutch East Indies, rivaling Hong Kong and Shanghai.
6. In which region in Java is Borobudur, the largest Buddhist temple in the world, located?

Answer: Central Java

Borobudur (also known as Barabudur) Buddhist Temple, a designated UNESCO World Heritage Site since 1991, is situated at Magelang, Central Java. This temple was built in the 9th century. In 1835, it was restored by Sir Stamford Raffles, the founder of Singapore.
7. If you flying into Indonesia with your air ticket showing CGK, where exactly are you going to?

Answer: Jakarta

CGK is the international airport at Jakarta in Java Island. The airport is named after the first President of Indonesia, Sukarno, and the first vice-president, Mohammad Hatta.
8. What least polluted city was given a regional award in 2017 for the cleanest air among all the major cities in South East Asia?

Answer: Bandung

Bandung is the capital city of West Java, at about 768 meters (2534 ft) above sea-level. It is one of the nicest cities in Indonesia. The average night temperature is from 11-15 deg C. The cooler climate all year round makes it a popular tourist attraction. Greater Bandung with a population of 8.5 million (as of 2015) made it the second largest metropolitan area in Indonesia.

It is about 140 km (87.5 mi) southeast of Jakarta.
9. Balikpapan and Bontang are two important cities for oil and gas industries located in which region in Indonesia?

Answer: East Kalimantan

Balikpapan is a centre of oil and gas activities in East Kalimantan with some multinational oil companies having operations there. Botang City is a major exporter of liquefied natural gas(LNG) to Japan, South Korea and China.
10. Manado is a major city and a popular tourist site for water sports in what island?

Answer: Sulawesi

Manado is the capital city of North Sulawesi, located at the Bay of Manado. It is the second largest city in Sulawesi and fast becoming a popular tourist site for scuba diving and snorkelling. There is also an international airport in Manado.
Source: Author sw11

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us