Quiz about Across the Archipelago
Quiz about Across the Archipelago

Across the Archipelago Trivia Quiz


This quiz is about Indonesia, the archipelagic country between Asia and Australia.

A multiple-choice quiz by bingleyausten. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia
  8. »
  9. Indonesia

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
276,550
Updated
Oct 05 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3187
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 151 (7/10), Strike121 (3/10), endr (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The world's largest island on a lake on an island is in Indonesia. Where is this? Hint

Lake Ranau
Lake Maninjau
Lake Toba
Lake Tempe

2. One of the biggest volcanic eruptions in recent times was that of Krakatoa (Krakatau in Indonesian) in 1883. Where was Krakatoa? Hint

South of Java
East of Java
West of Java
North of Java

3. The volcano Tangkuban Perahu is visible from which city in Java? Hint

Jakarta
Surabaya
Yogyakarta
Bandung

4. The Balinese people are a religious minority in Indonesia. What is their religion? Hint

Hinduism
Christianity
Islam
Buddhism

5. What is the Wallace line? Hint

The boundary between fertile volcanically enriched soils and less fertile soils
The boundary between the range of Asian species and the range of Australian species
A route in Eastern Indonesia considered the safest for shipping
The border on Borneo between Indonesian Kalimantan and East Malaysia

6. Komodo Island is famous for an animal named after which mythological creature? Hint

Orc
Gorgon
Unicorn
Dragon

7. On which island were remains of a possible diminutive human species, nicknamed hobbits, found? Hint

Sumba
Flores
Sumbawa
Alor

8. The nutmeg tree is native to which group of small islands in Indonesia? Hint

Banda Islands
Selayar Islands
Pulau Seribu
Kei Islands

9. What is the highest mountain in Indonesia? Hint

Puncak Mandala
Puncak Jaya
Puncak Trikora
Rinjani

10. Which of the following is not native to Papua? Hint

Bird of Paradise
Crab-eating Macaque
Tree Kangaroo
Cassowary


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The world's largest island on a lake on an island is in Indonesia. Where is this?

Answer: Lake Toba

Lake Toba's area is 1,103 square kilometers/425.87 square miles. It contains the world's largest island in a lake on an island, Samosir (630 square kilometers/243 square miles). It is believed that Lake Toba was formed by the eruption of a super volcano, some 75,000 years ago.
2. One of the biggest volcanic eruptions in recent times was that of Krakatoa (Krakatau in Indonesian) in 1883. Where was Krakatoa?

Answer: West of Java

Krakatoa was West of Java, in the Sunda Strait between Java and Sumatra. Hollywood changed its position in the 1969 film, "Krakatoa, East of Java", thinking that East of Java sounded more exotic than West of Java. The 1883 eruption destroyed the island of Krakatoa, but a new volcanic island, Anak Krakatau (Child of Krakatoa), appeared in the 1920s, and is still growing.
3. The volcano Tangkuban Perahu is visible from which city in Java?

Answer: Bandung

Tangkuban Perahu is Sundanese for Upturned Boat, and viewed from Bandung that's what it looks like. According to legend, Sangkuriang, a young prince was separated from his mother, Dayang Sumbi. Many years later they met and fell in love and got engaged, not knowing they were related. One day, Dayang Sumbi caught sight of a birthmark on Sangkuriang's leg and realised who he was. To get out of the marriage, she said she would only marry him if he dammed the local river and built a boat to sail across it all in one night.

He had nearly succeeded when in desperation she asked the gods to send sunrise early. The gods granted her prayer and in a fit of pique, Sangkuriang broke the dam and knocked the boat upside down.
4. The Balinese people are a religious minority in Indonesia. What is their religion?

Answer: Hinduism

Although the vast majority of Indonesians are Muslims, the Balinese people are mostly Hindus. Much of their culture derives from the Javanese Majapahit kingdom, which flourished before Islam was brought to Java by merchants and traders.
5. What is the Wallace line?

Answer: The boundary between the range of Asian species and the range of Australian species

The Wallace line is named after the 19th century British naturalist Alfred Russel Wallace, who noticed that west of a line drawn between Bali and Lombok in the South and between Borneo and Sulawesi in the north, animal and plant species resembled those in Asia, while east of the line the animal and plant species resembled those of Australia.
6. Komodo Island is famous for an animal named after which mythological creature?

Answer: Dragon

The Komodo dragon is a carnivorous monitor lizard, 2-3 meters/6-10 feet long. It is found mainly on Komodo Island, western parts of Flores, and some other nearby small islands. There are no records of them ever breathing fire.
7. On which island were remains of a possible diminutive human species, nicknamed hobbits, found?

Answer: Flores

In 2003, remains were found in Liang Bua cave on Flores of what some scientists have called a new human species, homo floriensis. The bones found came from individuals who were only about 1 meter/3 feet 3 inches high and they were quickly nicknamed hobbits.

There is still some controversy over whether they were a separate human species or whether they were members of homo sapiens who suffered from a genetic disorder.
8. The nutmeg tree is native to which group of small islands in Indonesia?

Answer: Banda Islands

Nutmeg comes from the Banda Islands, part of Maluku province. It was the hunt for the source of spices such as nutmeg, pepper, and cloves which brought the Europeans to the Indonesian Archipelago.
9. What is the highest mountain in Indonesia?

Answer: Puncak Jaya

At 4,884 meters/16,023 feet, Puncak Jaya is the highest point between the Himalayas and the Andes. It is one of the few equatorial glaciers in the world, and in common with other glaciers round the world is shrinking.
10. Which of the following is not native to Papua?

Answer: Crab-eating Macaque

The crab-eating macaque monkey was introduced to Papua by man sometime during or after the second world war. They are omnivorous and have been listed as one of the 100 worst invasive species, having a devastating effect on species where they are introduced. Some people blame them rather than sailors for the extinction of the dodo.
Source: Author bingleyausten

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 151: 7/10
Mar 29 2023 : Strike121: 3/10
Mar 26 2023 : endr: 10/10
Mar 18 2023 : Guest 194: 7/10
Mar 17 2023 : Guest 36: 7/10
Mar 13 2023 : Guest 140: 10/10
Mar 10 2023 : Guest 182: 10/10
Feb 21 2023 : Guest 114: 6/10
Feb 06 2023 : Guest 36: 6/10

Score Distribution

quiz
3/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us