FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Journey to Java
Quiz about Journey to Java

Journey to Java Trivia Quiz


Come along and join Ms Globe's geography class as they travel to the southeast Asian island of Java. Be sure to take notes. You will be tested.

A multiple-choice quiz by unterkircher. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia
  8. »
  9. Indonesia

Author
unterkircher
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
351,918
Updated
Aug 25 23
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
741
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 140 (8/10), snowee66 (10/10), Guest 65 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Ms Globe announces to her class that their destination is the island of Java and asks Plodd if she knows of which country Java belongs. Which answer will show that Plodd hasn't been daydreaming during class? Hint


Question 2 of 10
2. Ms Globe and her class have arrived and are standing on the southern coast of Java looking at an ocean. Ms Globe calls on Jennings to identify this ocean. Jennings knows how to impress the teacher by giving which answer? Hint


Question 3 of 10
3. Next Ms Globe presents some statements about Java and asks Eastenders01 to pick out the TRUE one. Which answer will earn Eastenders01 a gold star? Hint


Question 4 of 10
4. Ms Globe wants to see if her students have been paying attention and asks rbearusa to choose the answer that would best describe Java's climate. Which answer will move rbearusa to the head of the class? Hint


Question 5 of 10
5. Next Ms Globe picks Creedy to identify the agricultural crop grown on Java that is often referred to as "Java." Which answer will enable Creedy to make the grade? Hint


Question 6 of 10
6. To see if Moonraker2 has been taking good notes, Ms Globe asks him to identify the subspecies of tiger that was present in Java until the 1970s. Which answer will keep Moonraker2 from wearing the dunce hat? Hint


Question 7 of 10
7. Ms Globe reminds the class that the capital city of Java's country is on the island of Java and asks peewee2 if she can name it. Peewee2 can earn extra credit with which answer? Hint


Question 8 of 10
8. Ms Globe asks George48 to tell the class what is responsible for the richness of Java's soils. Which answer will earn George48 an A for the day? Hint


Question 9 of 10
9. Now Ms Globe calls on caparica to identify what religion is practiced by most of the people in Java. Which answer will keep caparica on the honor roll? Hint


Question 10 of 10
10. For the final question, Ms Globe asks scorpion1960 to identify what kind of disaster occurred in July of 2006 killing over 650 people on Java. To academically excel, scorpion1960 should choose which answer? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 19 2024 : Guest 140: 8/10
Jun 26 2024 : snowee66: 10/10
Jun 10 2024 : Guest 65: 8/10
Jun 05 2024 : Guest 119: 10/10
May 27 2024 : Yance: 9/10
May 23 2024 : Guest 80: 10/10
May 23 2024 : John1aj: 1/10
May 23 2024 : Guest 98: 1/10
May 23 2024 : Guest 72: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ms Globe announces to her class that their destination is the island of Java and asks Plodd if she knows of which country Java belongs. Which answer will show that Plodd hasn't been daydreaming during class?

Answer: Indonesia

The country of Indonesia is actually an archipelago made up of over 17,000 islands. Indonesia ranks fourth as the world's most populous country. The Javanese are the largest ethnic group and have tended to politically dominate the country.
2. Ms Globe and her class have arrived and are standing on the southern coast of Java looking at an ocean. Ms Globe calls on Jennings to identify this ocean. Jennings knows how to impress the teacher by giving which answer?

Answer: Indian

The Java Trench, also called the Sunda Double Trench, is the deepest point in the Indian Ocean and is located about 190 miles from Java and neighboring Sumatra. Due to plate tectonic movement, the trench is an area of both volcanic and seismic activity. The ocean's beaches are popular tourist destinations.
3. Next Ms Globe presents some statements about Java and asks Eastenders01 to pick out the TRUE one. Which answer will earn Eastenders01 a gold star?

Answer: Java is the world's most populous island.

Overpopulation is a serious problem for Java especially among the rice-growing peasants in the cites of Jakarta, Surabaya, and Bandung. Natural resources, as well as education and health care are overburdened. In the 1990s, Indonesia began programs of birth control and resettlement of families to less populated areas.
4. Ms Globe wants to see if her students have been paying attention and asks rbearusa to choose the answer that would best describe Java's climate. Which answer will move rbearusa to the head of the class?

Answer: a wet and a dry season

Java's wet season begins in October and ends in April. The western part of Java is wetter than the eastern, with some areas receiving as much as 157 inches (4000 mm) per year.
5. Next Ms Globe picks Creedy to identify the agricultural crop grown on Java that is often referred to as "Java." Which answer will enable Creedy to make the grade?

Answer: coffee

During the 17th century, Dutch settlers came to Java and were responsible for starting the growth of coffee, sugarcane, rubber, and also tea. Javanese coffee plantations grow both Arabica and robusta coffee. Arabica, which is grown at elevations of 3,000 to 6,500, is much sought after for its "refined" taste. Robusta does best at lower elevations and has harsher flavors.
6. To see if Moonraker2 has been taking good notes, Ms Globe asks him to identify the subspecies of tiger that was present in Java until the 1970s. Which answer will keep Moonraker2 from wearing the dunce hat?

Answer: Java Tiger

The Java tiger is small compared to other Asian subspecies of tigers. At the end of the 18th century, Java tigers could be found in most areas of the island, but by 1940 they had been pushed to remote areas of forests and mountains. The last tigers were seen in 1976.
7. Ms Globe reminds the class that the capital city of Java's country is on the island of Java and asks peewee2 if she can name it. Peewee2 can earn extra credit with which answer?

Answer: Jakarta

The city of Jakarta is located on the northwest corner of Java and is the political, economic, and cultural center of Indonesia. It is also the most populous city in Indonesia.
8. Ms Globe asks George48 to tell the class what is responsible for the richness of Java's soils. Which answer will earn George48 an A for the day?

Answer: volcanic ash

The island of Java has been created almost entirely by volcanic activity. Lava flows, ash deposits, and mud flows have produced more land. Because the fine ash is carried by the wind, volcanic activity enriches the soil in a wide area. There are over forty volcanoes on Java.
9. Now Ms Globe calls on caparica to identify what religion is practiced by most of the people in Java. Which answer will keep caparica on the honor roll?

Answer: Islam

Over 90% of Java's population are Muslims, either the more traditional "abangan" or the more modernist "santri." Indonesian citizens are required to carry an identity card which shows their affiliation with one of the six religions recognized by their government - Islam, Protestantism, Catholicism, Hinduism, Buddhism and Confucianism.
10. For the final question, Ms Globe asks scorpion1960 to identify what kind of disaster occurred in July of 2006 killing over 650 people on Java. To academically excel, scorpion1960 should choose which answer?

Answer: earthquake/tsunami

The magnitude 7.7 quake occurred on July 17, 2006 about 30 miles north of the Java Trench in the Indian Ocean. A little over forty miles of the southern coast of Java was hit by tsunami waves over 9 feet high. At the time southern Java had no warning systems in place. Efforts are now underway to install tsunami buoys in the ocean, but progress has been slow.
Source: Author unterkircher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us