FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Lithuanian Traditions and Customs
Quiz about Lithuanian Traditions and Customs

Lithuanian Traditions and Customs Quiz


Try to answer a few questions about 'strange' Lithuanian traditions.

A multiple-choice quiz by Angua. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Lithuania

Author
Angua
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
76,597
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
890
- -
Question 1 of 15
1. According to Lithuanian beliefs, on which holiday are animals able to speak? Hint


Question 2 of 15
2. Imagine you are an important visitor and you come to Lithuania. What will you be greeted with? Hint


Question 3 of 15
3. In order to become bright and beautiful, in the morning of St. John's feast (June 24th) maidens in Lithuania wash their faces with: Hint


Question 4 of 15
4. How many different dishes should be served for the traditional Lithuanian Christmas Eve dinner? Hint


Question 5 of 15
5. In Lithuania on the eve of All Saints Day you should NOT: Hint


Question 6 of 15
6. One necessary dish on the Christmas Eve table is Slizikai (a sort of Christmas Eve biscuit). Lithuanians eat them with: Hint


Question 7 of 15
7. At midnight on the night of St. John (June 24th) what sort of blossoms do Lithuanians look for? Hint


Question 8 of 15
8. Imagine that Christmas Eve dinner has finished. Everyone leaves the table, but the food is left to stand overnight. Why? Hint


Question 9 of 15
9. Who brings Easter eggs for Lithuanian children? Hint


Question 10 of 15
10. Masquerade and the struggle between two mythological characters Fatso (Lasininis), who represents winter and Hemper (Kanapinis), who represents spring are the part of which holiday? Hint


Question 11 of 15
11. Next situation. It's Palm Sunday (a week before Easter). You have returned home with consecrated palms. What will you do? Hint


Question 12 of 15
12. What is the traditional dish of Shrove Tuesday? Hint


Question 13 of 15
13. 'Kaziukas Fair' is the biggest traditional street fair in Lithuania, where weavers, potters, blacksmiths, woodcarvers and other craftsmen from all over Lithuania get together with their hand-made artefacts. It starts on: Hint


Question 14 of 15
14. It is believed, that if a person falls on New Years Day, they will: Hint


Question 15 of 15
15. If a Lithuanian maiden wants to dream about her future husband, on Christmas Eve she should eat: Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. According to Lithuanian beliefs, on which holiday are animals able to speak?

Answer: Christmas Eve

Well, believe it or not, on Christmas Eve exactly at midnight animals can speak. However, I wouldn't recommend you listen because you might hear about the day of your own death.
2. Imagine you are an important visitor and you come to Lithuania. What will you be greeted with?

Answer: Bread and salt

Of course, you would be greeted with a loaf of bread on a towel and maybe a pinch of salt. Bread is considered very important in this little country. Even the newlyweds are greeted with the bread and salt.
3. In order to become bright and beautiful, in the morning of St. John's feast (June 24th) maidens in Lithuania wash their faces with:

Answer: Dew

This feast was once even called the feast of Dews. You just get up very early, before the sunrise, wash your face with dew - and the result is guaranteed. Who needs cosmetics anyway?
4. How many different dishes should be served for the traditional Lithuanian Christmas Eve dinner?

Answer: Twelve

According to traditions, there should be at least twelve dishes because Jesus had 12 Apostles. The problem is, that on this day meat products (and in certain regions even milk products) are not allowed. So these are mainly fish, mushrooms, vegetables and similar dishes. It is very important to taste each dish - otherwise you won't last until next Christmas.
5. In Lithuania on the eve of All Saints Day you should NOT:

Answer: go visiting or walking through villages

I think that's an easy question. You should not go wandering, because roads (and especially crossroads) are filled with souls of the dead. You cannot be sure that all of them are friendly, can you?
6. One necessary dish on the Christmas Eve table is Slizikai (a sort of Christmas Eve biscuit). Lithuanians eat them with:

Answer: poppy seed milk

Okay, this is how you should do it. Take 2 cups of dried poppy seeds and pour boiling water over them. Let stand for about 5 minutes and then drain them. After that, crush the seeds with a mill, then add some sweetened water to get a thin liquid. Now put this liquid on slizikai and enjoy! The food of Gods! :)
7. At midnight on the night of St. John (June 24th) what sort of blossoms do Lithuanians look for?

Answer: fern

It is believed that during the night of St. John, the fern comes into flower and if you find the blossom of the fern, you'll be able to find hidden treasures. According to other legends - you'll be extremely lucky.
8. Imagine that Christmas Eve dinner has finished. Everyone leaves the table, but the food is left to stand overnight. Why?

Answer: The spirits of dead relatives or loved ones will visit the home during the night and eat

There's also an empty plate placed on the table during the Christmas Eve dinner. It is believed that the spirit of a relative who died that year participates in dinner.
9. Who brings Easter eggs for Lithuanian children?

Answer: Easter Granny

Easter Granny (Velyku Senele) brings Easter eggs for children. Bunnies only help her to paint eggs.
10. Masquerade and the struggle between two mythological characters Fatso (Lasininis), who represents winter and Hemper (Kanapinis), who represents spring are the part of which holiday?

Answer: Shrove Tuesday

It's Shrovetide, when everybody dresses up and has fun. And a fight... of course Hemper wins - spring is already here, goodbye winter!
11. Next situation. It's Palm Sunday (a week before Easter). You have returned home with consecrated palms. What will you do?

Answer: Whip those who stayed at home

Just don't think that Lithuanians are aggressive. It's just a symbolic act. You just gently whip the back and shoulders of those who stayed home and sing, 'I am not the one striking, the Palm is striking, you are not in pain, the Palm is in pain, soon it will be Easter.'
12. What is the traditional dish of Shrove Tuesday?

Answer: Pancakes

13. 'Kaziukas Fair' is the biggest traditional street fair in Lithuania, where weavers, potters, blacksmiths, woodcarvers and other craftsmen from all over Lithuania get together with their hand-made artefacts. It starts on:

Answer: St. Casimir's Day

St. Casimir's Day is celebrated on March 4th. And Kaziukas - it is just a little Casimir in Lithuanian.
14. It is believed, that if a person falls on New Years Day, they will:

Answer: be unlucky all year

So don't fall!
15. If a Lithuanian maiden wants to dream about her future husband, on Christmas Eve she should eat:

Answer: Herring

So be attentive: the one who will bring you something to drink in your dream is your husband-to-be.
Source: Author Angua

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us