FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Towns in Lithuania
Quiz about Towns in Lithuania

Towns in Lithuania Trivia Quiz


This is a quiz about various Lithuanian cities and towns. I will give you a short description or a fact about town and you will have to say what town it is. Enjoy!

A multiple-choice quiz by hexo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Lithuania

Author
hexo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
177,934
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
632
- -
Question 1 of 10
1. What is the largest city in population in Lithuania? The city is famous for its unique Old Town, great Gediminas Castle, Gothic St. Ann's Church and more. Hint


Question 2 of 10
2. What is the second largest (in population) city of Lithuania? It stands on the confluence of the Neris and Nemunas river, in the middle of the country. Hint


Question 3 of 10
3. This town is the most popular Baltic Sea resort in Lithuania. Hint


Question 4 of 10
4. What was Lithuania's first historical capital? The town was first mentioned in 1279, when it was besieged by Teutonic Knights. Hint


Question 5 of 10
5. This town is another Baltic sea resort, which is located in Kuršių Nerija (Curonian Spit). It is a very quiet place with green pine forests, lovely old wooden houses and, of course, remarkable dunes. Can you tell me what town I'm talking about? Hint


Question 6 of 10
6. What is the main seaport and the third largest city by population in Lithuania? It was former German city called Memel (Memelburg). Hint


Question 7 of 10
7. In which town you could hardly understand "Lithuanian" language even if you are Lithuanian because of the special dialect? Hint


Question 8 of 10
8. Which city (and its surrounding area) was captured by Poland in the period of 1919-1939? Hint


Question 9 of 10
9. This town also was a capital of Lithuania. It is probably the most attractive place in the country. There is a great castle, which was built on an island in Lake Galve. Hint


Question 10 of 10
10. What is the main town in the region of Aukštaitija (Higher Lithuania/Highlands)? It is famous for a lot of lakes in that area. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 16 2024 : Guest 188: 9/10
Dec 26 2023 : Guest 80: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the largest city in population in Lithuania? The city is famous for its unique Old Town, great Gediminas Castle, Gothic St. Ann's Church and more.

Answer: Vilnius

Vilnius is the capital of Lithuania, with about 550,000 inhabitants. The city was founded in 1323. Vilnius was an issue between Lithuanians and Poles in the XX century. Nowadays it's a very beautiful city, where you can find a mixture of modern and old architecture.
2. What is the second largest (in population) city of Lithuania? It stands on the confluence of the Neris and Nemunas river, in the middle of the country.

Answer: Kaunas

Kaunas' population is about 400,000. It was the provisional capital of Lithuania for twenty years.
3. This town is the most popular Baltic Sea resort in Lithuania.

Answer: Palanga

It is a crowded place in hot summer days.
4. What was Lithuania's first historical capital? The town was first mentioned in 1279, when it was besieged by Teutonic Knights.

Answer: Kernavė

Kernavė was a medieval capital of the Grand Duchy of Lithuania. Only about 320 people live in Kernavė now, but roughly 30,000 tourists visit Lithuania's first capital every year. There are a lot of historic hillfort mounds around Kernavė.
5. This town is another Baltic sea resort, which is located in Kuršių Nerija (Curonian Spit). It is a very quiet place with green pine forests, lovely old wooden houses and, of course, remarkable dunes. Can you tell me what town I'm talking about?

Answer: Nida

Nida is a honeypot for German tourists. It has 1650 residents.
6. What is the main seaport and the third largest city by population in Lithuania? It was former German city called Memel (Memelburg).

Answer: Klaipeda

About 200,000 people live in Klaipėda. Throughout its history Klaipėda has belonged to Prussia, Germany, and Lithuania. Some of its older buildings have picturesque framework architecture similar to that found in Germany, England, and Denmark.
7. In which town you could hardly understand "Lithuanian" language even if you are Lithuanian because of the special dialect?

Answer: Telsiai

Telsiai is a town in Žemaitija (Lower Lithuania/Samogitia) and people there speak in Samogitian dialect, which isn't easy for the rest of fellow-countryman.
8. Which city (and its surrounding area) was captured by Poland in the period of 1919-1939?

Answer: Vilnius

The Vilnius region was occupied by Poles in 1919-1939. At that time Kaunas was the provisional capital of Lithuania.
9. This town also was a capital of Lithuania. It is probably the most attractive place in the country. There is a great castle, which was built on an island in Lake Galve.

Answer: Trakai

Trakai is a small town built on water. The town is surrounded by five lakes. The distinctive feature of Trakai is that the town was built and preserved by people of different nationalities. Here lived and still live communities of Lithuanians, Russians, Karaites, Tartars and Polish.
10. What is the main town in the region of Aukštaitija (Higher Lithuania/Highlands)? It is famous for a lot of lakes in that area.

Answer: Utena

There are more than 1000 lakes in Utenos county. Utena has 34,000 residents.
Source: Author hexo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us