FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about More Europe Stuff
Quiz about More Europe Stuff

More Europe Stuff Trivia Quiz


Europe has been rapidly changing the last few decades. A look at its present-day map shows up old oddities, new changes, and confusing details. A good reason to update one's knowledge of the rejuvenated Old World.

A multiple-choice quiz by flem-ish. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe

Author
flem-ish
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
39,378
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
2537
Last 3 plays: Guest 184 (6/10), Guest 86 (6/10), Guest 86 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. One of the newer capitals in the Post-Soviet Europe is Chisinau. This is the capital of which country? Hint


Question 2 of 10
2. San Marino is famous as one of the mini-countries in Europe. What political system do the San Marinesi live in? Hint


Question 3 of 10
3. All of these towns have names that sound confusingly similar. Which of them is in Denmark? Hint


Question 4 of 10
4. Between which two Scandinavian countries would you find the Oresund? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these rivers on the Iberian peninsula is the only one NOT to flow from East to West, and has its river mouth in the Mediterranean? Hint


Question 6 of 10
6. In what country would you find the popular tourist resorts of Bled and Kranj and also the Julian Alps? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these traditional terms includes part of Belgium too? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these towns has quite a few Basques among its population but is not within the official Pais Vasco in Spain? Hint


Question 9 of 10
9. What does the official name of ETA (Euzkadi Ta Azkatasuna) stand for? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these places is Spanish but situated within Mainland Africa? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 17 2024 : Guest 184: 6/10
Feb 02 2024 : Guest 86: 6/10
Jan 30 2024 : Guest 86: 6/10
Jan 02 2024 : Dodger26: 2/10
Dec 23 2023 : Guest 142: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the newer capitals in the Post-Soviet Europe is Chisinau. This is the capital of which country?

Answer: Moldova

Slavonia does not exist as a country.
2. San Marino is famous as one of the mini-countries in Europe. What political system do the San Marinesi live in?

Answer: Republic

3. All of these towns have names that sound confusingly similar. Which of them is in Denmark?

Answer: Helsingoer

Helsingfors is Swedish for Helsinki, which is as everybody knows the capital of Finland. Helsinborg is in Sweden. Helsingor is north of Copenhagen and is the place where Shakespeare situates Hamlet's castle 'Elsinore'. By the way, Helsinborg and Helsingor are linked by ferry.
4. Between which two Scandinavian countries would you find the Oresund?

Answer: Sweden and Denmark

At the south end of the Oresund , between Malmo and Denmark there is now a bridge. At the north end, between Helsingor and Helsinborg there is still the frequent ferry-service. Between Denmark and Norway there is the much wider Kattegat.
5. Which of these rivers on the Iberian peninsula is the only one NOT to flow from East to West, and has its river mouth in the Mediterranean?

Answer: Ebro

Porto is on the Douro . Lisbon on the Tagus. The Minho is north of the Douro.
6. In what country would you find the popular tourist resorts of Bled and Kranj and also the Julian Alps?

Answer: Slovenia

With towns such as Zadar, Sibenik, Dubrovnik and with the Plitvice Lakes Croatia has its fair share of tourism too. But the new Slovenia can be said to offer a low-budget variation of the Austrian and Swiss Alps.
7. Which of these traditional terms includes part of Belgium too?

Answer: the Low Countries by the Sea

Holland , technically speaking ,covers just two provinces of the Netherlands. North Holland with Amsterdam and South Holland with Rotterdam. The word means Wood-land from Dutch Holt- or Hout-land. The Batavian Republic was the name of the country during the occupation by French 'Revolutionary ' Troops after 1789 and before Napoleon made a Kingdom of it for his brother Louis Napoleon.

The Low Countries by the Sea was the term by which prosperous Flanders (Ghent, Bruges ...) and Holland were designated in the rest of late medieval Europe.

At that time Amsterdam was little more than a fishing-port.
8. Which of these towns has quite a few Basques among its population but is not within the official Pais Vasco in Spain?

Answer: Pamplona

Pamplona, originally 'the town of Pompey', and now best known for its 'bull-run' is the capital of Navarra. Though a significant part of its population is Basque, Navarra is not one of the three provinces that have a special statute within Spain as being the 'Basque Country'.

The Pais Vasco comprehends the provinces of Alava (cap. Vitoria) , Quipuzcoa (cap. San Sebastian), Vizcaya (cap. Bilbao). In those provinces Basque is the official language. Before World War II, Guernica had been the capital of an autonomous Basque region and had had a Basque Parliament until a squadron of the German Luftwaffe bombed it to pieces.
9. What does the official name of ETA (Euzkadi Ta Azkatasuna) stand for?

Answer: Basque Homeland and Freedom

Basque is not an Indo-European language.
10. Which of these places is Spanish but situated within Mainland Africa?

Answer: Ceuta

Source: Author flem-ish

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us