Quiz about South AmericaTen Countries Ten Questions
Quiz about South AmericaTen Countries Ten Questions

South America--Ten Countries, Ten Questions Quiz


I've always been drawn to South America and hope one day to go there. Join me on my dream journey through ten of the twelve countries on this interesting continent!

A multiple-choice quiz by Bob9491. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. South America

Author
Bob9491
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
391,371
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
274
Last 3 plays: Guest 172 (5/10), Guest 2 (6/10), Guest 184 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Paraguay: What river runs through the center of Paraguay? Hint

The Paraguay River
The Madeira River
The Amazon River
The Essequibo River

2. Brazil--Which of these statements is true of Brazil? Hint

It is the largest country in South America.
It lies on the west coast of South America
It did not join the United Nations until the 21st century.
Sao Paulo is not a Brazilian city.

3. Venezuela: Prior to World War I agricultural products were the main exports of the country. What was discovered that changed that? Hint

gold
massive oil deposits
diamonds
silver

4. Chile: The Congress of Chile has two legislative houses. One is the Senate. What is the other called? Hint

The House of Representatives
The House of Commons
The Chamber of Deputies
The House of Lords

5. Argentina--The "hornero" is one of the national symbols of Argentina. What is a "hornero"? Hint

A dance
A flower
A bird
A tree

6. Suriname: How is the President of Suriname elected? Hint

By a vote of the National Assembly
There is no election
By a popular vote of the people
The President chooses his successor

7. Guyana: On what date is Independence Day celebrated in Guyana? Hint

May 26
May 15
November 3
August 3

8. Peru: One of the most common instruments in native Peruvian music is a quena. What type of instrument is a quena? Hint

A stringed instrument
A wind instrument
A percussion instrument
A keyboard

9. Bolivia: For whom is Bolivia named? Hint

Simon Bolivar
Manuel Olive
David Bolive
No one

10. Colombia: Which of these countries does NOT border Colombia? Hint

Panama
Argentina
Brazil
Venezuela


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Paraguay: What river runs through the center of Paraguay?

Answer: The Paraguay River

The Paraguay River forms the border between Paraguay and Brazil and flows south before connecting with the Apa River. It runs through four countries: Paraguay, Brazil, Argentina and Bolivia.
2. Brazil--Which of these statements is true of Brazil?

Answer: It is the largest country in South America.

Brazil IS the largest country in South America. It was a founding member of the United Nations. It lies on the east coast of the continent. Sao Paulo is the largest city in Brazil with nearly twice the population of Rio de Janeiro, the second largest.
3. Venezuela: Prior to World War I agricultural products were the main exports of the country. What was discovered that changed that?

Answer: massive oil deposits

Massive deposits of oil were discovered in Lake Maracaibo during World War I. The economic boom created by this discovery lasted well into the 1980s.
4. Chile: The Congress of Chile has two legislative houses. One is the Senate. What is the other called?

Answer: The Chamber of Deputies

Chilean senators are elected to eight year terms which are staggered so not all terms are elected in the same year. Deputies are elected to four year terms.
5. Argentina--The "hornero" is one of the national symbols of Argentina. What is a "hornero"?

Answer: A bird

There are six species of the hornero bird: the pale-legged, the bay, the band-tailed, the lesser, the rufous and the crested. They are native to South America. Horneros build their nests out of mud.
6. Suriname: How is the President of Suriname elected?

Answer: By a vote of the National Assembly

The National Assembly elects the President to a five year term. A two-thirds majority is needed to win. If two-thirds of the Assembly cannot agree then a "People's Assembly" is formed consisting of National Assembly members plus regional delegates.
7. Guyana: On what date is Independence Day celebrated in Guyana?

Answer: May 26

Guyana gained its independence from Great Britain on May 26, 1966. They maintained their membership in the British Commonwealth and officially became a republic in 1970.
8. Peru: One of the most common instruments in native Peruvian music is a quena. What type of instrument is a quena?

Answer: A wind instrument

The quena is an instrument made of either cane or wood. It is very similar to a recorder, with six finger holes and one thumb hole. Like the recorder, sound is produced by blowing in the hole at the top and covering the holes in various combinations to produce musical notes. Most quenas are made to produce notes in the key of G.
9. Bolivia: For whom is Bolivia named?

Answer: Simon Bolivar

Simon Bolivar was born in Caracas, Venezuela. He was a major leader in the wars of independence. When Venezuelan leader Antonio Josť de Sucre was given the option to either unite what was then known as Charcas with the Republic of Peru or create a whole new country he chose the latter and named Charcas "Bolivia" after Simon Bolivar.
10. Colombia: Which of these countries does NOT border Colombia?

Answer: Argentina

Colombia lies on both the Caribbean and Pacific Coasts. It is bordered on the northwest by Panama, the east by Venezuela and Brazil and the south by Ecuador and Peru.
Source: Author Bob9491

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 19 2023 : Guest 172: 5/10
Mar 02 2023 : Guest 2: 6/10
Feb 23 2023 : Guest 184: 9/10

3/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us