Quiz about Tectonic Plates and Earthquakes Rocks and Crust
Quiz about Tectonic Plates and Earthquakes Rocks and Crust

Tectonic Plates and Earthquakes, Rocks and Crust Quiz


Have you ever wondered what was beneath our feet? Or how earthquakes occur? Or maybe you were wondering what type of rocks are there? You'll find out these answers in this quiz. Hope you have fun!

A multiple-choice quiz by uradenejkine. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Physical Geography

Author
uradenejkine
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
225,366
Updated
May 01 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
3889
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (8/15), Guest 101 (11/15), Guest 80 (10/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Occurring on May 22, 1960, in which country was the most powerful earthquake ever recorded up to that time? Hint

Chile
U.S.A
Ecuador
Russia

2. There are three types of rocks. Into which category does limestone fall? Hint

Sedimentary
Hard
Igneous
Metamorphic

3. How quickly do tectonic plates move? Hint

1-2cm each year
1-2km each year
100-200km each year
100-200cm each year

4. Who proposed the theory of Continental Drift? Hint

Richter
Gutenberg
Lyell
Wegener

5. Earthquakes happen somewhere on Earth every 11 seconds.

True
False

6. Sometimes, space debris makes it through the atmosphere and hits Earth. Where is the world's largest impact crater? Hint

Florida
South Africa
Australia
Southern India

7. What is immediately below the crust? Hint

Inner Core
Mantle
Outer Core
Absolutely Nothing

8. How thick is the oceans' crust? Hint

10-60m
6-10km
6-10m
60-100km

9. Uluru is Earth's largest rock?

True
False

10. How many major tectonic plates are there? Hint

7
21
19
62

11. In which ocean would you find the "Ring of Fire?" Hint

Atlantic
Pacific
Indian
Southern

12. Once, in China, an earthquake killed about 830,000 people?

True
False

13. Frederick Mohs created the Mohs' Scale. This scale ranges from 1-10 and tells you the hardness of a mineral. What is the hardest mineral in any scale? Hint

Topaz
Diamond
Corondum
Talc

14. How old is Earth? Hint

3.7 billion years
5.5 billion years
4.6 billion years
6.4 billion years

15. The moon has tectonic plates.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Occurring on May 22, 1960, in which country was the most powerful earthquake ever recorded up to that time?

Answer: Chile

Yes it was in Chile. The unbelievable earthquake measured a shocking 9.5 on the Richter scale!

U.S.A had the second most powerful earthquake ever recorded. It occurred in Prince William Sound, Alaska on March 27, 1964. The destructive Earthquake measured a staggering 9.2 on the Richter scale!

The fourth most powerful earthquake ever recorded was a stunning 9.0 on the Richter scale! It occurred in Kamchatka, Russia on November 4, 1952.

The sixth most powerful earthquake which measured a mind-blowing 8.8 on the Richter scale! It occurred off the coast of Ecuador on January 31, 1906.
2. There are three types of rocks. Into which category does limestone fall?

Answer: Sedimentary

There are only three types of rocks: sedimentary, igneous and metamorphic.

Sedimentary rocks are rocks that are layered. Scientists uncover fossils from these types of rocks. Other types of sedimentary rocks are shale (mudstone), chalk and sandstone.

Igneous rocks are rocks that volcanoes blast out of the crater. They are very hard and they also have crystals on them. You'll find diamonds and gems. Some types of igneous rocks are basalt and granite.

Metamorphic rocks are very strange. These rocks are formed by pressure and temperatures to create a new type of rock. Some types of metamorphic rock are gneiss (pronounced nice) and marble.
3. How quickly do tectonic plates move?

Answer: 1-2cm each year

This is about the same speed your fingernails grow. Though you may wonder why earthquakes happen when the plates move at this speed? It's actually quite simple. The plates rub against each other. Tension gradually increases, until they slip and the plates' energy is released. First, the earthquake begins underground in an area called the focus. Most of the damage happens directly above the focus on the earth's surface.

The surface is called the epicentre.
4. Who proposed the theory of Continental Drift?

Answer: Wegener

Wegener's theory of continental crift is that continents move apart from each other. This is happening right now. Continental drift happens extremely slowly. Other people didn't believe Wegener and thought it was a load of rubbish. In 1960, geologists have discovered that his theory might be true. Today, we know that Wegener's theory is correct.

Lyell was a Scottish geologist who wrote a bestseller called "The Principles of Geography."

Richter and Gutenberg are the men who invented the Richter scale. This device is used to measure how powerful earthquakes are.
5. Earthquakes happen somewhere on Earth every 11 seconds.

Answer: True

Surprisingly, this is true! Though they mostly happen in places where people don't live or somewhere remote.
6. Sometimes, space debris makes it through the atmosphere and hits Earth. Where is the world's largest impact crater?

Answer: South Africa

The Vredefort crater in South Africa spans about 160 km. It's old enough (estimated about two billion years) for much of the rim to have eroded, though, so it's not too dramatic to look at.
7. What is immediately below the crust?

Answer: Mantle

The mantle is a very thick mixture of molten rock, magnesium, iron, aluminum, silicon and oxygen compounds. It is also nearly 2,000 degrees Celsius. The mantle is an enormous 2,900km thick and makes up most of the earth.

The Outer Core is about 4000 degrees Celsius and is made up of iron and sulphur. It is also a huge 2,200km thick.

The Inner Core is 2,500km thick and is about 6,000 degrees Celsius. Not to mention that it's made up of solid iron!
8. How thick is the oceans' crust?

Answer: 6-10km

This is nowhere near as thick as the crust on land. The land's crust can get up to 70km thick.
9. Uluru is Earth's largest rock?

Answer: False

Uluru is the second largest rock. It was also called Ayers Rock. Uluru is 348m high and has a circumference of 9.4 km! But Mt Augustus (Burringurrah) located in Western Australia is more than twice the size of Uluru.
10. How many major tectonic plates are there?

Answer: 7

There are 52 tectonic plates but there are only seven large ones. The names of the large plates are the African Plate, Antarctic Plate, Eurasian Plate, Indo-Australian Plate, North American Plate, Pacific Plate and South American Plate.
11. In which ocean would you find the "Ring of Fire?"

Answer: Pacific

The "Ring of Fire" is a circle of volcanic and seismic activity surrounding an enormous tectonic plate located in the Pacific Ocean. These areas include Kamchatka, the west coast of U.S.A, Alaska, everywhere in Indonesia and Malaysia, everywhere in New Zealand, the west coast of South America, Central America and many more areas.
12. Once, in China, an earthquake killed about 830,000 people?

Answer: True

This was a tragedy that happened in 1557. The poor people that died lived in caves.
13. Frederick Mohs created the Mohs' Scale. This scale ranges from 1-10 and tells you the hardness of a mineral. What is the hardest mineral in any scale?

Answer: Diamond

As you might know, diamond is the hardest mineral on our planet.
The diamond is also a very precious mineral!
14. How old is Earth?

Answer: 4.6 billion years

Back then, Earth was a scorching planet. A lot of meteors and comets fell on the surface. Earth is an ellipsoid shape and is also about 12,700 km across. Earth is mostly covered in water and is the only planet with known life.
15. The moon has tectonic plates.

Answer: False

Apparently no techtonic plates, but the moon has moonquakes. So scientists don't know why there are moonquakes on the moon. Will scientists find an explanation to this? Only time will tell!

I hope you had fun playing this quiz!
Source: Author uradenejkine

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 86: 8/15
Jan 27 2023 : Guest 101: 11/15
Jan 06 2023 : Guest 80: 10/15
Jan 04 2023 : Guest 109: 5/15
Jan 04 2023 : bluepeter46: 13/15
Dec 27 2022 : Guest 172: 12/15
Dec 26 2022 : Guest 184: 11/15
Dec 22 2022 : Guest 146: 6/15
Dec 21 2022 : Guest 67: 14/15

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us