FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Thats Not Entirely Correct
Quiz about Thats Not Entirely Correct

That's Not Entirely Correct... Quiz


Every country (and most states and provinces) has a capital city, but it's not always the biggest or most famous one! This is a quiz about the world's capital cities that many people get wrong...

A multiple-choice quiz by suzidunc. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Capitals

Author
suzidunc
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
371,417
Updated
Apr 12 23
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
4019
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: adam36 (10/10), Guest 174 (7/10), sarahpplayer (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Istanbul is, for many people, a very well-known and beautiful city on the European/Asian borders. It's certainly the largest city in its country, at any rate! However, it's not a capital city - which mohair-producing city famous for Angora is actually the capital of Istanbul's country? Hint


Question 2 of 10
2. Many people believe that one of either Geneva or Zurich is the capital city of a landlocked European country famous for skiing, the Red Cross and chocolate. However, it's which medieval, German-speaking city that is the real capital of the country in question? Hint


Question 3 of 10
3. Many people think that a city made famous by an eponymous 1942 movie featuring Humphrey Bogart is the capital city of a North African country famous for its claims to the Western Sahara, but they're wrong! Which actual capital city of this country has a name meaning "fortified place"? Hint


Question 4 of 10
4. On the southern tip of the African continent, there is a country which has decided to share its capital city duties between three cities. Famous attractions within this country include the Kruger National Park and Table Mountain. Which three cities, famous for jacaranda trees, penguins and an annual rose festival respectively, hold capital duties in this country? Hint


Question 5 of 10
5. Lots of people would answer "Toronto" when asked to name a national capital city in North America. Others may even name Vancouver or Montreal. None of these are correct. The real capital of the huge country at the top of the North American continent that is famous for maple syrup and snow sports is which bilingual city within the province of Ontario? Hint


Question 6 of 10
6. Rio de Janeiro is a city famous for football, mardi gras, Christ the Redeemer and well-known beaches, such as the Copacabana and Ipanema. However, it's not a capital city, despite what many people think. What is the real capital city of Rio's country, which was purpose built and is famous for its modernist architecture, and landscaping by Roberto Burle Marx? Hint


Question 7 of 10
7. Sydney may be one of the most famous cities in the world, but it's not a capital city! It did try to become one in the early 20th century, however, when it vied with Melbourne for the honour. However, which city was purpose built as a new capital city for Sydney's country in 1908, solving the argument once and for all? Hint


Question 8 of 10
8. Auckland is a beautiful city and remains the most populous in its Oceania-based country. However, it is another city that serves as the capital city of that country - which city, sitting on the shores of the Cook Strait and famous for its cable cars and its proximity to Mount Victoria, is the actual capital of Auckland's country? Hint


Question 9 of 10
9. Each US state has a capital city to act as its administrative and constitutional centre. Many people assume that Chicago must be one as its so big. It's not. Which city, which shares its name with the home town of TV's "The Simpsons", is the capital of the state in which Chicago is situated? Hint


Question 10 of 10
10. The circa 3000-metres-above-sea-level city of La Paz is the administrative capital of a landlocked South American country, but the constitutional duties of that country lie with which other (smaller, but perhaps "sweeter"?) city? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 18 2024 : adam36: 10/10
May 10 2024 : Guest 174: 7/10
May 10 2024 : sarahpplayer: 9/10
May 10 2024 : Guest 51: 10/10
May 09 2024 : Kgm22: 5/10
May 03 2024 : Nicobutch: 9/10
May 02 2024 : Guest 24: 7/10
Apr 29 2024 : colinu-nyc: 10/10
Apr 28 2024 : HumblePie7: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Istanbul is, for many people, a very well-known and beautiful city on the European/Asian borders. It's certainly the largest city in its country, at any rate! However, it's not a capital city - which mohair-producing city famous for Angora is actually the capital of Istanbul's country?

Answer: Ankara

Ankara is the second largest city in Turkey, but its population is less than half that of Istanbul. It is famous for its Angora goats, rabbits and cats, but unlike Istanbul's city centre, is not designated a UNESCO site and it does not draw so many visitors.
2. Many people believe that one of either Geneva or Zurich is the capital city of a landlocked European country famous for skiing, the Red Cross and chocolate. However, it's which medieval, German-speaking city that is the real capital of the country in question?

Answer: Bern

Bern is only the fourth largest city in Switzerland by population size, though it is particularly famous as the place where Albert Einstein lived and worked when he developed his theory of relativity. Bern is one of the world's top ten cities for quality of life.
3. Many people think that a city made famous by an eponymous 1942 movie featuring Humphrey Bogart is the capital city of a North African country famous for its claims to the Western Sahara, but they're wrong! Which actual capital city of this country has a name meaning "fortified place"?

Answer: Rabat

Although Casablanca is Morocco's largest city (and now extremely famous as a result of the 1942 movie of that name), and Marrakesh is a well-known tourist destination and a major economic centre of North Africa, it is Rabat which is designated Morocco's capital city. Rabat is the second largest city in Morocco.

It sits on the Atlantic coast and draws a vast number of visitors to the famous, beautiful Bouregreg Marina.
4. On the southern tip of the African continent, there is a country which has decided to share its capital city duties between three cities. Famous attractions within this country include the Kruger National Park and Table Mountain. Which three cities, famous for jacaranda trees, penguins and an annual rose festival respectively, hold capital duties in this country?

Answer: Pretoria, Cape Town and Bloemfontein

Pretoria takes on South Africa's executive duties, Bloemfontein its judicial role and Cape Town its legislature. Many people believe that Johannesburg, the largest city in the country, is the capital; this is untrue, though it is the home of the Constitutional Court, which has final say on any matters of interpretation of South Africa's constitution.
5. Lots of people would answer "Toronto" when asked to name a national capital city in North America. Others may even name Vancouver or Montreal. None of these are correct. The real capital of the huge country at the top of the North American continent that is famous for maple syrup and snow sports is which bilingual city within the province of Ontario?

Answer: Ottawa

Ottawa is a bilingual (English and French) city in the southern part of the province of Ontario on the banks of the Ottawa River. Despite its situation in Ontario, and its status as Canada's capital city, Ottawa is not the capital of the province of Ontario; Toronto, the largest city in Canada, holds that title.
6. Rio de Janeiro is a city famous for football, mardi gras, Christ the Redeemer and well-known beaches, such as the Copacabana and Ipanema. However, it's not a capital city, despite what many people think. What is the real capital city of Rio's country, which was purpose built and is famous for its modernist architecture, and landscaping by Roberto Burle Marx?

Answer: Brasilia

Rio de Janeiro is the second largest city in Brazil, surpassed only by Sao Paulo. Despite this, it is the fourth largest city of Brasilia, founded in 1960 for the specific role of becoming Brazil's new capital city, which holds the title. Because of Brasilia's relatively recent founding, it is particularly famous for its modern architecture and has been designated an UNESCO World Heritage Site as a result.
7. Sydney may be one of the most famous cities in the world, but it's not a capital city! It did try to become one in the early 20th century, however, when it vied with Melbourne for the honour. However, which city was purpose built as a new capital city for Sydney's country in 1908, solving the argument once and for all?

Answer: Canberra

The inland city of Canberra was founded following a long history of rivalry between Sydney and Melbourne for the place as Australia's capital city. The government of Australia moved there in 1927 from Melbourne and has remained there since. Many people mistake Sydney for the capital city because of its place as one of the most visited tourist cities in the world, the strength of its financial centre and the fact that it has the highest population of any city in Oceania.
8. Auckland is a beautiful city and remains the most populous in its Oceania-based country. However, it is another city that serves as the capital city of that country - which city, sitting on the shores of the Cook Strait and famous for its cable cars and its proximity to Mount Victoria, is the actual capital of Auckland's country?

Answer: Wellington

To be fair, Wellington is the second most populous city in New Zealand and is conveniently placed for both of New Zealand's islands by sitting on the southern-most tip of North Island. It has been the capital city since the 1860s and is often known as "the coolest little capital in the world".
9. Each US state has a capital city to act as its administrative and constitutional centre. Many people assume that Chicago must be one as its so big. It's not. Which city, which shares its name with the home town of TV's "The Simpsons", is the capital of the state in which Chicago is situated?

Answer: Springfield

There are many cities named "Springfield" in the USA, but only one is a state capital city. Springfield, Illinois sits in the centre of the state and is most famous for having been the home of President Abraham Lincoln. Chicago remains the largest city in Illinois, and the third most populous in the USA as a whole.
10. The circa 3000-metres-above-sea-level city of La Paz is the administrative capital of a landlocked South American country, but the constitutional duties of that country lie with which other (smaller, but perhaps "sweeter"?) city?

Answer: Sucre

Though the government of Bolivia sits in La Paz, the Supreme Court is situated in Sucre, making it the constitutional capital of the country.

Sucre is often known as "La Ciudad de los cuatro Nombres" (City of the Four Names) because it has, in the past, also been known as "Charcas", "La Plata", and "Chuquisaca".

"Sucre" means "sugar" in French.
Source: Author suzidunc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us