FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Islands of Cape Verde
Quiz about The Islands of Cape Verde

The Islands of Cape Verde Trivia Quiz


There are ten Islands, not counting the islets, in Cape Verde. Here are ten questions, one for each. Have fun!

A multiple-choice quiz by zippolover. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa
  8. »
  9. Cape Verde

Author
zippolover
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
365,012
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
238
- -
Question 1 of 10
1. First alphabetically is the island of Boa Vista, meaning good view. The third largest island in the group is known for the sandy beaches and traditional music, two of the attractions which bring in tourists. What type of farming, for a Christmas treat, goes on here too? Hint


Question 2 of 10
2. The smallest island in the group is Brava and it certainly lives up to its name which means wild. Why did the island airport close down, after only twelve years, in 2004? Hint


Question 3 of 10
3. Fogo is not the largest island in Cape Verde, but it is the tallest and the whole island is a volcano. What is unusual about the island villages of Portela and Bangaeria? Hint


Question 4 of 10
4. Maio, named for it being first sighted on 1st May in 1460, is known for the sandy beaches and which feature unusual for Cape Verde? Hint


Question 5 of 10
5. Sal had a name change once the salt deposits were discovered there. It is home to Amilcar Cabral International, the main airport of Cape Verde, and what else which attracts the tourists? Hint


Question 6 of 10
6. Santa Luzia is the only island that is not inhabited by people, but is the home of Cape Verde lizards. What was the reason that the island was abandoned? Hint


Question 7 of 10
7. Santiago is the largest island of Cape Verde. Approximately half of Cape Verdeans live here. Why was the capital moved to Praia in 1712? Hint


Question 8 of 10
8. The description of Santo Antao, the second largest island of Cape Verde, reminds me a little of England as there is a north/south divide. In the case of Santo Antao it is by mountains running across the island. What is the main export of the island? Hint


Question 9 of 10
9. What are the main activities on Sao Nicolau, in English, Saint Nicholas? Hint


Question 10 of 10
10. Last alphabetically, but certainly not least, is Sao Vincente. With two thirds of the population under thirty, it is a young island and the place to visit if you want more activities. Which of the following sports is NOT offered on Sao Vincente? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. First alphabetically is the island of Boa Vista, meaning good view. The third largest island in the group is known for the sandy beaches and traditional music, two of the attractions which bring in tourists. What type of farming, for a Christmas treat, goes on here too?

Answer: Date palms

Boa Vista, the furthest east of the Cape Verde islands, is also home to marine turtles. It has the lowest number of inhabitants of the populated islands despite being the third largest, and due to desertification, there is less reliance upon agriculture and more on tourism. An ultra-marathon was held on the island In November 2013.
2. The smallest island in the group is Brava and it certainly lives up to its name which means wild. Why did the island airport close down, after only twelve years, in 2004?

Answer: Strong winds

Brava is the greenest of the Cape Verde islands. The trade winds bring the rain for the vegetation, but caused too many interruptions to flights. The island is served by a ferry, but due to steep cliffs and a dearth of beaches, it does not take many tourists to this beautiful island. Brava had a sudden increase in population after the volcanic eruption in 1675 of Fogo, the nearest island. Brava has not had any volcanic eruptions, but experts believe it has the potential for them in the future.
3. Fogo is not the largest island in Cape Verde, but it is the tallest and the whole island is a volcano. What is unusual about the island villages of Portela and Bangaeria?

Answer: They are inside the volcano

Portela and Bangaeria are in the caldera of the volcano. The caldera is where the land has subsided due to volcanic activity and is similar to, but not quite the same as the volcano crater. When there is volcanic activity, such as in 1995, the villagers move out and return afterwards.

Fogo means fire in Portuguese and is around 3,000 metres (10,000 feet) high.
4. Maio, named for it being first sighted on 1st May in 1460, is known for the sandy beaches and which feature unusual for Cape Verde?

Answer: Large forest

Due to the weather patterns in Cape Verde, the large forest on Maio is unusual. It is in contrast to most of the island which is arid. There is a village called Alcatraz on the east of the island, but it is not a prison. In the past Maio was prosperous due to the salt deposits, but there is very little profit in the industry now.
5. Sal had a name change once the salt deposits were discovered there. It is home to Amilcar Cabral International, the main airport of Cape Verde, and what else which attracts the tourists?

Answer: White sand beaches

The original name of the island was Llana. Santa Maria, in the south of Sal, was a small fishing village but is now a beach resort where approximately half of the tourists to Cape Verde go. As with most of Cape Verde, the economy of Sal was based on the salt trade, but when this faltered in the early twentieth century, fishing took over.

The tourist industry is more profitable and Sal has prospered as a result.
6. Santa Luzia is the only island that is not inhabited by people, but is the home of Cape Verde lizards. What was the reason that the island was abandoned?

Answer: Desertification

Santa Luzia was last inhabited in the eighteenth century. The poor conditions caused the few hardy souls to leave for the other islands. The whole island has been designated a nature reserve.

Desertification is literally land becoming a desert. Agriculture can help in the process.
7. Santiago is the largest island of Cape Verde. Approximately half of Cape Verdeans live here. Why was the capital moved to Praia in 1712?

Answer: Attacks by pirates

In 1712 the capital was moved to Praia, which being built on a plateau, was therefore easier to defend from attacks than coastal towns.
8. The description of Santo Antao, the second largest island of Cape Verde, reminds me a little of England as there is a north/south divide. In the case of Santo Antao it is by mountains running across the island. What is the main export of the island?

Answer: Grogue (rum)

Grogue is made from sugar cane grown on Santo Antao.

Santo Antao is the most northerly and western of the islands of Cape Verde. There is an airport in the north of the island and a ferry port in the south. There is now a road that connects the two parts of the island.
9. What are the main activities on Sao Nicolau, in English, Saint Nicholas?

Answer: Agriculture, fishing and tourism

Sao Nicolau often has droughts, so the tourist industry and fishing industries are becoming more important than agriculture. Although there are several communities on the island, more of the people live in rural places than towns.
10. Last alphabetically, but certainly not least, is Sao Vincente. With two thirds of the population under thirty, it is a young island and the place to visit if you want more activities. Which of the following sports is NOT offered on Sao Vincente?

Answer: Elephant safaris

Sao Vincente is mostly a tropical island with Monte Verde (Green Mountain) the highest peak at 725 metres (2,379 feet). World class windsurfing at Sao Pedro beach is a major attraction on the island. There is an eighteen hole golf course and many horseback and bicycle trails on the island too.

The island was discovered on St. Vincent's Day (22nd January) 1462.
Source: Author zippolover

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us