FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Journey to Cape Verde
Quiz about Journey to Cape Verde

Journey to Cape Verde Trivia Quiz


Cape Verde is a island country in Africa. Although it is not one of the most well-known countries of the world, it still has some features that make it very interesting. Come along with me and learn a thing or two about Cape Verde.

A multiple-choice quiz by triviaking162. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa
  8. »
  9. Cape Verde

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
361,147
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
759
- -
Question 1 of 10
1. First, let's explore how Cape Verde formed. Which of these are primarily responsible for the formation of Cape Verde and its islands? Hint


Question 2 of 10
2. Cape Verde is made up of islands, and it is off the coast of the African mainland. About how far is Cape Verde from the African mainland (in Senegal)?

Hint


Question 3 of 10
3. If I was to go to the highest point on Cape Verde, I'd go to the Pico de Fogo, which has a height of 9,281 feet (2,829 meters). While it is very high, when compared to Mount Everest, the tallest mountain in the world, Pico de Fogo is only a fraction of the height of Everest. About how tall is Pico de Fogo in comparison to Mt. Everest? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these islands of Cape Verde shares its name with a South American capital and is home to Praia, the capital of Cape Verde? Hint


Question 5 of 10
5. When I went looking for animals in Cape Verde, I saw animals like the hoopoe, brown booby, and ruddy turnstone. What kind of animals did I see on my trip? Hint


Question 6 of 10
6. Which European country was the first to discover and colonize Cape Verde in the 15th century? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these Cape Verde animals is actually a real animal? Hint


Question 8 of 10
8. Due to numerous droughts in the area, Cape Verde has few natural resources. Which of these is a natural resource found in Cape Verde? Hint


Question 9 of 10
9. Even though there are many droughts in the area and only about 11% of the land in Cape Verde is arable, Cape Verde still is able to produce some crops. Which of these fruits is high in potassium and a notable crop of Cape Verde? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these was one of the first European settlements in Africa and is now listed as a World Heritage Site by UNESCO? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 22 2024 : Guest 197: 6/10
Jun 11 2024 : Guest 59: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. First, let's explore how Cape Verde formed. Which of these are primarily responsible for the formation of Cape Verde and its islands?

Answer: Volcanic eruptions

Volcanic eruptions millions of years ago formed Cape Verde and its islands. As the volcanic rock hardened, the land that is now known as Cape Verde formed. Therefore, much of Cape Verde is rugged and covered in igneous rock.
2. Cape Verde is made up of islands, and it is off the coast of the African mainland. About how far is Cape Verde from the African mainland (in Senegal)?

Answer: 400 miles (640 km)

The distance from Cape Verde to the African mainland was measured by measuring the distance from Cape Verde to Dakar, Senegal (on the western tip of Africa). The distance is about the same as the distance traveled when one drives from Madrid to Barcelona.
3. If I was to go to the highest point on Cape Verde, I'd go to the Pico de Fogo, which has a height of 9,281 feet (2,829 meters). While it is very high, when compared to Mount Everest, the tallest mountain in the world, Pico de Fogo is only a fraction of the height of Everest. About how tall is Pico de Fogo in comparison to Mt. Everest?

Answer: 1/3 as tall

Mount Everest towers at an astonishing 29,029 feet (8,848 meters) high. When the height of Pico de Fogo (9,281 ft) is divided by the height of Everest (29,029 ft), the quotient is about .319 (rounded in this question to 1/3). As the name implies, Pico de Fogo is on the island of Fogo and is actually an active volcano that erupted in the mid-1990s.
4. Which of these islands of Cape Verde shares its name with a South American capital and is home to Praia, the capital of Cape Verde?

Answer: Santiago

Over 200,000 people live on Santiago, Cape Verde. With the capital city of Praia there, Santiago is known to be the governmental center of Cape Verde. It has a very varied landscape, as beaches, mountainous areas, and fertile valleys are all found within the 991 square kilometer (382.6 square mile) area. Santiago is also the name of the capital city of Chile
5. When I went looking for animals in Cape Verde, I saw animals like the hoopoe, brown booby, and ruddy turnstone. What kind of animals did I see on my trip?

Answer: Birds

Many birds go to Cape Verde when they migrate. Hoopoes are migratory birds that are known to forage for food on the ground. The brown booby is a bird that feeds on marine life by diving into the sea to catch prey. Ruddy turnstones are small birds that often migrate to Cape Verde when conditions in their native environments become unfit to support them.
6. Which European country was the first to discover and colonize Cape Verde in the 15th century?

Answer: Portugal

The Portuguese were the first to colonize Cape Verde in the mid 1400s during the Age of Exploration. When the Portuguese arrived at Cape Verde, the islands were devoid of any people. Over time, the Portuguese planted crops like cotton and sugar and established a colony on Cape Verde. This influence lives on to today, as the official language of Cape Verde is Portuguese.
7. Which of these Cape Verde animals is actually a real animal?

Answer: Cape Verde Warbler

The Cape Verde Warbler is a species of warbler that can only be found in Cape Verde. Over time, the population of Cape Verde Warblers has decreased. This decrease has been attributed to the rising human population and the droughts often experienced in the area (therefore limiting the resources available to the warblers).
8. Due to numerous droughts in the area, Cape Verde has few natural resources. Which of these is a natural resource found in Cape Verde?

Answer: Salt

Unlike other productive African countries, Cape Verde does not produce lots of oil and does not have a lot of gold and silver. Only 11% of the land is arable, and the area has many droughts, so it is very hard to produce a surplus of crops. Therefore, over 90% of the food eaten in Cape Verde is imported.
9. Even though there are many droughts in the area and only about 11% of the land in Cape Verde is arable, Cape Verde still is able to produce some crops. Which of these fruits is high in potassium and a notable crop of Cape Verde?

Answer: Banana

Despite the droughts that affect the country's crops, Cape Verde continues to be one of the more stable African countries. Cape Verde's economy has grown steadily over the past couple of years and has maintained a stable government (unlike other countries).

In 2007, Cape Verde became only the second country to be promoted out of the list of the 50 least-developed countries in the world by the United Nations. The first country to be promoted out of the list was Botswana in 1994.
10. Which of these was one of the first European settlements in Africa and is now listed as a World Heritage Site by UNESCO?

Answer: Cidade Velha

Cidade Velha is located on the island of Santiago. It is named for the Portuguese word for "Old City". When it was first settled, the town was called Ribeiro Grande. In the 18th century, the name was changed to Cidade Velha. Cidade Velha was designated a UNESCO World Heritage Site in 2009.
Source: Author triviaking162

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Blue Waters of Cape Verde Easier
2. Escape to the Cape: Cabo Verde Average
3. The Islands of Cape Verde Average
4. African Lands Easier
5. A Geographical Jaunt Across Africa Average
6. Pockets of Hope Average
7. African Extremes Tough
8. Lakes in Africa Difficult
9. Africa Average
10. Africa Tough
11. Reach for the Sky in Africa Average
12. Think You Know Africa? Average

7/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us