FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Africa
Quiz about Africa

Take this Africa Quiz! Tough Trivia | Geography


Is it an incorrect impression that in our quest for geographic knowledge Africa alas remains one of the darker spots? Economically and culturally a forgotten continent? - Check how expert you are on some aspects of the Black Continent.

A multiple-choice quiz by flem-ish. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa

Author
flem-ish
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
39,391
Updated
Jun 08 24
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
4060
Last 3 plays: Guest 108 (7/10), Guest 41 (8/10), MikeyGee (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these African countries is - except for its sea outlet - completely surrounded by one other African country ? Hint


Question 2 of 10
2. On which of the Canary Islands would you find the capital of the Canaries, Las Palmas? Hint


Question 3 of 10
3. What's the name of the city in Africa near which the Blue and the White Nile come together to form the Nile? Hint


Question 4 of 10
4. On which of the popular Canary Islands would you find the Pico de Teide? Hint


Question 5 of 10
5. What's the name of the river that constitutes a borderline between South Africa and Zimbabwe? Hint


Question 6 of 10
6. Which African river flows through all of these African countries - Guinea, Mali, Niger and Nigeria? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these towns became the official capital of Nigeria in 1991? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these towns is the centre of one of South Africa's wine regions? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these towns is the legislative capital of South Africa? Hint


Question 10 of 10
10. Which province of South Africa are Pietermaritzburg and Durban situated in? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 22 2024 : Guest 108: 7/10
Jun 25 2024 : Guest 41: 8/10
Jun 24 2024 : MikeyGee: 10/10
May 30 2024 : Guest 61: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these African countries is - except for its sea outlet - completely surrounded by one other African country ?

Answer: The Gambia

The Gambia is surrounded by Senegal.
2. On which of the Canary Islands would you find the capital of the Canaries, Las Palmas?

Answer: Gran Canaria

3. What's the name of the city in Africa near which the Blue and the White Nile come together to form the Nile?

Answer: Khartoum

4. On which of the popular Canary Islands would you find the Pico de Teide?

Answer: Tenerife

5. What's the name of the river that constitutes a borderline between South Africa and Zimbabwe?

Answer: the Limpopo

The Vaal is the border between Transvaal and Orange Free State. The Zambesi is between Zambia and Zimbabwe. The Orange River is the border between South Africa and Namibia.
6. Which African river flows through all of these African countries - Guinea, Mali, Niger and Nigeria?

Answer: the Niger

The Benue is an affluent of the Niger
7. Which of these towns became the official capital of Nigeria in 1991?

Answer: Abuja

Though largest city, Lagos is NOT the capital. There is no doubt however that it is the financial nerve of the country. As to Enugu, it was meant to be the capital of the rebellious Biafra, which was created in May 1967, by General Ojukwu, who declared the independence of the eastern region of Nigeria.

The attempt to secede led to a bloody conflict, but in the end, it failed. The breakaway state was never recognised by more than five nations. After Enugu had fallen to the Nigerian troops, Aba, Umuahia and Owerri successively served as provisional capitals. Port Harcourt is the centre of the oil industry in Nigeria and the capital of the Rivers State.

It's nicknamed the Garden State because of its array of parks and gardens.
8. Which of these towns is the centre of one of South Africa's wine regions?

Answer: Paarl

Paarl near Capetown, on the Berg River is where in 1690 French Huguenots tried their luck in the vintners' trade. The Co-operative Wine Growers' Association (better known by its Afrikaans initials KWV is here. Also Stellenbosch is a wine-centre.It is the second-oldest city of South Africa, and is only 35 minutes away from Cape Town. Already in 1679 Commander van der Stel recognised the fertility of this long valley located at the Eerste River, and decided not only to establish a city but also a wine growing region. Stellenbosch opened the first Wine Route of the Cape in 1971. - Kimberley is the heart of Diamond Country.- Welkom and Witwatersrand are typically 'Afrikaans' place names.
9. Which of these towns is the legislative capital of South Africa?

Answer: Cape Town

Bloemfontein is the judicial capital. Pretoria the administrative capital.The legislative capital is of course Capetown.
10. Which province of South Africa are Pietermaritzburg and Durban situated in?

Answer: KwaZulu-Natal

Source: Author flem-ish

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us