FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Africa
Quiz about Africa

Africa Test | Geography


Quiz on Africa.

A multiple-choice quiz by coopcooper. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa

Author
coopcooper
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
110,339
Updated
Oct 12 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
4946
- -
Question 1 of 10
1. What island nation is off the west coast of Senegal in the Atlantic Ocean? Hint


Question 2 of 10
2. How many countries border Lesotho? Hint


Question 3 of 10
3. What body of water do Egypt, Sudan, and Eritrea touch? Hint


Question 4 of 10
4. Uganda is just north of what large lake?

Answer: (One Word)
Question 5 of 10
5. What country is Spanish for "Lion Mountains"? Hint


Question 6 of 10
6. How many countries in mainland Africa does the equator run through? (exclude islands) Hint


Question 7 of 10
7. Cape Town, Pretoria; what South African capital is missing from the list? Hint


Question 8 of 10
8. What sea is directly north of Libya?

Answer: (one word)
Question 9 of 10
9. Mt. Kilimanjaro is in what country? Hint


Question 10 of 10
10. What is the name of the mountains that cover the northwestern part of Africa?

Answer: (One Word...)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 17 2024 : Guest 98: 5/10
May 30 2024 : Guest 61: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What island nation is off the west coast of Senegal in the Atlantic Ocean?

Answer: Cape Verde

The other island nations of Seychelles, Mauritius and Madagascar are located off the east coast of Africa.
2. How many countries border Lesotho?

Answer: 1

Lesotho is completely surrounded by South Africa.
3. What body of water do Egypt, Sudan, and Eritrea touch?

Answer: Red Sea

The Nile River does run through Sudan and Egypt but not Eritrea.
4. Uganda is just north of what large lake?

Answer: Victoria

Lake Victoria is one of the largest lakes in Africa.
5. What country is Spanish for "Lion Mountains"?

Answer: Sierra Leone

On the west of the African continent, Sierra Leone is one of the poorest countries in Africa.
6. How many countries in mainland Africa does the equator run through? (exclude islands)

Answer: 6

The equator runs through Gabon, Congo, Democratic Republic of Congo, Uganda, Kenya, and Somalia.
7. Cape Town, Pretoria; what South African capital is missing from the list?

Answer: Bloemfontein

Cape Town is the legislative center and Bloemfontein is the judicial center of South Africa.
8. What sea is directly north of Libya?

Answer: Mediterranean

The Mediterranean Sea is the only sea directly north of the African continent.
9. Mt. Kilimanjaro is in what country?

Answer: Tanzania

Mt. Kilimanjaro is the highest point in Africa.
10. What is the name of the mountains that cover the northwestern part of Africa?

Answer: Atlas

The Atlas Mountains are the only mountains north of the Sahara Desert.
Source: Author coopcooper

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us