FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Living Dead Sea
Quiz about The Living Dead Sea

The Living Dead Sea Trivia Quiz


Everything you ever wanted to know about the Dead Sea (almost).

A multiple-choice quiz by Ophelia12. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia

Author
Ophelia12
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
233,423
Updated
Mar 15 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
878
Last 3 plays: Guest 184 (9/10), jonnowales (8/10), Guest 223 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Dead Sea is surrounded by which two countries? Hint


Question 2 of 10
2. How did the Dead Sea get its name? Hint


Question 3 of 10
3. If you go on vacation to the Dead Sea what will you see on all of the shores? Hint


Question 4 of 10
4. One of the reasons the Dead Sea is famous is because: Hint


Question 5 of 10
5. The reason why people are extra buoyant and can float effortlessly in the Dead Sea is because: Hint


Question 6 of 10
6. Approximately how much water evaporates from the Dead Sea daily? Hint


Question 7 of 10
7. The Dead Sea is known by several names. Which of these names is it NOT known by? Hint


Question 8 of 10
8. What's the #1 reason people come to the Dead Sea? Hint


Question 9 of 10
9. The location of the Dead Sea is believed to have been home to five Biblical cities. Which of these is not one of them? Hint


Question 10 of 10
10. The Dead Sea's water level rose in the 20th century due to river diversions into the sea.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 18 2024 : Guest 184: 9/10
May 11 2024 : jonnowales: 8/10
May 10 2024 : Guest 223: 7/10
May 10 2024 : Guest 139: 5/10
Apr 30 2024 : Guest 173: 9/10
Apr 29 2024 : Guest 99: 8/10
Apr 18 2024 : japh: 7/10
Apr 03 2024 : Guest 185: 4/10
Apr 01 2024 : Guest 76: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Dead Sea is surrounded by which two countries?

Answer: Jordan and Israel

This is one of the few places in the world where you can drive below sea level and not drown. The surface of the Dead Sea is over 1300 feet below sea level and the deepest part is over 2300 feet below sea level.
2. How did the Dead Sea get its name?

Answer: It's so salty nothing but microscopic organisms can live in it

The water of this lake (despite the name it's actually a lake) is roughly nine times as salty as the ocean. Bacteria and microscopic fungi survive in the water and in times of flood when the salinity level drops, algae can thrive temporarily. Although the salty water is very healing externally, you must be careful not to drink any - swallowing a mouthful can kill you.
3. If you go on vacation to the Dead Sea what will you see on all of the shores?

Answer: Salt crystal formations

White mineral salt crystals cover everything on the shore making it look like it's covered with ice. The extremely high salinity is produced by the rivers and underground springs depositing minerals along with their water into the lake in addition to the high water evaporation rate from this large body of water.
4. One of the reasons the Dead Sea is famous is because:

Answer: Its banks are the lowest elevation on earth

The water's surface is over 1300 feet below sea level, making it the lowest spot on Earth. This also means that no water drains out of it because all other points are higher.
5. The reason why people are extra buoyant and can float effortlessly in the Dead Sea is because:

Answer: Of the high saline content

This salty water's density is much higher than that of fresh water so you couldn't drown if you tried. The high density makes it difficult to swim on your front and most people enjoy just floating on their back soaking up the healthful properties.
6. Approximately how much water evaporates from the Dead Sea daily?

Answer: 7,000,000 tons

As the water evaporates the minerals are left behind, increasing or preserving the sea's salt content. The salinity ranges from 26% to 35%, depending on the time of year. The average ocean saline content is approximately 3.5%
7. The Dead Sea is known by several names. Which of these names is it NOT known by?

Answer: Scented Sea

It's not known as the Scented Sea, although it is known as the Stinking Lake. All the various names reflect an attribute of this body of water. Sea of Lot refers to the Biblical story of Lot's wife. When she looked behind her at the destruction of Sodom and Gomorrah, she became a pillar of salt.
8. What's the #1 reason people come to the Dead Sea?

Answer: For the healthy mud & water

The therapeutic qualities of the mud and the warm, mineral rich waters have attracted visitors since ancient times. They are said to help with many skin ailments as well as arthritis, muscle tension and detoxification.
9. The location of the Dead Sea is believed to have been home to five Biblical cities. Which of these is not one of them?

Answer: Pella

The five cities are: Sodom, Gomorrah, Admah, Zeboim and Zoar. Some believe there is no evidence left and the cities lie underwater grouped together at the south end of the Dead Sea, while others believe there is evidence that the cities lay in a north-south line along the Jordan/Dead Sea area.
10. The Dead Sea's water level rose in the 20th century due to river diversions into the sea.

Answer: False

The water level has fallen significantly. The Dead Sea is mainly fed by the Jordan River. However since the 1960s the inflow has been reducing due to large scale irrigation and there are fears that the Dead Sea may disappear by 2050. On the bright side, The Ezekiel Project hopes to divert water from the Mediterranean Sea to the Dead Sea, thereby saving it from possible dissolution.
Source: Author Ophelia12

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us