FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Virginia
Quiz about Virginia

Virginia Trivia Quiz


A quiz on facts about Virginia.

A multiple-choice quiz by ashalia. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States U-W
  8. »
  9. Virginia

Author
ashalia
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
55,675
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
12 / 25
Plays
2080
Last 3 plays: Guest 75 (19/25), Guest 74 (25/25), JanIQ (11/25).
- -
Question 1 of 25
1. Jamestown, the first of the original 13 Colonies was founded for the purpose of what? Hint


Question 2 of 25
2. How many Presidents of the United States were born in Virginia? Hint


Question 3 of 25
3. How many President's wives were born in Virginia? Hint


Question 4 of 25
4. How many Presidents are buried in Virginia? Hint


Question 5 of 25
5. The first ________ grown in the United States were grown in Virginia. Hint


Question 6 of 25
6. Virginia has had three capital cities. One is Richmond, another is Jamestown. Name the capital Virginia had from 1699 to 1779

Answer: (One Word)
Question 7 of 25
7. Patrick Henry made his 'Give me Liberty or Give me Death' speech in what Virginia city? Hint


Question 8 of 25
8. This is the only city that is a city in Tennessee and a city in Virginia. Hint


Question 9 of 25
9. At the beginning of the 21st century Chincoteague Island contains the world's only what? Hint


Question 10 of 25
10. What is the largest city in Virginia? Hint


Question 11 of 25
11. True or False? Virginia has been dubbed the 'Internet Capital of the world'.


Question 12 of 25
12. In Virginia, more people work for __________________ more than any other industry. Hint


Question 13 of 25
13. The American Revolution ended with the surrender of Cornwallis at what place?

Answer: ( One word)
Question 14 of 25
14. True or False? The College of William and Mary in Williamsburg is the third oldest in the United States, it was founded in 1693.


Question 15 of 25
15. Virginia was named for which of England's queens? Hint


Question 16 of 25
16. What is Virginia's state beverage? Hint


Question 17 of 25
17. Virginia is the ___th most populous state in the USA. Hint


Question 18 of 25
18. Virginia became a state on which date? Hint


Question 19 of 25
19. Which of these is not a county in Virginia? Hint


Question 20 of 25
20. True or False? Ella Fitzgerald was a Virginian from Newport News.


Question 21 of 25
21. Who wrote 'Carry me back to old Virginia'? Hint


Question 22 of 25
22. What is Virginia's state tree? Hint


Question 23 of 25
23. What is the highest point in Virginia? Hint


Question 24 of 25
24. Virgina Tech's team mascot is a what? Hint


Question 25 of 25
25. What is Virginia's rank in area compared to the other states? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 17 2024 : Guest 75: 19/25
May 21 2024 : Guest 74: 25/25
May 20 2024 : JanIQ: 11/25
May 07 2024 : Guest 69: 1/25
May 02 2024 : Guest 50: 3/25
Apr 30 2024 : Guest 50: 13/25
Apr 29 2024 : Guest 128: 2/25
Apr 27 2024 : Guest 73: 9/25
Apr 26 2024 : matthewpokemon: 19/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Jamestown, the first of the original 13 Colonies was founded for the purpose of what?

Answer: silk cultivation

After blight fungus destroyed the mulberry trees (what the silkworms ate), tobacco was planted as a cash crop.
2. How many Presidents of the United States were born in Virginia?

Answer: 8

They were: George Washington, Thomas Jefferson, James Madison, James Monroe, William Harrison, John Tyler, Zachary Taylor, and Woodrow Wilson.
3. How many President's wives were born in Virginia?

Answer: 6

They were: Martha Washington, Martha Jefferson, Rachel Jackson, Letitia Tyler, Ellen Arthur, Edith Wilson.
4. How many Presidents are buried in Virginia?

Answer: 7

They are: Washington, Jefferson, Madison, Monroe, Tyler, Taft and Kennedy.
5. The first ________ grown in the United States were grown in Virginia.

Answer: peanuts

6. Virginia has had three capital cities. One is Richmond, another is Jamestown. Name the capital Virginia had from 1699 to 1779

Answer: Williamsburg

7. Patrick Henry made his 'Give me Liberty or Give me Death' speech in what Virginia city?

Answer: Richmond

He did this at St. John's church in Richmond.
8. This is the only city that is a city in Tennessee and a city in Virginia.

Answer: Bristol

Bristol is legally two cities but they share the same main street. One in Virginia and one in Tennessee each with its own government and city services.
9. At the beginning of the 21st century Chincoteague Island contains the world's only what?

Answer: oyster museum

10. What is the largest city in Virginia?

Answer: Virginia Beach

Its population is expected to surpass 500,000 residents by 2010.
11. True or False? Virginia has been dubbed the 'Internet Capital of the world'.

Answer: True

12. In Virginia, more people work for __________________ more than any other industry.

Answer: government

This includes about one fourth of Virginia's workers.
13. The American Revolution ended with the surrender of Cornwallis at what place?

Answer: Yorktown

14. True or False? The College of William and Mary in Williamsburg is the third oldest in the United States, it was founded in 1693.

Answer: False

It is the second oldest college.
15. Virginia was named for which of England's queens?

Answer: Elizabeth I

16. What is Virginia's state beverage?

Answer: milk

17. Virginia is the ___th most populous state in the USA.

Answer: 12

Virginia's population at the beginning of the 21st century is around 7,078,515.
18. Virginia became a state on which date?

Answer: June 25, 1788

It was the tenth state to join the Union.
19. Which of these is not a county in Virginia?

Answer: Monroe County

20. True or False? Ella Fitzgerald was a Virginian from Newport News.

Answer: True

The other famous person from Newport News that I found was Pearl Bailey, who was a singer.
21. Who wrote 'Carry me back to old Virginia'?

Answer: James A. Bland

"Carry Me Back to Old Virginny" was Virginia's state song from 1940 to 1997. In 2006 "Shenanoah" became the official state song of Virginia.
22. What is Virginia's state tree?

Answer: Flowering Dogwood

The sugar maple is West Virginia's state tree, the white pine is Michigans's state tree, and the cottonwood is Wyoming's state tree.
23. What is the highest point in Virginia?

Answer: Mt. Rogers

It's height is 5,729 feet.
24. Virgina Tech's team mascot is a what?

Answer: Turkey

The turkey is also know as a hokiebird. A 'hokie' is a word that people used to express feeling, approval, excitement, surprise. Hokie, then, is a word like 'hooray,' or 'yeah,' or 'rah.'
25. What is Virginia's rank in area compared to the other states?

Answer: 35

Virginia's area includes 42,775 sq. miles (110,787 sq. km) which includes 3,285 sq. mi (8,508 sq. km) of inland waters.
Source: Author ashalia

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us