FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Western Australian Place Names 2
Quiz about Western Australian Place Names 2

Western Australian Place Names #2 Quiz


My first Western Australian place name quiz featured towns that ended in "up" which is the Aboriginal word meaning "place of". Many other Western Australian place names are also based on Noongar or other Indigenous languages. See how you go with them.

A multiple-choice quiz by tezza1551. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Australia
  8. »
  9. Western Australia

Author
tezza1551
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
287,227
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
474
- -
Question 1 of 10
1. This place's name is from the Noongar word for "possum". Which town is it? Hint


Question 2 of 10
2. What is the meaning of "Narrogin" taken from the Noongar word "Gnarojin"? Hint


Question 3 of 10
3. The town of Wagin has the meaning of a particular animal's watering place, but which animal? Hint


Question 4 of 10
4. A large regional town in the Great Southern is called Katanning. This is from a Noongar word "Kartannin" meaning what? Hint


Question 5 of 10
5. What is the meaning of the name Mandurah? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following has a name meaning "place of plenty"? Hint


Question 7 of 10
7. Going by the name, one would expect to see small bush kangaroos in this town. Hint


Question 8 of 10
8. Tammin means the home of the black pawed wallaby.


Question 9 of 10
9. Dowerin means "place of the ducks".


Question 10 of 10
10. The meaning of Dumbleyung is which of the following? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This place's name is from the Noongar word for "possum". Which town is it?

Answer: Goomalling

Goomalling is located in the central wheatbelt, about 130km from Perth. There are some interesting things for tourists to do, including picnic at the Gnamma Holes, located about 15 km from town.
2. What is the meaning of "Narrogin" taken from the Noongar word "Gnarojin"?

Answer: Waterhole

The town and shire of Narrogin, located in the upper Great Southern, is a regional area with a combined population of about 5000 people. It has a large agricultural college, established in the 1920s, where high school age students gain skills in agriculture and trades.
3. The town of Wagin has the meaning of a particular animal's watering place, but which animal?

Answer: Emu

Wagin comes from the Noongar word Wait - Jen. Ongerup is the place of the male kangaroo, Dwarda, a small place in the South West has the meaning of "dingo", while koalas are not native to Western Australia, and therefore have no name in Noongar.
4. A large regional town in the Great Southern is called Katanning. This is from a Noongar word "Kartannin" meaning what?

Answer: Place where head men meet

Katanning has the largest sheep selling complex in the southern hemisphere, as well as several industrial heritage sites.
5. What is the meaning of the name Mandurah?

Answer: Meeting place

This name derives from the word "Manjar", and is highly appropriate for this coastal city which has grown from a sleepy holiday village to a busy city where many people do indeed meet.
6. Which of the following has a name meaning "place of plenty"?

Answer: Toodyay

Toodyay is nestled amongst the Darling Ranges and at less than 100 km from Perth, has become a popular Sunday drive or ride for people from the city.
It has many colonial buildings, a park on the edge of the river and regular markets.
7. Going by the name, one would expect to see small bush kangaroos in this town.

Answer: Quairading

Quairading is a wheatbelt town about 160km from Perth in a south easterly direction. Nearby is an even smaller town called Dangin which began in 1902 on the property of a local farmer, who declared that no alcoholic licence would be held within an 8 km radius of Dangin, which led to the establishment and growth of Quairading.
8. Tammin means the home of the black pawed wallaby.

Answer: True

The Noongar word for this small kangaroo type animal is "Tammar". Tammin is located in the wheatbelt and is about 180 kilometres east of Perth on the Great Eastern Highway. Tammin was the first town in Western Australia's wheatbelt region to have concrete grain silos erected.
9. Dowerin means "place of the ducks".

Answer: False

The name Dowerin comes from the name of a nearby lake, from the Noongar word "dower" meaning "place of the throwing sticks". Dowerin has an annual large machinery field day when people come from all over Western Australia and beyond to see and possibly buy the latest in farm machinery and related products.
10. The meaning of Dumbleyung is which of the following?

Answer: Large lake

Dumbleyung is a small town located on the road to Hyden and Wave Rock. Its main claim to fame is that Sir Donald Campbell established a World Water Speed record there in 1964.
Source: Author tezza1551

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us