FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 1930s Mostly American 1
Quiz about 1930s Mostly American 1

1930s (Mostly American) #1 Trivia Quiz


This is my second quiz covering the decade 1930-1939. This one requires general knowledge of US and some European history.

A multiple-choice quiz by brewster76. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. 19th, 20th & 21st Centuries
  8. »
  9. 1930s History

Author
brewster76
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
281,186
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2113
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 76 (1/10), Guest 107 (9/10), Guest 66 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Nazi Germany's September 1, 1939 invasion of which country is generally regarded as the beginning of WWII in Europe? Hint


Question 2 of 10
2. Who was Pope during the 1930s? Hint


Question 3 of 10
3. In 1934 American gangster John Dillinger was shot by the FBI as he emerged from a Chicago theater after seeing which movie? Hint


Question 4 of 10
4. When the Dionne quintuplets were born in 1934 they were the first set of quints known to survive their infancy. Where were they born? Hint


Question 5 of 10
5. What were the most popular names for girls and boys born in the US in the early 1930s? Hint


Question 6 of 10
6. The decade from 1929 to 1939 found Winston Churchill out of power and out of favor, as he tried to rouse the British people to the growing German threat. What is this period of Churchill's life often called? Hint


Question 7 of 10
7. In 1939 American inventor Philo Farnsworth sold his patents for which invention to RCA Victor for $1 million? Hint


Question 8 of 10
8. Which Broadway show won the Tony Award for Best Musical of 1936? Hint


Question 9 of 10
9. This performer is often credited with saving Twentieth Century-Fox movie studio from near bankruptcy in 1934. Hint


Question 10 of 10
10. During the 1932-1937 US Supreme Court terms a group of justices were called "The Three Musketeers" because they were thought to be the most liberal and supportive of President Roosevelt's New Deal programs. These three judges were Harlan Fiske Stone, Benjamin Cardozo and which other man? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Nov 23 2023 : Guest 76: 1/10
Nov 05 2023 : Guest 107: 9/10
Oct 20 2023 : Guest 66: 5/10
Oct 20 2023 : Guest 175: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Nazi Germany's September 1, 1939 invasion of which country is generally regarded as the beginning of WWII in Europe?

Answer: Poland

Ironically, it was Polish cryptographers who broke the code on the vaunted "Enigma" machine, a cipher machine used widely by the German Navy to encrypt and decrypt secret messages. This allowed the Allies to intercept German messages which proved vital in the Battle of the Atlantic.
2. Who was Pope during the 1930s?

Answer: Pius XI

Pius XI was Pope from 1922-1939. Benedict XVI is the current Pope (as of 2008). John XXIII served from 1958 - 1963 and opened the Second Vatican Council ("Vatican II"). John Paul I was Pope for only a month in 1978. He was succeeded by John Paul II, 1978 - 2005.
3. In 1934 American gangster John Dillinger was shot by the FBI as he emerged from a Chicago theater after seeing which movie?

Answer: Manhattan Melodrama

"Manhattan Melodrama" starred clark Gable, Myrna Loy and William Powell. Coincidentally, it was a film about gangsters!
4. When the Dionne quintuplets were born in 1934 they were the first set of quints known to survive their infancy. Where were they born?

Answer: Ontario, Canada

Annette, CÚcile, Emilie, Marie and Yvonne Dionne were featured in an exhibit at the Century of Progress Exposition, a World's Fair being held in Chicago. Public outcry over this apparent exploitation led to condemnation of the parents and custody of the five was given to the government. Ironically, the government quickly realized the massive interest in the girls and proceeded to exploit them for financial gain anyway.
5. What were the most popular names for girls and boys born in the US in the early 1930s?

Answer: Mary and Robert

The name Shirley wasn't even in the Top 10 of girls names in 1930, but shot up to #2 in 1935 after the wildly popular Shirley Temple hit the scene.
6. The decade from 1929 to 1939 found Winston Churchill out of power and out of favor, as he tried to rouse the British people to the growing German threat. What is this period of Churchill's life often called?

Answer: The Wilderness Years

On the outbreak of the World War II Churchill was re-appointed First Lord of the Admiralty. The Navy, according to myth, sent out the signal: "Winston is back."
7. In 1939 American inventor Philo Farnsworth sold his patents for which invention to RCA Victor for $1 million?

Answer: Television

The New York World's Fair showcased electronic television sets in April 1939. Soon afterward, RCA electronic televisions went on sale to the public.
8. Which Broadway show won the Tony Award for Best Musical of 1936?

Answer: None - the Tonys weren't awarded until 1948

Even when the Tonys were established in 1948 there was no Best Musical award. That didn't come until 1949 when "Kiss Me Kate" won.
9. This performer is often credited with saving Twentieth Century-Fox movie studio from near bankruptcy in 1934.

Answer: Shirley Temple

During the depths of the Depression President Roosevelt is reported to have proclaimed that "as long as our country has Shirley Temple, we will be all right." Shirley made 30 films in seven years for Fox and was the top-grossing box-office star in America for four years.
10. During the 1932-1937 US Supreme Court terms a group of justices were called "The Three Musketeers" because they were thought to be the most liberal and supportive of President Roosevelt's New Deal programs. These three judges were Harlan Fiske Stone, Benjamin Cardozo and which other man?

Answer: Louis Brandeis

Appointed by President Woodrow Wilson, Brandeis was the first Jewish Supreme Court Justice in its history. Brandeis University in Waltham, Massachusetts was named after him.
Source: Author brewster76

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us