Quiz about African American Firsts
Quiz about African American Firsts

African American Firsts Trivia Quiz


A quiz all about firsts in African American history.

A multiple-choice quiz by susanlyn. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. African-American

Author
susanlyn
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
245,067
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1503
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 83 (4/10), Guest 99 (7/10), Guest 50 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the first African American Supreme Court Justice? Hint

Thurgood Marshall
Sandra Day O'Connor
Clarence Thomas
Antonin Scalia

2. Which Ivy League college was the first to employ an African American as president? Hint

Yale
Columbia
Harvard
Brown

3. Hattie McDaniel was the first African American to win an Oscar. For which movie did she win it?

Answer: (Four Words)
4. Who was the first African American major league baseball player? Hint

Roy Campanella
Dan Bankhead
Moses Fleetwood Walker
Jackie Robinson

5. Who was the first African American US Secretary of State? Hint

Colin Powell
Madeleine Korbel Albright
Condoleezza Rice
Warren M. Christopher

6. Who was the first African American US Senator? Hint

Edward Brooke
Hiram Revels
Carol Mosely Braun
Barack Obama

7. Who was the first African American to star in a network television show? Hint

Bill Cosby
Diahann Carroll
Nat King Cole
Ethel Waters

8. Who was the first African American to have his/her face put on a postage stamp? Hint

Rosa Parks
Nat King Cole
Jackie Robinson
Booker T Washington

9. Who was the first African American golfer to win a major?

Answer: ( Two words, or just surname )
10. Who was the first African American to win a Nobel prize for literature? Hint

Leon Forrest
Alice Walker
Jamaica Kincaid
Toni Morrison


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the first African American Supreme Court Justice?

Answer: Thurgood Marshall

Thurgood Marshall became the first African American Supreme Court Justice in 1967. He served until 1991.
2. Which Ivy League college was the first to employ an African American as president?

Answer: Brown

Ruth Simmons became president of Brown University in 2001 and in doing so became the first African American Ivy League college president.
3. Hattie McDaniel was the first African American to win an Oscar. For which movie did she win it?

Answer: Gone with the Wind

McDaniel won an Oscar for best supporting actress in "Gone With the Wind" in 1940 for her role as Mammy.
4. Who was the first African American major league baseball player?

Answer: Moses Fleetwood Walker

In 1883, Fleetwood signed with the Toledo Blue Stockings of the Northwestern League. A year later the Blue Stockings joined the American Association, which was considered a major league. His brother Welday Walker also played in six games during the 1884 season while Moses played in 42. The Chicago White sox refused to play against him and this led to the color barrier which was broken by Jackie Robinson.
5. Who was the first African American US Secretary of State?

Answer: Colin Powell

Colin Powell became the first African American secretary of state in 2001. He served until 2004. In 2005, Condoleezza Rice became the first female African American secretary of state.
6. Who was the first African American US Senator?

Answer: Hiram Revels

Hiram Revels became the first African American US Senator in 1870 when he was elected in Mississippi. He only served for thirteen months.
7. Who was the first African American to star in a network television show?

Answer: Ethel Waters

Ethel Waters was the first African American to star in a network television show. The show was called "Beulah" and it aired in 1950. Nat King Cole had his own variety network television show, "The Nat King Cole Show" in 1956. In 1965, Bill Cosby became the first African American to star in a network television series in the show "I Spy" and Diahann Carroll starred in "Julia".
8. Who was the first African American to have his/her face put on a postage stamp?

Answer: Booker T Washington

Booker T Washington's face appeared on a postage stamp in 1940. Washington was an educator and worked throughout his life for African American rights. He received honorary diplomas from both Dartmouth and Harvard.
9. Who was the first African American golfer to win a major?

Answer: Tiger Woods

Tiger Woods won the Masters golf tournament in 1997.

Charles Sifford (June 1922 - February 2015) was the first African American to play on the PGA Tour but did not win a major. He won the Greater Hartford Open in 1967 and the Los Angeles Open in 1969.
10. Who was the first African American to win a Nobel prize for literature?

Answer: Toni Morrison

Toni Morrison won the Nobel prize in 1993. She is renowned for her many novels including, "Beloved", "The Bluest Eye", and "Song of Solomon".
Source: Author susanlyn

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 83: 4/10
Jan 23 2023 : Guest 99: 7/10
Jan 18 2023 : Guest 50: 7/10
Jan 18 2023 : Guest 50: 6/10
Jan 16 2023 : Guest 174: 5/10
Jan 15 2023 : Guest 23: 4/10
Jan 13 2023 : Guest 64: 1/10
Jan 13 2023 : Guest 12: 7/10
Jan 04 2023 : Guest 73: 5/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us