Quiz about AfricanAmerican History 1
Quiz about AfricanAmerican History 1

African-American History #1 Trivia Quiz


Here are my Black History questions. This is my first black history quiz and there will be more in the future.

A multiple-choice quiz by valerie0186. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. African-American

Author
valerie0186
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
95,171
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2070
Last 3 plays: Guest 68 (6/10), Guest 172 (3/10), Guest 192 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The first Jim Crow law segregated train passengers. Where was it passed? Hint

Georgia
Tennessee
Florida
Texas

2. In 1848, people who opposed the spread of slavery were called ______. Hint

Freedom Riders
Free-Soilers
Freedom Camaigners
Free People

3. In the American Revolution, African-Americans fought only on the colonial side.

True
False

4. In 1808, a bill was signed into law that made it illegal to import slaves into the USA. Which President signed the bill?

Answer: ( Two words, or just surname )
5. The Civil Rights Act of 1965 is more commonly known as the Voting Rights Act.

True
False

6. Which amendment to the U.S. Constitution granted black Americans citizenship and equal protection under the law? Hint

the 15th Amendment
the 13th Amendment
the 14th Amendment
the 12th Amendment

7. Where were America's first black settlers found? Hint

St. Augustine
San Antonio
Boston
Tampa

8. Did Denmark Vesey plan a full-scale slave rebellion in Georgia, West Virgina or South Carolina?

Answer: (one of the choices in the question .. G or WV or SC)
9. In what year did President Lincoln issue the Emancipation Proclamation? Hint

1871
1859
1865
1863

10. Woodson chose the second week of February for Negro History Week because it marks the birthdays of two men who greatly impacted the American black population, Frederick Douglass and Abraham Lincoln. However, February has much more than Douglass and Lincoln to show for its significance in black American history.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first Jim Crow law segregated train passengers. Where was it passed?

Answer: Tennessee

The main purpose of such laws was to keep blacks from carrying firearms or gathering in groups.
2. In 1848, people who opposed the spread of slavery were called ______.

Answer: Free-Soilers

They were in favor of outlawing slavery in territory acquired from Mexico.
3. In the American Revolution, African-Americans fought only on the colonial side.

Answer: False

African-Americans served in both the colonial and British ranks.
4. In 1808, a bill was signed into law that made it illegal to import slaves into the USA. Which President signed the bill?

Answer: Thomas Jefferson

Most Southern states refused to enforce the law.
5. The Civil Rights Act of 1965 is more commonly known as the Voting Rights Act.

Answer: True

This Act outlawed the use of literacy tests and poll taxes that prevented blacks from voting.
6. Which amendment to the U.S. Constitution granted black Americans citizenship and equal protection under the law?

Answer: the 14th Amendment

It was passed on July 28, 1868.
7. Where were America's first black settlers found?

Answer: St. Augustine

African craftspeople and farmers were among the Spanish settlers of the first American settlement.
8. Did Denmark Vesey plan a full-scale slave rebellion in Georgia, West Virgina or South Carolina?

Answer: South Carolina

Vesey and nearly 50 others were executed after their intentions were discovered by the authorities.
9. In what year did President Lincoln issue the Emancipation Proclamation?

Answer: 1863

During the Civil War between the Union and the Confederacy.
10. Woodson chose the second week of February for Negro History Week because it marks the birthdays of two men who greatly impacted the American black population, Frederick Douglass and Abraham Lincoln. However, February has much more than Douglass and Lincoln to show for its significance in black American history.

Answer: True

For example, February 23, 1868: W. E. B. DuBois, important civil rights leader and co-founder of the NAACP, was born. February 3, 1870:
The 15th Amendment was passed, granting blacks the right to vote.
Source: Author valerie0186

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 68: 6/10
Jan 28 2023 : Guest 172: 3/10
Jan 27 2023 : Guest 192: 5/10
Jan 26 2023 : Guest 83: 0/10
Jan 16 2023 : Guest 174: 6/10
Jan 15 2023 : Guest 23: 5/10
Jan 09 2023 : Guest 98: 7/10
Jan 03 2023 : Guest 173: 0/10
Dec 30 2022 : Guest 73: 7/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us