Quiz about AfricanAmerican History 2
Quiz about AfricanAmerican History 2

African-American History #2 Trivia Quiz


This is Black History #2. Most of the questions are true and false. Good luck and have a nice day.

A multiple-choice quiz by valerie0186. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. African-American

Author
valerie0186
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,134
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2883
Last 3 plays: Guest 2 (8/10), Guest 130 (8/10), Guest 206 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Dred Scott decision gave Congress the right to regulate slavery in the territories.

True
False

2. No African-American ever earned the Medal of Honor for heroism in the Civil War.

True
False

3. In New York State, before the Civil War, a free black man could vote if he owned $250 worth of property.

True
False

4. Slaves in early America could be bought and sold at the discretion of their masters.

True
False

5. In 1860, a year before the start of the Civil War, there were about 4 million slaves in the South.

True
False

6. There were no African-American newspapers before the Civil War.

True
False

7. Was the Freedman's Savings Bank established before or after the beginning of the Civil War?

Answer: ( After or Before ... A or B)
8. After the U.S. Constitution was adopted in 1787, the first Congress barred African-Americans from becoming naturalized citizens.

True
False

9. In the antebellum South, free blacks did not enjoy the right of trial by jury.

True
False

10. In what year was slavery abolished in the British Empire? Hint

1833
1807
1780
1806


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Dred Scott decision gave Congress the right to regulate slavery in the territories.

Answer: False

The U.S. Supreme Court declared that the issue lay beyond federal jurisdiction.
2. No African-American ever earned the Medal of Honor for heroism in the Civil War.

Answer: False

The Medal of Honor was bestowed on 16 Union army and 5 navy members.
3. In New York State, before the Civil War, a free black man could vote if he owned $250 worth of property.

Answer: True

The only requirement for all other males was to be 21 or older.
4. Slaves in early America could be bought and sold at the discretion of their masters.

Answer: True

Considered chattel property, slaves could make virtually no decisions about their welfare.
5. In 1860, a year before the start of the Civil War, there were about 4 million slaves in the South.

Answer: True

The number of slaves had grown from fewer than 30,000 in 1700.
6. There were no African-American newspapers before the Civil War.

Answer: False

In the North there were 17 African-American newspapers, devoted mainly to fight for equality.
7. Was the Freedman's Savings Bank established before or after the beginning of the Civil War?

Answer: after

In 1865, to support African-American businesses.
8. After the U.S. Constitution was adopted in 1787, the first Congress barred African-Americans from becoming naturalized citizens.

Answer: True

The first Congress also barred blacks from joining the militia and serving as postal carriers.
9. In the antebellum South, free blacks did not enjoy the right of trial by jury.

Answer: True

Nor could they testify against whites in court.
10. In what year was slavery abolished in the British Empire?

Answer: 1833

The trading of slaves was abolished in 1807. The British Navy applied this ban to transatlantic slave transport by *all* ships, regardless of whether they were British of foreign. The captains of such ships faced the death penalty.
Source: Author valerie0186

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 2: 8/10
Jan 26 2023 : Guest 130: 8/10
Jan 26 2023 : Guest 206: 2/10
Jan 26 2023 : Guest 83: 5/10
Jan 25 2023 : Guest 66: 3/10
Jan 24 2023 : Guest 72: 4/10
Jan 24 2023 : Guest 73: 4/10
Jan 24 2023 : Guest 216: 1/10
Jan 22 2023 : Guest 98: 6/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us