Quiz about AfricanAmerican History
Quiz about AfricanAmerican History

African-American History | 20 Question History Multiple Choice Quiz


Some common (and not so common) questions about African-Americans who have made a significant impact on the entire world.

A multiple-choice quiz by Bethany139. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. African-American

Author
Bethany139
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
6,257
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
14 / 20
Plays
6670
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: boombaby (17/20), Guest 69 (7/20), Guest 72 (12/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Whose refusal to give up her seat on a public bus sparked a boycott of Montgomery, AL buses from 1955-1956? Hint

Mary Mcleod Bethune
Rosa Parks
Harriet Tubman
Sojourner Truth

2. What was the name of the organization founded by Dr. Martin Luther King, Jr.? Hint

National Association for the Advancement of Colored People (NAACP)
Southern Christian Leadership Conference (SCLC)
Student Non-Violent Coordinating Committee (SNCC)
Congress Of Racial Equality (CORE)

3. What was Malcolm X's birth name? Hint

Malcolm Little
Malcolm Shabazz
Malcolm Poole
Frederick Williams

4. Who was the most famous conductor of the Underground Railroad? Hint

Maria Stewart
Harriet Beecher Stowe
Harriet Tubman
Sojourner Truth

5. Who founded PUSH? Hint

Elijah Muhammed
Dr. Martin Luther King, Jr.
Rev. Jesse Jackson
Malcolm X

6. Whose autobiography is entitled "I Know Why the Caged Bird Sings"? Hint

Maya Angelou
Alice Walker
Nikki Giovanni
Toni Morrison

7. Who won four gold medals in the 1936 Olympics held in Berlin, Germany? Hint

Carl Lewis
Wilma Rudolph
Jackie Joyner Kersee
Jesse Owens

8. What boxer's original name is Cassius Clay? Hint

Mike Tyson
George Foreman
Sugar Ray Robinson
Muhammad Ali

9. What former slave published the newspaper "The North Star"? Hint

David Walker
William Wells Brown
Frederick Douglass
William Lloyd Garrison

10. Who was the first black woman to speak out publicly against slavery? Hint

Maria Stewart
Mary Mcleod Bethune
Sojourner Truth
Francis Watkins Harper

11. Who assassinated Dr. Martin Luther King, Jr.? Hint

James Earl Ray
John Wilkes Booth
Lee Harvey Oswald
James Delay Beckwith

12. What primarily black female college was founded by two white women in Atlanta, Georgia? Hint

Spelman College
Lincoln Institute
Howard University
Tuskegee Institute

13. Which fourteen year old black boy was lynched for allegedly whistling at a white woman? Hint

Marcus Williams
Medgar Evers
Emmett Till
Marcus Garvey

14. What is the oldest civil rights organization still working today?

Answer: (8 Words ... or 5 letters)
15. Who founded the Tuskegee Institute in Alabama? Hint

Booker T. Washington
Marcus Garvey
W.E.B. DuBois
William Wells Brown

16. Who organized the Million Man March on October 16,1995? Hint

Elijah Muhammed
Louis Farrakhan
Malcolm X
Martin Luther King, Jr.

17. Who wrote "Racism 101"? Hint

Alice Walker
Terri McMillan
Toni Morrison
Nikki Giovanni

18. Who was the first female Egyptian Pharoah? Hint

Hatshepsut
Nefertiti
Sobeknefru
Cleopatra

19. Who founded the Mississippi Freedom Democratic Party and was known as the '1st Lady of the Civil Rights Movement'? Hint

Fannie Lou Hamer
Mary Mcleod Bethune
Margaret Thatcher
Mary Church Terrell

20. Who founded the Universal Negro Improvement Association? Hint

Elijah Mohammed
W.E.B. DuBois
Louis Walcott
Marcus Garvey


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Whose refusal to give up her seat on a public bus sparked a boycott of Montgomery, AL buses from 1955-1956?

Answer: Rosa Parks

Rosa Parks refused to give up her seat to a white man which resulted in a remarkable boycott of Montgomery buses which was led by Dr. Martin Luther King, Jr.
2. What was the name of the organization founded by Dr. Martin Luther King, Jr.?

Answer: Southern Christian Leadership Conference (SCLC)

1957
3. What was Malcolm X's birth name?

Answer: Malcolm Little

Malcolm Little was his birth name, but he changed it to Malcolm X after becoming a member of the Nation of Islam.
4. Who was the most famous conductor of the Underground Railroad?

Answer: Harriet Tubman

Harriet Tubman was an escaped slave who made 19 trips back to the south in order to free over 300 people, despite a $40,000 reward on her head.
5. Who founded PUSH?

Answer: Rev. Jesse Jackson

Rev. Jackson founded PUSH which stands for People United to Serve Humanity.
6. Whose autobiography is entitled "I Know Why the Caged Bird Sings"?

Answer: Maya Angelou

Published in 1970.
7. Who won four gold medals in the 1936 Olympics held in Berlin, Germany?

Answer: Jesse Owens

He beat two Olympic records and tied a third. He was a member of the winning 400 meter relay team, also a record beating win. Adolf Hitler refused to acknowledge Owens' success because he was black.
8. What boxer's original name is Cassius Clay?

Answer: Muhammad Ali

9. What former slave published the newspaper "The North Star"?

Answer: Frederick Douglass

10. Who was the first black woman to speak out publicly against slavery?

Answer: Maria Stewart

11. Who assassinated Dr. Martin Luther King, Jr.?

Answer: James Earl Ray

Dr. King was assassinated on April 4, 1968 by James Earl Ray at the Lorraine Motel in Memphis, TN.
12. What primarily black female college was founded by two white women in Atlanta, Georgia?

Answer: Spelman College

13. Which fourteen year old black boy was lynched for allegedly whistling at a white woman?

Answer: Emmett Till

Emmett Till was lynched in Money, Mississippi for allegedly whistling at a white woman. His alleged killers were acquitted.
14. What is the oldest civil rights organization still working today?

Answer: National Association for the Advancement of Coloured People

The NAACP was founded in 1909 by both blacks and whites and using the legal system to gain equality and justice.
15. Who founded the Tuskegee Institute in Alabama?

Answer: Booker T. Washington

16. Who organized the Million Man March on October 16,1995?

Answer: Louis Farrakhan

17. Who wrote "Racism 101"?

Answer: Nikki Giovanni

18. Who was the first female Egyptian Pharoah?

Answer: Sobeknefru

She ruled from c1789 BC for four years.
19. Who founded the Mississippi Freedom Democratic Party and was known as the '1st Lady of the Civil Rights Movement'?

Answer: Fannie Lou Hamer

20. Who founded the Universal Negro Improvement Association?

Answer: Marcus Garvey

Marcus Garvey also started the Back-to-Africa movement and made popular the slogan 'Black is Beautiful'.
Source: Author Bethany139

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : boombaby: 17/20
Jan 27 2023 : Guest 69: 7/20
Jan 27 2023 : Guest 72: 12/20
Jan 27 2023 : Guest 207: 15/20
Jan 27 2023 : parrarobbie: 11/20
Jan 26 2023 : Guest 77: 17/20
Jan 26 2023 : Guest 74: 1/20
Jan 26 2023 : Guest 69: 14/20
Jan 26 2023 : Guest 204: 10/20

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us