Quiz about They Put the Black in Black History
Quiz about They Put the Black in Black History

They Put the Black in Black History Quiz


African Americans are an intregal part of United States history. Although at times many influential African Amercians are left out of history books these amazing people continue to pave the way for future generations.

A multiple-choice quiz by reek76. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. African-American

Author
reek76
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
245,698
Updated
Apr 20 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1722
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (5/10), Guest 172 (10/10), Guest 68 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Billie Holliday, also known as "Lady Day", was one of the greatest jazz musicians of the 20th century. She is best known for the song "God Bless the Child" and also "Strange Fruit". What was this 'strange fruit' a metaphor for? Hint

The lynching of African Americans
African American children
Water melon
Perfomances by African Americans

2. In 1954, Brown vs the Board of Education demolished the legal basis of segregation in schools and public places. What was the name of the case that had originally put these practices in place? Hint

Washington vs Bush
Plessy vs Ferguson
Jones vs Harrison
Parker vs Funston

3. Beah Richards is one African American who changed America. She began acting in the 1950's and continued until she died in September 2000. She starred in the 1967 film "Guess Who is Coming to Dinner". She was nominated for the oscar for her perfomance. What was the name of her character? Hint

Mrs. Parker
Mrs. Prentice
Ms. Hayes
Mrs. Everly

4. Known as the "World's Greatest Gospel Singer", this artist was born in New Orleans on October 26, 1911. At the age of 16 she moved to Chicago where her gospel career would take off and change the sound of religous music everywhere. Who was she? Hint

Dinah Washington
Clara Ward
Mahalia Jackson
Marian Anderson

5. Who was the first (male) black actor to win the Oscar for Best Actor? Hint

Sidney Poitier
Harry Belafonte
Denzel Washington
Bill Cosby

6. What author traced his roots back to Africa and wrote a book which inspired a television mini-series? Hint

Alex Haley
James Baldwin
Richard Wright
Langston Hughes

7. Who was the entrepreneur who built her empire developing hair products for black women? Hint

Sojourner Truth
Mrs. Maddie Cartwright
Madame C. J. Walker
Lucille McCovey

8. What African American Negro League baseball player was known as the Black Babe Ruth? Hint

Buck Leonard
Barry Bonds
Satchel Page
Josh Gibson

9. Who is the African-American woman who was "Sick and tired of being sick and tired"? Hint

Rosa Parks
Fanny Lou Hamer
Ida B. Wells
Mary McLeod Bethune

10. Which Oakland, CA based group began in 1966 and practiced militant self defense of minority groups against the United States government? Hint

Students Nonviolent Committee
Black Panther Party
Rebels with Guns
Brothers for Minority Defense


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Billie Holliday, also known as "Lady Day", was one of the greatest jazz musicians of the 20th century. She is best known for the song "God Bless the Child" and also "Strange Fruit". What was this 'strange fruit' a metaphor for?

Answer: The lynching of African Americans

Billie Holliday's life was made into a film in the 1972 entitled, "Lady Sings the Blues". The film featured Motown star Diana Ross of Diana Ross and the Supremes. Holliday's life story was depicted brilliantly and gave insight into her abuse of heroin. Holliday paved the way for many jazz, blues, gospel and rhythm and blues singers of future generations.
2. In 1954, Brown vs the Board of Education demolished the legal basis of segregation in schools and public places. What was the name of the case that had originally put these practices in place?

Answer: Plessy vs Ferguson

The Plessy decision set the precedent that "separate" facilities for blacks and whites were constitutional as long as they were "equal." The "separate but equal" doctrine was quickly extended to cover many areas of public life, such as restaurants, theaters, restrooms, and public schools. Not until 1954, in the equally important Brown v. Board of Education decision, would the "separate but equal" doctrine be struck down.
3. Beah Richards is one African American who changed America. She began acting in the 1950's and continued until she died in September 2000. She starred in the 1967 film "Guess Who is Coming to Dinner". She was nominated for the oscar for her perfomance. What was the name of her character?

Answer: Mrs. Prentice

Richards also starred in the Oprah Winfrey's movie "Beloved" where she played the character Baby Suggs. She seemed to be type cast and always played the maid, mother or grandmother role.
4. Known as the "World's Greatest Gospel Singer", this artist was born in New Orleans on October 26, 1911. At the age of 16 she moved to Chicago where her gospel career would take off and change the sound of religous music everywhere. Who was she?

Answer: Mahalia Jackson

From the 1955 Montgomery Bus Boycott until her death, Mahalia was very prominent in the Civil Rights Movement. Very close to Dr. Martin Luther King Jr., she often performed at his rallies--even singing an old slave spiritual before his famous "I Have a Dream" speech at the March on Washington in 1963. She also sang his favorite song "Precious Lord" at his funeral five years later.
5. Who was the first (male) black actor to win the Oscar for Best Actor?

Answer: Sidney Poitier

In 2001 Denzel Washington (for "Training Day") and Halle Berry (for "Monster's Ball") won the best actor and best actress Oscars - the first black actors to win since Poitier in 1964 for "Lilies of the Field".
6. What author traced his roots back to Africa and wrote a book which inspired a television mini-series?

Answer: Alex Haley

Roots was one of the most watched programs in TV History. It was a huge success for Haley.
7. Who was the entrepreneur who built her empire developing hair products for black women?

Answer: Madame C. J. Walker

She is credited with being the first Black woman and self made millionaire in America.
8. What African American Negro League baseball player was known as the Black Babe Ruth?

Answer: Josh Gibson

A tragic and legendary figure, Josh Gibson was the greatest power hitter in black baseball, pounding out home runs with regularity. Tales of his mammoth home runs became legend. In recorded at-bats against big league pitching, Gibson batted .426
9. Who is the African-American woman who was "Sick and tired of being sick and tired"?

Answer: Fanny Lou Hamer

Hamer co-founded the Mississippi Freedom Democratic Party.
10. Which Oakland, CA based group began in 1966 and practiced militant self defense of minority groups against the United States government?

Answer: Black Panther Party

The party was one of the first organizations in U.S. history to militantly struggle for ethnic minority and working class emancipation - a party whose agenda was the revolutionary establishment of real economic, social, and political equality across gender and color lines.
Source: Author reek76

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 73: 5/10
Jan 29 2023 : Guest 172: 10/10
Jan 29 2023 : Guest 68: 4/10
Jan 29 2023 : Guest 173: 0/10
Jan 29 2023 : miranda101: 7/10
Jan 29 2023 : kq91rn: 6/10
Jan 29 2023 : Lucia-pazza: 10/10
Jan 29 2023 : Triviaballer: 8/10
Jan 29 2023 : KenX: 8/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us