Quiz about Famous Firsts
Quiz about Famous Firsts

Famous Firsts Trivia Quiz


This is a very simple quiz about both people and animals that were first to accomplish specific events.

A multiple-choice quiz by Uga76. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History
  8. »
  9. Historical Firsts

Author
Uga76
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
207,565
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1955
Last 3 plays: Strike121 (3/10), Guest 74 (3/10), Guest 79 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the first person to break the sound barrier? Hint

Charles Elwood Yeager
Charles Lindbergh
Jack Russell
Howard Hughes

2. Who were the first two people to successfully fly a hot air ballon around the world in a non-stop, non-refueled flight? Hint

Dick Rutan and Dave Melton
Steve Fossett and Brian Jones
Betrand Piccard and Brian Jones
Betrand Piccard and Steve Fossett

3. What city was the first in the world to use traffic lights? Hint

New York, New York
London, England
San Francisco, California
Chicago, Illinois

4. What National Football League (NFL) team was the first to complete an entire season undefeated? Hint

Miami Dolphins, 1972
Pittsburgh Steelers, 1976
Chicago Bears, 1985
Dallas Cowboys, 1971

5. Who was the first person successfully to fly non-stop, solo across the Atlantic Ocean? Hint

Amelia Earhart
Charles Lindbergh
Orville Wright
Wilbur Wright

6. Who was the first U.S. astronaut to walk on the moon? Hint

Neil Armstrong
Michael Collins
Buzz Aldrin
James Lovell

7. In 1908, who was the first person to claim to have made it to the North Pole? Hint

Richard E. Byrd
Robert Edwin Perry
Frederick Albert Cook
Mathew Henson

8. Who was the first person to win collegiate football's Heisman Memorial Trophy award in 1935? Hint

Frank Sinkwich
Larry Kelley
Jay Berwanger
Nile Kinnick

9. Who was the first person to break the four minute mile? Hint

John Landy
Roger Bannister
Richard Ferguson
Hicham El Guerrouj

10. What was the name of the first horse to win the Triple Crown? Hint

Spectacular Bid
Sunday Silence
Real Quiet
Sir Barton


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the first person to break the sound barrier?

Answer: Charles Elwood Yeager

Chuck Yeager was the first person to break the sound barrier. On October 14, 1947, while flying the experimental Bell X-1, he hit mach 1.07 at an altitude of 13,700m (45,000 ft). Yeager accomplished this event over the skies of Muroc Air Force Base, California. Interestingly, Yeager was able to break the sound barrier while nursing two broken ribs (when he fell off a horse two days earlier), having a broom handle as an extra lever to close the aircraft door secure (as he was in so much pain he couldn't close it unassisted); and shampoo rubbed over the canopy of the aircraft. To prevent the windshield from frosting over, Yeager's crew chief, Jack Russell, rubbed the rocket aircraft's canopy with Drene shampoo.

Mach 1, the speed of sound, is 758 mph (1,220 kph) at sea level. It decreases with altitude.
2. Who were the first two people to successfully fly a hot air ballon around the world in a non-stop, non-refueled flight?

Answer: Betrand Piccard and Brian Jones

On March 20, 1999, Betrand Piccard of Switzerland and Brian Jones of England became the first balloonists to successfully circumnavigate the earth on a non-stop, non-refuelled flight. It took them 19 days, in a balloon named the Breitling Orbiter 3, to fly from the Swiz Alps to Mauritania, North Africa.

However, on July 2, 2002, Steve Fossett became the first person to fly solo around the world in a hot air balloon.
3. What city was the first in the world to use traffic lights?

Answer: London, England

The first city to use traffic lights was London, England in 1868. These lights, invented by J. P. Knight, were near the House of Commons at the intersection of Bridge Street and George Street.
4. What National Football League (NFL) team was the first to complete an entire season undefeated?

Answer: Miami Dolphins, 1972

The 1972 Miami Dolphins, led by head coach Don Shula, and fullback Larry Csonka, were the first NFL team to complete an entire season undefeated. The '72 Dolphins went 17-0 while being led by replacement quarterback Earl Morrall, and defeated the Washington Redskins 14-7 in Super Bowl VII. The starting quarterback, Bob Griese, returned for Super Bowl VII.
5. Who was the first person successfully to fly non-stop, solo across the Atlantic Ocean?

Answer: Charles Lindbergh

On May 21, 1927, Charles Lindbergh became the first person to fly solo across the Atlantic Ocean. Lindbergh, in an aircraft called "The Spirit of St. Louis," arrived in Paris, after a 33 hour flight from New York.
6. Who was the first U.S. astronaut to walk on the moon?

Answer: Neil Armstrong

On July 21, 1969, while on the Apollo 11 mission, Neil Armstrong became the first person to walk on the moon. Another member of the Apollo 11 mission, Edwin Aldrin, Jr., watched as Armstrong touched down on the lunar module "Eagle," into the Sea of Tranquillity.
7. In 1908, who was the first person to claim to have made it to the North Pole?

Answer: Frederick Albert Cook

In 1908, Frederick Albert Cook, an American explorer, was the first person to claim to have made it to the North Pole. One year later Cook's claim was disputed by Robert Peary. However, the only real evidence is the two men's written records. Studies by scientists and the United States Congress discredited Cook's inadequate records and gave credit for first reaching the North Pole to Perry.
8. Who was the first person to win collegiate football's Heisman Memorial Trophy award in 1935?

Answer: Jay Berwanger

Jay Berwanger was the first person to win college football's Heisman Trophy award. He won it while playing halfback at the University of Chicago. The Heisman Trophy, voted on by a poll of sportwriters and sportscasters, is presented annually by the Downtown Athletic Club of New York City to the nation's outstanding college football player.
9. Who was the first person to break the four minute mile?

Answer: Roger Bannister

On May 6, 1954, Roger Bannister became the first person to break the four-minute mile with a time of 3:59.4 in Oxford, England.
10. What was the name of the first horse to win the Triple Crown?

Answer: Sir Barton

In 1919, Sir Barton became the first horse to win all three Triple Crown races-Kentucky Derby, Preakness Stakes, and Belmont Stakes. History shows that the phrase "triple crown" wasn't used for this feat until Charles Hatton used it in 1930.
Source: Author Uga76

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 12 2023 : Strike121: 3/10
Jan 03 2023 : Guest 74: 3/10
Jan 03 2023 : Guest 79: 4/10
Dec 19 2022 : DCW2: 10/10
Dec 11 2022 : Guest 146: 6/10
Dec 10 2022 : Guest 47: 6/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us