Quiz about Life of the Ancient Aztecs
Quiz about Life of the Ancient Aztecs

Life of the Ancient Aztecs Trivia Quiz


Back by popular demand (you know who you are), are the Aztecs. This quiz walks through there unique everyday lives, up to their final chapter! Enjoy! Tell me what you think!

A multiple-choice quiz by SheWolf316. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Latin America
  8. »
  9. Aztecs

Author
SheWolf316
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
18,548
Updated
Nov 12 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1488
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What a man wore depended on what? Hint

fashion at the time
position in society
what his wife told him to
availibility during different seasons

2. In the Aztec era, "baptism" was a very important thing which happened within days of birth. For their "baptism", what were little boys adorned with? Hint

A crown and jewelery
A bow, arrows and a miniature chest shield
Llama skin
The blood of a freshly killed sacrifice

3. What were the little girls adorned with for their "baptism"? Hint

A headdress and sandals
A doll to prepare her for motherhood
Jewelery and earrings
A spindle, a washing stone, and a pot

4. What bird is the tribal god of the Aztecs?

Answer: (mmmmmmm.........that's a hint!)
5. What was tlachti? Hint

a game
a bird
a food
a river

6. What did all the older men do after a banquet? Hint

Got totally drunk
Sacrificed a newborn
Danced
Told stories of long ago

7. A woman was NOT allowed to be a priest?

True
False

8. Omens played a big part in Aztec culture. What did a wolf crossing one's path mean? Hint

Misfortune
Death
Wealth
Love

9. During the symbolic sacrificing of a young child (by means of drowning), what did it mean for the Aztec's land if the child cried?

Answer: (One Word ... drip drip drip, umbrella, etc)
10. When Cortez conquered Mexico, what became of many inhabitants of Tenochtitlan? Hint

They soon died of diseases brought in from Europe
They were sold into slavery
They were slaughtered by the Spaniards
All of these


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What a man wore depended on what?

Answer: position in society

A king, for example, wore a long flowing cape, jewelery, sandals, etc., whereas a man of very low standing wore only a loin cloth.
2. In the Aztec era, "baptism" was a very important thing which happened within days of birth. For their "baptism", what were little boys adorned with?

Answer: A bow, arrows and a miniature chest shield

After they got dressed up (I think they would have looked gorgeous, the little warriors!), the priest chanted to them, 'You have come into this world in order to give the sun the blood of his enemies to drink and to feed the soil with their bodies'.
3. What were the little girls adorned with for their "baptism"?

Answer: A spindle, a washing stone, and a pot

The priest chanted to her, 'Your role will to be the wife and mother of future warriors'. After this ritual, for both boys and girls, and the midwife that delivered them, would place droplets of water on their mouth, chest and head. Then the following would occur: If a boy: She would raise him to the sun four times. If a girl: She summoned the goddess Yoalticitl, the nocturnal healer, to bless the child.
4. What bird is the tribal god of the Aztecs?

Answer: humming bird

The bird would speak to his people through priests.
5. What was tlachti?

Answer: a game

This was a game played with a viciously hard rubber ball, on a court shaped like an I. Broken bones, crushed throats, and even death were common on the field.
6. What did all the older men do after a banquet?

Answer: Got totally drunk

Well, things never change do they?
7. A woman was NOT allowed to be a priest?

Answer: False

Women COULD be priests, as long as they did not marry. But they could leave the temple whenever they wished. GIRL POWER!
8. Omens played a big part in Aztec culture. What did a wolf crossing one's path mean?

Answer: Misfortune

These were other signs of misfortune: The hooting of an owl or a rabbit entering your house. So beware!
9. During the symbolic sacrificing of a young child (by means of drowning), what did it mean for the Aztec's land if the child cried?

Answer: Rain

This practice was associated with the water god, to bring an end to a drought.
10. When Cortez conquered Mexico, what became of many inhabitants of Tenochtitlan?

Answer: All of these

Oh, what a lovely guy!
Source: Author SheWolf316

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
11/26/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us