Quiz about Aztec Economy Cuisine and Religion
Quiz about Aztec Economy Cuisine and Religion

Aztec Economy, Cuisine, and Religion Quiz


This quiz is about the Aztec economy, cuisine, and religion. I hope you enjoy!

A multiple-choice quiz by nick888. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Latin America
  8. »
  9. Aztecs

Author
nick888
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
293,344
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
426
Last 3 plays: Guest 138 (5/10), Guest 65 (5/10), dmaxst (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who owned all Aztec land? Hint

Nobles
Peasants
Kings
There was no single landowning class: most land was owned by nobles but some by peasants

2. What was used for small purchases in the Aztec Empire? Hint

Cacao beans
Silver
Gold
Maize

3. In the Aztec religion there was a god of the dead. What his name? Hint

Mictlantecuhtli
Huehueteotl
Black Tezcatlipoca
Tezcatlipoca

4. What was the main staple food for the Aztecs? Hint

Wheat
Tomatoes
Beans
Maize

5. What is the name of the small shrimp that Aztecs pulled from Lake Texcoco? Hint

Acocils
Macocils
Tiger Shrimp
Mantis Shrimp

6. What is the name of the bitter chocolate beverage that the Aztecs made from cacao beans? Hint

Cacaodrinc
Cocoa
Xocolatl
Chocolate

7. Who was the god of Pan Mesoamerican life, wind, and the morning star? Hint

Meztli
Cintiotal
Tlaloc
Quetzalcoatl

8. How many Aztec gods were there? Hint

9
22
35
16

9. How many people were sacrificed over the course of four days for the reconsecration of the Great Pyramid of Tenochtitlan according to? Hint

26,000
84,000
2,000
63,000

10. What was the capital of the Aztec Empire? Hint

Atlanta
Tenochtitlan
Azcapotzalco
Aztlan


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who owned all Aztec land?

Answer: Nobles

Nobles were the highest class in Aztec society, while peasants were the lowest class. In the later stages 20% of people were peasants and 80% were warriors, artisans, and traders.
2. What was used for small purchases in the Aztec Empire?

Answer: Cacao beans

The Cacao bean is mostly grown in South America and Africa. Many types of insects, fungi, and viruses can destroy the cacao beans that are produced by the tree.
3. In the Aztec religion there was a god of the dead. What his name?

Answer: Mictlantecuhtli

According to Aztec religion Mictlantecuhtli dweled in Mictlan. There he would rule over the dead. The god is shown as having a body covered in human bones and wears a skull like mask over his face. Among the animals associated with him were the spider, bat, and owl.
4. What was the main staple food for the Aztecs?

Answer: Maize

Maize is a type of corn that is still grown around the world today. Other popular foods among the Aztecs were squash, beans, tomatoes, and chillies.
5. What is the name of the small shrimp that Aztecs pulled from Lake Texcoco?

Answer: Acocils

Another food that the Aztecs pulled from Lake Texcoco was Spirulina algae. The Aztecs made this algae into a sort of cake that contained many of flavanoids.
6. What is the name of the bitter chocolate beverage that the Aztecs made from cacao beans?

Answer: Xocolatl

Xocolatl is Aztec for "bitter water" and it was reported that an Aztec King drank 50 goblets of it daily. It was believed that Xocolatl was an aphrodisiac, that is, that it increased sexual desire.
7. Who was the god of Pan Mesoamerican life, wind, and the morning star?

Answer: Quetzalcoatl

The name Quetzalcoatl comes from the name of an mesoamerican bird and serpent. Quetzalcoatl is also known as the Feathered Serpent and is associated with the planet Venus.
8. How many Aztec gods were there?

Answer: 35

Five of the Aztec gods were cultural and the others were for nature, creation, pulque, excess, maize, fertility, death, the underworld, and trade gods. There were many temples in the Aztec empire, especially in Tenochtitlan.
9. How many people were sacrificed over the course of four days for the reconsecration of the Great Pyramid of Tenochtitlan according to?

Answer: 84,000

The Great Pyramid's reconsecration took place in 1487. The man who reported the number of prisoners was the eighth ruler of the Aztecs, Ahuitzotl. On the Aztec calender Ahuitzotl was born on 7 rabbit and died on 10 rabbit. For more information on the sacrifices you can visit http://strangeworldofmystery.blogspot.com/2008/04/aztec.html.
10. What was the capital of the Aztec Empire?

Answer: Tenochtitlan

Tenochtitlan was a city on Lake Texcoco. How they made a city on the lake was that they made rafts, and put soil on top of the rafts, and grew trees on the rafts, so when the roots came to the ocean floor the raft would stay in place.
Source: Author nick888

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 07 2022 : Guest 138: 5/10
Dec 02 2022 : Guest 65: 5/10
Nov 20 2022 : dmaxst: 6/10
Oct 26 2022 : mazza47: 10/10

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us