Quiz about Aztec Daily Life
Quiz about Aztec Daily Life

Aztec Daily Life Trivia Quiz


Just a few questions about the great Aztecs' daily life. :) I hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by akirakuran. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Latin America
  8. »
  9. Aztecs

Author
akirakuran
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
320,449
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
787
Last 3 plays: Guest 67 (7/10), Guest 174 (2/10), BigTriviaDawg (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the name of the school attended by "common" people? Hint

Calmecac
Telpochcalli
All children atteneded the same school.
Cuicacalli

2. When Aztecs divorced how was the property split up? Hint

The Aztecs couldn't divorce.
The man got three fourths of the land and the woman got the remaining fourth. If the couple had children the woman got all of them.
If the couple had children, the man got all the land and the woman got the children. If they didn't have children the land was split up equally.
The land was divided equally along with the rest of their possessions. If the couple had children the sons would go with the father and daughters would go with the mother.

3. What was the name of the main temple in the center of Tenochtitlan? Hint

The Great Temple of Huitzilopochtli and Tlaloc
The Great Temple of Tlaloc
Temple of Huitzilopochtli
Temple of Xipe Totec

4. How often did the poor bathe? Hint

Never
Once a day
Once a year
Once a month

5. How many months were in an Aztec year? Hint

20 with 18 days each
12 with 30 days each
There was no established calendar
18 with 20 days each

6. What did a bride wear when she got married? Hint

White feathers with green clay on her face
Red feathers with yellow clay on her face
Yellow feathers with red clay on her face
Green feathers with white clay on her face

7. How many wives and children did Montezuma II have? Hint

He was unmarried and had many bastard children
One wife and three daughters
Two wives, nine daughters, and eleven sons
Three wives, two daughters, and seven sons

8. The macquauitl was a weapon often used in war. What was it made of? Hint

It was a wooden club with obsidian wedges
It was another name for bow and arrows
It was a club
It was a spear with an obsidian blade

9. How did the Aztecs buy things such as in food, daily supplies, etc.? Hint

They used quetzal feathers
They mostly bartered but cocoa beans was generally their money
They traded with the merchants but jade was accepted at any stand
They used gold coins

10. What was valued more than gold by the Aztecs? Hint

Jade
Obsidian
Silver
Nothing was valued more than gold


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of the school attended by "common" people?

Answer: Telpochcalli

Telpochcalli was the equivalent of public school. It was attended by those who were going to be warriors. Calmecac was the school attended by children from wealthy families or the nobility.
2. When Aztecs divorced how was the property split up?

Answer: The land was divided equally along with the rest of their possessions. If the couple had children the sons would go with the father and daughters would go with the mother.

The Aztecs were very fair people. :)
3. What was the name of the main temple in the center of Tenochtitlan?

Answer: The Great Temple of Huitzilopochtli and Tlaloc

The stairs leading up this temple were so steep it was like "walking up to the Heavens". The stairs were often stained red due to the many sacrifices made in the temple.
4. How often did the poor bathe?

Answer: Once a day

The Aztecs were very clean people. Bath houses were like saunas. It was an enclosed room connected to the house. A fire would have to be set up from the outside near the wall, then the one bathing would enter the room. They would sit on the ground and use the roots of a plant that gave off a soapy lather, they would wash their arms, legs, bodies, etc., to loosen off any dirt. If Aztecs didn't have these bath houses they would simply bathe in lakes.
5. How many months were in an Aztec year?

Answer: 18 with 20 days each

There was 18 months with 20 days, which left five "empty" days. Those days were spent praying for the new year. Any child born during those days were thought to be unlucky and sacrificed immediately.
6. What did a bride wear when she got married?

Answer: Red feathers with yellow clay on her face

The bride was then carried from her home to her new home where she would get married.
7. How many wives and children did Montezuma II have?

Answer: Two wives, nine daughters, and eleven sons

He had two wives but many mistresses.
8. The macquauitl was a weapon often used in war. What was it made of?

Answer: It was a wooden club with obsidian wedges

The macquauitl was very sharp and was extremely painful when wedged into the skin.
9. How did the Aztecs buy things such as in food, daily supplies, etc.?

Answer: They mostly bartered but cocoa beans was generally their money

Albert Marrin wrote in his book "Aztecs and Spaniards: Cortes and the Conquest of Mexico" "Trade was by barter since the Aztecs didn't use money.(...) Cocoa beans were valuable in themselves and accepted in any purchase."
10. What was valued more than gold by the Aztecs?

Answer: Jade

The Aztecs valued jade more than gold because jade was the color of plant life, the color of life.
Source: Author akirakuran

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 67: 7/10
Jan 31 2023 : Guest 174: 2/10
Jan 19 2023 : BigTriviaDawg: 9/10
Dec 25 2022 : Guest 47: 4/10
Dec 06 2022 : finncan: 2/10

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us