Quiz about Beliefs of the Ancient Aztecs
Quiz about Beliefs of the Ancient Aztecs

Beliefs of the Ancient Aztecs Trivia Quiz


This quiz is about one of the most fascinating cultures in the Ancient World. Give it up for the AZTECS! Have fun and tell me what you think!

A multiple-choice quiz by SheWolf316. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Latin America
  8. »
  9. Aztecs

Author
SheWolf316
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
17,583
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1872
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. According to the Aztecs, this world has been reborn 5 times. Which of the following, has NOT been the cause of an end of the world? Hint

Naui ocelotl- four jaguars
Naui cani-four dogs
Naui eecatl- four winds
Naui quiauitl- four rains

2. Who or what (during the creation) sacrificed themselves for all of Mankind, according to the Aztecs? Hint

Llamas
Women
Quatamotl
Their gods

3. What was the 'precious water' that the gods needed to be fed, as a reminder of the sacrifice they made for all of Mankind? Hint

blood
lemon juice
holy water
llama milk

4. How did the second world (four winds) end? Hint

A giant serpent breathed on the earth and turned men into monkeys
A storm blew everything off the earth
Cyclones and hurricanes bombarded the lands
A flood drowned everyone and everything

5. What did the Aztecs (as did the Romans) do with conquered cities' gods? Hint

Let them stay, but wouldn't let them play
Incorporated them into their religion
Abolished them
Locked them in the underworld

6. What was the name of the tool used to cut out a sacrifice's heart? Hint

obsidian knife
narhtl sword
sacrificial stone
scalpel

7. What did the Priest eat of the sacrifice? Hint

a bone
flesh
brain
heart

8. Aztec wars were very bloody.

True
False

9. During the fifth month, Toxcatl, there was a ritual involving the most handsome man in the land, 4 girls and then a mass sacrifice. What god was this for? Hint

Coatamotl
Tezcatlipoca
Tlaloc
Jesus

10. Where were the Aztecs on the map? Hint

Australia
Asia
The Americas
Europe


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. According to the Aztecs, this world has been reborn 5 times. Which of the following, has NOT been the cause of an end of the world?

Answer: Naui cani-four dogs

According to Aztec mythology, we are in Naui ollin, the world of the earthquake sun, which will be destroyed by four earthquakes (or one large one).
2. Who or what (during the creation) sacrificed themselves for all of Mankind, according to the Aztecs?

Answer: Their gods

The short, ugly god, covered with sores called, Nanahuatzin, threw himself into the fire, and rose up as the sun. But then he stopped moving. The Gods had to do something.
3. What was the 'precious water' that the gods needed to be fed, as a reminder of the sacrifice they made for all of Mankind?

Answer: blood

The gods (from the above question), killed themselves, washing their blood all over the earth, and offered their hearts to the sun. This was the sun's fuel and it rose into the sky. This is why Aztecs sacrificed often, so the sun would come up the next day.
4. How did the second world (four winds) end?

Answer: A giant serpent breathed on the earth and turned men into monkeys

I don't quite get the monkey thing, but that's my story and I'm sticking to it!
5. What did the Aztecs (as did the Romans) do with conquered cities' gods?

Answer: Incorporated them into their religion

6. What was the name of the tool used to cut out a sacrifice's heart?

Answer: obsidian knife

7. What did the Priest eat of the sacrifice?

Answer: flesh

This symbolized the eating of the flesh of the gods. They also drank some of the blood. Is it just me, or does this sound a lot like Christianity? A lot of these origins sound alike. It's strange.
8. Aztec wars were very bloody.

Answer: False

Aztecs wars were NOT bloody, because they brought back most of the captured for sacrifices.
9. During the fifth month, Toxcatl, there was a ritual involving the most handsome man in the land, 4 girls and then a mass sacrifice. What god was this for?

Answer: Tezcatlipoca

The man had his way with the 4 girls for one night. The next day the girls danced all the way to the sacrificial stone where they and the man were slaughtered to the god, Tezcatlipoca.
10. Where were the Aztecs on the map?

Answer: The Americas

Source: Author SheWolf316

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
11/26/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us