Quiz about The Aztec Empire
Quiz about The Aztec Empire

The Aztec Empire Trivia Quiz


Ten easy questions about this extinct empire.

A multiple-choice quiz by stengun. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Latin America
  8. »
  9. Aztecs

Author
stengun
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
283,985
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1490
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 190 (6/10), Guest 192 (0/10), Guest 192 (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Aztecs were known for their human sacrifices. In which way were humans sacrificed? Hint

the heart was cut out
all three of these
they were killed in gladiatoral fights
they were thrown on to the stairs

2. What reason did the Aztecs think they had for sacrificing humans? Hint

blood was necessary to make the world go round
to scare off enemy tribes
as a punishment for criminals
to entertain the people

3. Who or what killed Montezuma II? Hint

his own people
a European disease
the Spanish
an enemy tribe

4. Hernan Cortes conquered the Aztecs. What were his initial orders when he went to central America? Hint

to establish trade routes with the local people
to find the shortest land route to the Pacific Ocean
to find and take as much gold at any cost
to find Eldorado

5. What was the capital of the Aztecs? Hint

Tenochtitlan
Cholula
Tlaxacala
Ottumba

6. By what name did the Aztecs call themselves? Hint

Kaluaha
Aztecua
Culhuah
Culaks

7. The big basalt heads in Mexico were built by the Aztecs.

True
False

8. The last Aztec leader was Cuauhtemoc. What is the meaning of this name? Hint

long serpent
jumping jaguar
descended eagle
raging bear

9. At one point the Aztecs rebelled against the Spanish. The climax of this rebellion was the "Noche Triste" (Night of Sorrow). What made the night 'sorrowful'? It was the Spaniards, not the Aztecs who gave invented this name.

True
False

10. Did the Aztecs society know slavery?

Yes
No


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Aztecs were known for their human sacrifices. In which way were humans sacrificed?

Answer: all three of these

The priest would grab the heart and tear it out, still beating. It would be placed in a bowl held by a statue of the honored god, and the body thrown on the temple's stairs.
2. What reason did the Aztecs think they had for sacrificing humans?

Answer: blood was necessary to make the world go round

Aztecs made sacrifices to make the world go round. The pyramid shaped temples had gutters down to the earth so the soil could soak up the blood. If there wasn't enough blood shed the sun would stop and eternal darkness would overcome the Aztecs.
3. Who or what killed Montezuma II?

Answer: his own people

The people of Tenochtitlan rebelled against the Spanish. Cortes ordered Montezuma to speak to his people from a palace balcony and persuade them to let the Spanish return to the coast in peace. Montezuma was jeered and stones were thrown at him, injuring him badly. Montezuma died a few days later.
4. Hernan Cortes conquered the Aztecs. What were his initial orders when he went to central America?

Answer: to establish trade routes with the local people

Velázquez's instructions to Cortes, in an agreement signed on 23 October 1518, were to lead an expedition to initiate trade relations with the indigenous coastal tribes. However Cortes was allowed to take emergency measures if necessary.
5. What was the capital of the Aztecs?

Answer: Tenochtitlan

At the time the Spanish arrived in Tenochtitlan it contained 200,000 people, which made it was larger than any European city. It may have even been the largest in the world at that time.
6. By what name did the Aztecs call themselves?

Answer: Culhuah

The name Aztecah was made up by the German explorer, Alexander von Humboldt. In Nahuatl this means people from Aztlan. Aztlan was the place the Aztecs believed their ancestors where from. They never called themselves Aztecah but Culhuah, Mexicah or Tenochcah.
7. The big basalt heads in Mexico were built by the Aztecs.

Answer: false

The big Basalt heads were made by the Olmecs. The Olmecs were an ancient tribe from the coastal era of Mexico.
8. The last Aztec leader was Cuauhtemoc. What is the meaning of this name?

Answer: descended eagle

Cuauhtemoc became leader when he was eighteen. He wa a cousin of Montezuma II and the previous leader Cuitlahuac. On August 13, 1521 he surrendered to Hernan Cortes. He died on September 26, 1525.
9. At one point the Aztecs rebelled against the Spanish. The climax of this rebellion was the "Noche Triste" (Night of Sorrow). What made the night 'sorrowful'? It was the Spaniards, not the Aztecs who gave invented this name.

Answer: True

The Noche Triste occurred when Cortez attempted to break out of the city. Following Alvarado's slaughter of Aztec priests and nobles at a religious ceremony, the Aztecs besieged the Spanish quarters in response. Cortez returned, found the situation hopeless, and had to fight his way out of the city. The retreat cost the Spanish much life and much gold.
10. Did the Aztecs society know slavery?

Answer: Yes

Slaves were used for labour and sacrifices. The slaves were mostly prisoners of war, criminals and people who couldn't pay their debts.
Source: Author stengun

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 190: 6/10
Jan 17 2023 : Guest 192: 0/10
Jan 17 2023 : Guest 192: 0/10
Jan 10 2023 : Guest 142: 7/10
Jan 09 2023 : Guest 137: 4/10
Dec 24 2022 : Guest 47: 5/10
Dec 20 2022 : Guest 187: 6/10
Dec 17 2022 : Guest 75: 3/10

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us